KKO: Jyväskylässä puukolla uhaten kioskin ryöstäneen rangaistusta korotettiin, vaikka rikosta ei arvioitu törkeäksi

Korkein oikeus (KKO) linjasi torstaina antamassaan ennakkopäätöksessä ryöstöistä rankaisemista. Aiemmissa päätöksissään KKO on todennut, että rangaistuksen mittaamisessa huomiota on kiinnitettävä erityisesti teossa käytetyn väkivallan tai uhkauksen vahingollisuuteen tai vaarallisuuteen.

Nyt arvioitavana oli Jyväskylän Huhtasuolla huhtikuussa 2016 tapahtunut ryöstö, jossa kasvonsa pipolla, hupulla ja aurinkolaseilla verhonnut tekijä saapui kioskiin ennen sulkemisaikaa. Mies meni myyntitiskin takana työskennelleen myyjän eteen, nosti taskustaan kymmensenttisellä terällä varustetun puukon lyöntiasentoon kohti myyjää ja pakotti tämän luovuttamaan kassasta rahat käskien olla tekemättä hälytystä. Saatuaan kassassa olleet 95 euroa mies vaati lisää rahaa, jolloin myyjä ilmoitti, ettei se onnistu kassan toimintatavan vuoksi. Tämän jälkeen mies poistui paikalta.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä ryöstöstä ja huumausaineen käyttörikoksesta kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomittu valitti Vaasan hovioikeuteen, joka ei pitänyt tekoa törkeänä ja tuomitsi rikoksista yhden vuoden ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta sekä 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Törkeänä ryöstöä pitänyt syyttäjä sai valitusluvan KKO:een ja vaati joka tapauksessa rangaistuksen korottamista ja tuomitsemista ehdottomana.

KKO päätyi siihen, ettei ryöstö ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä. Tätä puolsi KKO:n mukaan muun muassa se, ettei mies käyttänyt tilanteessa fyysistä väkivaltaa, vaan pelkästään uhkasi sillä. Mies ei myöskään uhannut suusanallisesti väkivallalla, ei käyttäytynyt aggressiivisesti, eikä ollut myyjän välittömässä läheisyydessä, vaan heidän välissään oli myyntitiski. Teon ajallisen keston, noin 30 sekuntia, KKO arvioi lyhyeksi.

Naamioituminen ja tekovälineellä varustautuminen puhuivat KKO:n mukaan suunnitelmallisuuden puolesta, mutta toiminnan ei katsottu ylittäneen tekotyypille tavanomaisena pidettävää suunnitelmallisuutta. KKO:n mukaan tilanne ei kokonaisuutena arvioiden ollut huomattavan vaarallinen.

Koska KKO:n mukaan teko oli kuitenkin lajissaan vakava ja lähellä törkeää tekomuotoa, ei törkeysarvostelulla ole olennaista vaikutusta rangaistuksen mittaamiseen. KKO tuomitsi 35-vuotiaan Mika Timo Tapio Kauppisen ryöstöstä ja huumausaineen käyttörikoksesta kahden vuoden ja yhden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .