KRP: Ketään ei pidätetty Suomessa Italian-jutussa

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan ketään ei ole pidätetty Suomessa useissa Euroopan maissa tehdyn poliisioperaation yhteydessä. Operaatio oli tähdätty jihadistiverkostoa vastaan.

KRP tiedotti asiasta Twitterissä. Se oikoo näin mediassa olleita tietoja, joiden mukaan Suomessa olisi pidätetty yksi ihminen. Muutoin KRP ei kommentoi Italian poliisille annettua virka-apua.

Monissa Euroopan maissa on tänään tehty poliisioperaatioita jihadistiverkostoa vastaan. Islamistijohtaja mullah Krekaria epäillään verkoston johtajaksi.

EU:n rikosoikeudellisen yhteisön viraston Eurojustin mukaan operaatiot tehtiin samanaikaisesti Italiassa, Suomessa, Britanniassa, Norjassa, Saksassa ja Sveitsissä.

Italiassa, Norjassa ja Britanniassa pidätettiin Eurojustin tiedotteen mukaan 13 ihmistä. Pidätettyjä epäillään kansainvälisestä terrorismista.

Yhteensä operaatioissa tutkittiin 26 paikkaa ja takavarikoitiin muun muassa asiakirjoja ja elektronisia laitteita. Italialaiset viranomaiset olivat Eurojustin mukaan avustamassa Suomessa, Britanniassa ja Norjassa tehdyissä ratsioissa.

Eurojustin mukaan Rawti Shax -nimistä verkostoa johtaa mullah Krekar. Sen päämäärä on kaataa Irakin kurdihallinto ja korvata se sharia-lain mukaan toimivalla hallinnolla.

Italian poliisin mukaan verkoston ensimmäinen tehtävä olisi ollut vapauttaa Krekar vankilasta Norjassa esimerkiksi itsemurhaiskujen avulla. 59-vuotias Krekar, joka on Irakin kurdi, on asunut Norjassa vuodesta 1991.

Krekar perusti aikanaan radikaalin Ansar al-Islam -islamistiryhmän, mutta sanoo, ettei ole johtanut ryhmää vuoden 2002 jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Euroopassa useita ratsioita jihadisteja vastaan – Tehtiinkö Suomessakin pidätyksiä?