KRP selvittää valtakunnansyyttäjän toiminnan koulutushankinnoissa

Nissinen kertoi STT:lle aiemmin, että koulutushankinnoissa oli kyse kahdesta eri vaiheesta.

Keskusrikospoliisi (KRP) on käynnistänyt esiselvityksen valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen toiminnasta syyttäjänvirastojen koulutushankinnoissa. Jos asiassa on syytä epäillä rikosta, poliisi aloittaa esitutkinnan.

Suomen Kuvalehti kertoi maanantaina, että syyttäjänvirastot ostivat johtamiskoulutusta Nissisen veljen yritykseltä. Nissinen on sanonut tehneensä virhearvion ja olleensa esteellinen.

Esiselvityksessä poliisi selvittää muun muassa koulutushankintojen ajankohdat, summat, päätösaikataulut ja päätöksentekoasiakirjat sekä sen, voisiko mahdollinen rikos olla vanhentunut.

–Tarkistamme julkisuudessa olleita tietoja ja selvitämme, onko syytä epäillä rikosta ja aloittaa esitutkinta, rikostarkastaja Erkki Rossi KRP:stä sanoo.

Myös oikeuskanslerinvirastoon oli tullut jo maanantaina useita kanteluita asiasta.

"Olisi pitänyt poistua"

Nissinen kertoi STT:lle aiemmin, että koulutushankinnoissa oli kyse kahdesta eri vaiheesta. Ensimmäinen niistä ajoittuu vuosiin 2007–2010, kun hän toimi Itä-Suomen syyttäjänviraston päällikkönä Mikkelissä. Organisaatio oli uudistettu, ja uusilla esimiehillä ei ollut Nissisen mukaan juuri johtamiskoulutusta.

Nissinen oli itse ollut aikaisemmin oman esimiehensä lähettämänä veljensä Deep Lead -yrityksen valmennuksessa ja toi vaihtoehdon esille. Hän päätti koulutuksen hankinnasta Itä-Suomen syyttäjänvirastossa.

Vuonna 2010 Nissinen aloitti valtakunnansyyttäjänä. Hän aloitti saman keskustelun johtamisvalmiuksista valtakunnansyyttäjänvirastossa. Eri vaihtoehdoista keskusteltiin, ja koska Itä-Suomessa ja monissa muissakin syyttäjänvirastoissa oli käytetty Deep Leadiä, Nissinen otti tämän esille.

– Osallistuin sillä tavalla asian käsittelyyn. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen kanssa sovittiin, että koska olin esteellinen, Kalske teki hallinnolliset päätökset. Jälkikäteen ajatellen minun ei tietenkään esteellisenä olisi ollut syytä olla niinkään aktiivinen jo keskusteluvaiheessa vaan poistua huoneesta.

Valtakunnansyyttäjä Nissisen toiminnasta lisää kanteluita

Valtakunnansyyttäjän toiminnasta kantelu oikeuskanslerinvirastoon