KSML ratsasi Jyväskylän uimarannat: siistiä on, mutta parkkitilaa niukasti

Jyväskylän uimarantojen suurin ongelma tänä kesänä on ollut parkki­paikkojen määrä. Tukalat helteet ovat ajaneet ihmiset vesistöjen läheisyyteen viettämään päiviään vaakatasossa.

– Joitakin ilmoituksia tulee toisinaan lasinsiruista tai siivottomuudesta, mutta kesä on muuten sujunut todella hyvin. Ilkivallan määrä ei ole lisääntynyt suosion kasvaessa, vaan se on saattanut jopa vähentyä, arvioi liikuntapaikkavastaava Tuomo Mäkinen Jyväskylän kaupungilta.

 

Tiistaipäivänä uimarannoilla oli todella siistiä, kun Keskisuomalainen kävi tarkastamassa tilanteen. Kierroksella tarkistettiin Korttajärven ranta Puuppolassa, Karkaussaaren ranta Säynätsalossa, Sääksjärven ranta Keljossa, Kirrin ranta Palokassa, Vuorilammen ranta Laajavuoressa ja Rantueen ranta Mannilassa.

 

Roskakorit oli tyhjennetty, ­vessakopeissa ei löyhkännyt, eikä ympäröivässä maastossa lojunut tölkkejä tai sipsipusseja.

– Uimarannoilla on ollut todella viihtyisää. Täällä ollaan ensimmäistä kertaa, mutta Ollilan rannalla, jossa käydään usein, on ollut tosi siistiä, sanoi Kirrin uimarannalle lastensa kanssa saapunut Niko Manninen.

Nopealla silmäyksellä näimme Kirrin uimarannalla 11 erikokoista roska-astiaa. Niiden puutteesta ei rannan siistinä pysyminen siis ainakaan jää kiinni.

 

Korttajärven uimarannalle Puuppolaan pyörällä saapunut Osmo Heinälä nappasi pahvisen mehupurkin pusikosta.

– Ihmisten pitäisi aina tehdä oma osansa siisteyden puolesta, vaikka kyllä täällä kaupunki on roskat kerännyt, kertoi Heinälä, joka käy 2–3 kertaa päivässä rannalla uimassa.

Roskakori oli selvästikin alkuviikosta tyhjennetty, minkä ansios­ta Heinälä sujautti mehupurkin sinne helposti ja jatkoi matkaansa uimaan.

 

Liikuntapaikkavastaava Mäkisen mukaan uimarannoilla kierrellään päivittäin suosion ollessa suurta. Kunnossapidosta vastaavat aloittavat työt aikaisin aamulla ja tekevät toisinaan pitkää päivää, jotta viihtyvyys olisi taattu.

– Viikonloppujen jälkeen tietyillä rannoilla on totta kai siivotonta, mutta nekin saadaan maanantain aikana siivottua, Mäkinen vakuuttaa.

 

Laajavuoren Vuorilammessa lähes päivittäin virkistymässä ­käyvä ­Seija Simonen oli napannut mukaansa rannalle ensi kertaa tulleen Maritta Hepomäen.

Kaksikko oli juuri käynyt uimassa virkistävässä lähdelammessa ja oli pakkailemassa kamppeitaan.

– Suosio on vaikuttanut positiivisesti Vuorilammen siisteyteen. Vielä kun roska-astian saisi, niin voisi roskat heittää siihen, mutta kuten sanotaan: sen, mitä jaksaa luontoon kantaa, jaksaa kantaa poiskin, Simonen totesi.

 

Vuorilammen rannalla olevan nuotiopaikan ympärys oli kierroksella ainut asia, jota voisi kuvailla siivottomaksi. Senkin ympärillä oli vain muutamia roskia, jotka eivät olleet palaneet loppuun.

– Näin kuivalla kelillä en suosittele sytyttämään tulta edes sille varatulle nuotiopaikalle. Joillakin uimarannoilla joudumme korjaamaan myös luvattomista paikoista nuotion jämiä, kertoo Mäkinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .