KRP epäilee Kittilä-vyyhdessä kymmeniä kuntapäättäjiä rikoksesta

Tutkinnanjohtaja: Osa epäillyistä valittu uuteenkin kunnanvaltuustoon.

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee Kittilä-vyyhdessä rikoksesta kymmeniä kuntapäättäjiä. Joukossa on sekä valtuutettuja että varavaltuutettuja. Kaikki kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Kittilän valtuustossa on ollut 27 jäsentä. Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkisen tietojen mukaan osa rikoksesta epäillyistä on valittu uuteen valtuustoon.

KRP siirsi tässä kuussa syyteharkintaan esitutkinnan, joka liittyy kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä. Tässä osassa tutkintavyyhteä 29 epäillystä 28 on kuntapäättäjiä. Heidän epäillään syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen sekä työrikoksiin, KRP kertoo.

Kunta irtisanoi Mäkelän 2014. Korkein hallinto-oikeus katsoi irtisanomisen laittomaksi.

KRP on tutkinut, ovatko valtuutetut tarkoituksellisesti ja tietoisesti syyllistyneet rikoksiin peruessaan kunnanjohtajan hissiyhtiön toimitusjohtajasta tekemän tutkintapyynnön, antaessaan omistajaohjausta hissiyhtiön toimitusjohtajan palauttamiseksi toimitusjohtajaksi sekä valmistellessaan ja päättäessään toimista kunnanjohtajan erottamiseksi.

Mäkelän irtisanomisen osalta rikoksesta epäillään päätöksentekoon osallistuneita luottamushenkilöitä kunnanhallituksessa, -valtuustossa sekä irtisanomista valmistelleessa tilapäisessä valiokunnassa.

Vuorivirta-Heikkisen mukaan osallisuus on ollut hyvin erilaista.

– On henkilöitä, jotka ovat osallistuneet päätöksentekoon useita kertoja, ja henkilöitä, jotka yhden kerran.

Eriävän mielipiteen ilmaisseita tai tyhjää äänestäneitä ei epäillä rikoksesta, jos he eivät ole erottamisen valmisteluvaiheessakaan osallistuneet epäiltyihin lainvastaisuuksiin.

Työrikosten osalta on KRP:n mukaan syytä esimerkiksi epäillä, että kunnanjohtajaa on kohdeltu työturvallisuuslain tarkoittamalla tavalla epäasiallisesti.

Hissijutussa yksi epäilty

KRP:llä on yhä tutkinnassa Kittilään liittyviä asioita. Tutkinta alkoi syksyllä 2014.

Esimerkiksi tammikuussa KRP siirsi syyteharkintaan tutkinnan, joka liittyi vuoden 2013 tutkintapyyntöihin. Hissiyhtiö Levi Ski Resort sekä sen suurimmat omistajat epäilivät väärinkäytöksiä yhtiön hissihankinnassa. Kunta on hissiyhtiön pääomistaja.

Hissijutussa yhtä epäillään yrityssalaisuuden rikkomisesta sekä luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Hän ei ole kuntapäättäjä.

Aiemmin on valmistunut tutkinta Kittilään 2015 toimitetusta lakipalvelulaskusta. Siinä epäillään törkeän petoksen yritystä ja virka-aseman väärinkäyttämistä. Epäiltyinä on kolme Kittilän kuntapäättäjää, jotka kuuluvat 28:n joukkoon.

"Kunnassa hyvä työrauha"

Kittilän vt. kunnanjohtaja Timo Kurula sanoo, että kunnassa on "oikein hyvä työrauha".

– Hyvin rauhallista on ollut henkilöstön piirissä, hän kommentoi mutta ei lähtenyt arvioimaan valtuuston tunnelmia ja toimintakykyä.

Uuden valtuuston puheenjohtajaa ei ole vielä valittu.

Suomen Kuvalehti uutisoi hiljattain, että Kurulaa epäillään petos- ja virkarikoksista vyyhdessä. Hän ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

Kittilään liittyviä asioita on tutkinut KRP:n lisäksi Lapin poliisi, josta STT ei keskiviikkona tavoittanut tutkinnanjohtajaa.