KRP:n poliisi: "Vastaanotto poliisitapaamisessa oli jäätävä"

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa väiteltiin tiistaina KRP:n ja Helsingin huumepoliisin tutkintatietojen vuodosta.

Keskusrikospoliisin tutkintaosaston päällikön mukaan vuoden 2012 tynnyrihuumejutun tutkinnassa tieto poliisin seurannasta vuosi hämmästyttävän nopeasti tynnyrin vastaanottajalle.

– Tynnyrin piti mennä Isnäsiin. Vastaanottajalle oli kuitenkin menty kertomaan, että tätä tynnyriä ei saa ottaa vastaan. Meillä tutkijat ihmettelivät, että miten se voi jo nyt olla tiedossa, tutkintaosaston päällikkö kertoi.

Syyttäjän mukaan huumetynnyrit on organisoinut maahan niin sanottu Pasilan mies, jota syyttäjä pitää Aarniona. Aarnio kiistää syytteet.

Helsingin huumepoliisi tutki yhteistutkinnassa huumeiden vastaanottamista ja KRP maahantuontia. Tutkintaosaston päällikön mukaan tutkijoille syntyi epäilys, että joku poliisin sisäpiiristä on vuotanut tiedon.

Aarnion puolustus kyseenalaisti oikeudessa vuodon ja kyseli, miksi vastaanottaja olisi muuten suostunut vastaanottamaan tynnyrin. Puolustuksen mukaan viive tynnyrien vastaanottamisessa johtui KRP:n seurantatoimista.

Yle haastatteli vuonna 2014 huumetynnyrin vastaanottajaa MOT-ohjelmassa ja kertoi myös ennakkovaroituksesta.

"Välit huonot"

KRP ja Helsingin poliisi päätyivät yhdessä setvimään myös, miksi KRP:n tutkinnan teletiedot paikantuvat toistuvasti Pasilan poliisitalon kupeeseen.

– Hyvä, että (poliisikomentaja Jukka) Riikonen edes tervehti minua. Vastaanotto oli suorastaan jäätävä, KRP:n poliisi kuvaili tapaamista.

Oikeudessa kuultiin myös ex-poliisikomentaja Riikosta ja Helsingin poliisin nykyistä päällikköä Lasse Aapiota. Riikosen mukaan huumepuolella KRP:n ja Helsingin huumepoliisin ongelmat olivat esillä koko hänen poliisiuransa ajan.

– Niin kauan kuin minä olin virassa, KRP:n ja huumepoliisin ongelmat tulivat ajoittain esille, Riikonen sanoi.

Aapio puolestaan oli tapahtuman selvittelyn aikaan apulaispoliisipäällikkönä. Hän ei saanut alaisiltaan KRP:lle kelvannutta vastausta siitä, miksi teletiedot paikantuvat Pasilaan.

Aarnion mukaan teletiedot kuuluvat yhteispuhelimiin, joilla poliisi piti yhteyttä tiedottajiin. Syyttäjä uskoo puhelimien kuuluneen Pasilan miehelle.

Aapion kuulemisessa ei pureuduttu väitteeseen siitä, että Aarnio-jutussa todistavien Helsingin poliisien olisi käsketty valita jutussa puolensa.