KSML 4.8.2013: Mitä poliisin erikoisryhmä tekee?

Keski-Suomen poliisilaitoksella on aloittanut vaativiin tilanteisiin koulutettu erikoisryhmä (Vati). Ryhmä koostuu kahdestatoista poliisista, jotka työskentelevät Jyväskylässä valvonta- ja hälytystoimintatehtävissä. Ryhmäläiset hoitavat vaativia tilanteita yhdessä peruspoliisipartioiden kanssa joko omissa työvuoroissaan työpareina tai isommissa tapauksissa erikseen tilannetta johtavan yleisjohtajan paikalle hälyttäminä.

– Vaativa tilanne on tavanomaista vaikeampi tilanne, jossa poliisi todennäköisesti kohtaa vastarintaa tai joutuu voimankäyttötilanteeseen ja jossa tehtävän laadun ja laajuuden vuoksi tarvitaan useita partioita, luonnehtii ylikomisario Tuomo Viitaniemi.

Tilanteissa uhattuna voi olla ihmisen henki, terveys tai vapaus tai huomattavan arvokas tai ainutlaatuinen omaisuus. Käytännössä kyseeseen tulevat siis muun muassa tapaukset, joihin liittyy aseistettu henkilö.

Toistaiseksi Keski-Suomessa ei ole ilmennyt sellaisia vaativia akuutteja tilanteita, joihin ryhmä olisi hälytetty kokonaisuudessaan.

Osaa ryhmästä on käytetty ennalta suunnitelluissa operaatioissa, jotka ovat liittyneet vaarallisten henkilöiden kiinniottoihin. Yksittäisiä ryhmän jäseniä oli mukana esimerkiksi hiljattain Jämsänkoskella tapahtuneessa piiritys- ja kiinniottotilanteessa, joka liittyi keskustassa haulikolla ampuneeseen mieheen.

Ryhmä aloitti toimintansa Keski-Suomessa vuodenvaihteessa. Poliisiammattikorkeakoulussa syksyllä järjestettyä peruskoulutusta edelsi paikallinen hakumenettely sekä fyysisine että psyykkisine testeineen ja haastatteluineen. Edellytyksenä oli myös tietty määrä työkokemusta.

Syksyllä luvassa on jatkokoulutus. Ryhmällä on myös omia harjoituksia, ja jokaisen on ylläpidettävä fyysistä kuntoaan itsenäisesti.

– Halukkaita riitti, ja ryhmä saatiin helposti kasaan. Haettiin perushyvässä kunnossa olevia poliiseja. Fyysinen testi mittasi sekä lihaskuntoa että kestävyyttä. Kaikki ovat miehiä, mutta eivät fyysiset testit mahdottomuus ole naisillekaan, arvioivat ryhmänjohtaja, ylikonstaapeli Ari Hakanen ja varajohtaja, ylikonstaapeli Petri Hänninen.

Vaikka poliisin perustyössäkin toimitaan työpareina ja usein useamman partion voimin ryhmässä, hiotaan erikoisryhmässä ryhmätyö äärimmäisen sujuvaksi.

Jos tehtävä sijoittuu yleiselle paikalle, ei tavallinen kansalainen välttämättä erota ulkoisesti varusteista, ovatko sitä hoitamassa peruspoliisipartiot vai erikoisryhmän miehet.

– Perusvarustus on sama kuin kenttätyötä tekevillä poliiseilla, mutta ryhmällä on tiettyjä erityisvarusteita, jotka liittyvät lähinnä erilaisiin olosuhteisiin, kuten toimimiseen vaihtelevissa maasto- tai valaistusolosuhteissa, Hakanen ja Hänninen kertovat.

Vati-ryhmän lisäksi Keski-Suomen poliisilaitoksella toimivat räjähteisiin erikoistunut Tepo-ryhmä (terroripommi), taktiseen neuvotteluun koulutettu ryhmä, taktisen ensihoidon ryhmä sekä koiraryhmä.

Maakunnallisia Vati-ryhmiä on tällä hetkellä koko maassa toistakymmentä. Lisäksi Helsingin poliisilaitoksen yhteydessä toimii poliisin valmiusyksikkö, joka tunnetaan kansanomaisemmin myös Karhu-ryhmänä. Valmiusyksikkö avustaa tarvittaessa poliisilaitoksia ympäri maan. Vaikka Tuomo Viitaniemi muistelee vuosia taaksepäin, hän ei muista, milloin Karhu-ryhmä olisi viimeksi hälytetty Keski-Suomeen.

– Osaamista vaativien tilanteiden hoitamiseen on löytynyt jo ennen Vati-ryhmänkin virallista perustamista, hän huomioi.

Ryhmien perustamisen taustalla on ennen kaikkea varautuminen.

– Erilaiset ikävät tapahtumat Suomessa ja muualla ovat opettaneet tunnistamaan riskejä ja varautumaan niihin. Kansalaisten turvallisuuden lisäksi poliisiin kohdistuneet uhat ovat lisääntyneet, ja näissä tehtävissä on tavallistakin kovempi työturvallisuusuhka, Viitaniemi muistuttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .