KRP tutkii: Isis-taistelija uhkasi Halla-ahon ja Hirvisaaren henkeä

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt tutkinnan miehestä, jonka epäillään uhanneen poliitikkoja tappamisella. KRP epäilee teosta miestä, joka käyttää taistelijanimeä Abu Hurairah Finlandi.

Porilaismieheen kohdistuvasta tutkinnasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Olemme tutkineet jo jonkin aikaa tällaista tapausta, jossa suomalaisia julkisuuden henkilöitä on uhattu väkivallalla. Rikosnimike on terroristisessa tarkoituksessa tehty laiton uhkaus, kertoi jutun tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Olli Töyräs STT:lle.

Abu Hurairah Finlandi uhkasi poliitikkoja ensimmäisen kerran viime vuoden lopulla. Uuden uhkauksen mies lähetti maanantaina. Uhkauksen ovat saaneet perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja Muutos 2011 -ryhmän kansanedustaja James Hirvisaari.

Tutkinnanjohtajan mukaan epäilty on nyt Suomen ulkopuolella, ilmeisesti Isis-järjestön taistelijana Syyriassa.

– Pyrimme selvittämään miehen olinpaikkaa. Oman kertomansa mukaan hän on yksi Suomesta Isisin riveihin lähteneistä. Suomesta hän lähti viime vuoden lopulla.

Tapaus on ensimmäinen julkisuuteen tullut Isisin nimissä tehty Suomeen kohdistuva uhkaus. Rikoskomisario Töyrään mukaan on kuitenkin mahdollista, että muitakin vastaavia uhkauksia on ollut.

– Ei tämä tullut poliisille yllätyksenä. Merkit viittaavat siihen, että tämä on nyt se maailma, hetki ja aika, jossa elämme, halusimme tai emme.

Kohteena myös rauhanturvaajat?

Töyräs kertoo, että uhkauksista epäilty mies on Suomen kansalainen, joka on opiskellut kotimaassa sekä käynyt varusmiespalveluksen.

– Sen tarkemmin en halua hänen taustaansa yksilöidä. Ei ole poliisin tarkoitus leimata perhepiiriä, sukua tai asuinpaikkaakaan.

Tutkinnanjohtaja lisäksi muistuttaa, että Abu Hurairah Finlandin nimissä tulleiden viestien takana saattaa olla useitakin Suomesta lähteneitä.

– Voisi ajatella, että vähän niin kuin ennen vanhaan kylässä oli yhdellä puhelin, ja sitä käytti moni muukin kyläläinen. Siellä (Isisin riveissä) taistelevista valtaosalla on varmasti aika yhteiset intressit levittää omaa ideologiaansa ja mielipiteitään.

Helsingin Sanomien mukaan uusimmassa viestissä uhataan poliitikkojen lisäksi Afganistanissa palvelleita suomalaisia rauhanturvaajia.

Juttua ovat tutkineet KRP:n ohella suojelupoliisi ja Lounais-Suomen poliisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.