KRP kiinnostui netissä liikkuvasta henkilörekisteristä – "Asiasta voi tehdä rikosilmoituksen"

Keskusrikospoliisi on kiinnostunut netissä liikkuvaan mahdollisesta henkilötietorekisteristä ja selvittää parhaillaan, täyttyvätkö tapauksessa jonkin rikoksen tunnusmerkit.

Käytännössä KRP tutkii sitä, onko kyseessä laiton henkilörekisteri. Tämän jälkeen poliisi päättää, käynnistetäänkö asiassa esitutkinta.

Rikoskomisario Jyrki Kaipanen KRP:stä vahvistaa asian, mutta ei vielä tässä vaiheessa osaa kertoa, mikä tutkinnan aikataulu tulee olemaan.

Rekisteriin on kerrottu olevan koottu jopa kahden miljoonan suomalaisen tiedot. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvakaappauksia kyseisestä rekisteristä, johon on listattu todellisten henkilöiden nimiä.

Kaipasen tietoon ei ole kuitenkaan tullut, että listalle päätyneet henkilöt olisivat tehneet asiasta rikosilmoitusta.

– Jos henkilö kokee, että on joutunut rikoksen kohteeksi, asiasta voi ilman muuta tehdä rikosilmoituksen, Kaipanen sanoo.

Kohusivusto MV-lehden julkaisija Ilja Janitskin kertoi keskiviikkona, että rekisteri on hänen yrityksensä kokoama. Janitskin kertoi asiasta omalla Facebook-sivullaan.

– Järjestelmä on kehitetty aikoja sitten minun omistamalleni SMS-mainosfirmalle, että viestit löytävät oikeaan osoitteeseen. Tämä on täysin laillista, johon Facebook tarjoaa palvelunsa. Markkinointityökalu, Janitskin kirjoitti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jopa miljoonat yhteystiedot leviävät netissä – Taustalla MV-lehden julkaisijan yritys