KRP tutkii epäiltyä rikosvyyhteä rakennusalalla – miljoonia euroja pimeitä palkkoja

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii laajaa rakennusalan rikoskokonaisuutta pääkaupunkiseudulla. Epäillyillä rikoksilla aiheutetut harmaan talouden vahingot voivat olla noin 4,6 miljoonaa euroa, poliisi kertoo.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että kaksi liiketoimintakieltoon määrättyä suomalaismiestä on johtanut rakentamista ainakin kahden eri yrityksen nimissä. Enimmillään samaan aikaan on käytetty pimeästi yli 150:tä työntekijää. Heistä suuren osan epäillään olleen Virosta ja joidenkin muualta Baltiasta, mutta joukkoon on kuulunut myös suomalaisia.

Esimerkiksi pimeitä palkkoja on epäilyjen mukaan maksettu yli seitsemän miljoonaa euroa. Pimeää työvoimaa on ollut alihankintaketjutettuna. Rikostarkastaja Janne Järvinen KRP:stä kuvailee vyyhtiä poikkeuksellisen mittavaksi.

– Tämä on todella suuri, hän sanoo.

"Kyllä siinä on töitä tehty"

Tutkinnassa tehtiin viime viikolla useita kotietsintöjä sekä kiinniottoja. Rakennuskohteita oli tuolloinkin kesken. Poliisi epäilee, että toiminta alkoi jo toissa syksynä.

– Paljon on kohteita ollut ja mennyt, Järvinen sanoo.

– Tässä on ollut saneerausrakentamista, korjausrakentamista, ja näitä on sitten ollut yksityisellä ja julkisella puolella.

Kohteisiin on kuulunut Järvisen mukaan päiväkotia, koulua ja teollisuuslaitosta sekä asuinrakentamista pientalosta kerrostaloon.

– Kyllä siinä on töitä tehty monessa eri kohteessa.

Vangittuna on kolme miestä, joista kaksi on suomalaisia ja yksi virolainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.