Kaatunut puu tukki taas Jyväskylän Rantaraitin – Kaupunki: Alue on suojeltu ja sen puusto tulossa tiensä päähän

Kookas tuomi kaatui Jyväskylän Rantaraitille Korkeankoskenlahden puoleiseen päähän Jyväsjärveä. Kaatunut puu havaittiin maanantaiaamuna Ylälahdentien ja Rantaraitin risteyksessä. Kuvista käy ilmi, että puun pääsi ohittamaan vain vaivoin raitin toisesta laidasta.

Puu ei ole ensimmäinen Rantaraitin tukkinut tänä keväänä. Keskisuomalainen kertoi 18. toukokuuta harmaalepistä, jotka olivat kaatuneet Rantaraitille Ylistönsillan ja Korkeakoskenlahden välillä. Jutun pääset lukemaan täältä.

Jyväskylän kaupungin metsäasiantuntija Merja Kytömäki kertoo, että Ylistönsillan ja Korkeakoskenlahden välisen alueen puusto on valtaosin lyhytikäistä leppää, joka alkaa tulla elinkaarensa päähän. Kinkkisen tilanteesta tekee se, että alue on kattavasti suojeltu, joten säännöllistä metsänhoitotyötä siellä ei voida tehdä.

– Rantaraitilla on paljon kulkijoita, joten alue on pidettävä turvallisena. Selkeästi huonokuntoiset puut käydään vuosittain kaatamassa, mutta suojelualueelta ei voida kaataa puita niin herkästi kuin muualla ehkä tehtäisiin, Kytömäki sanoo.

 

Kytömäen mukaan etenkin rinteen puoleinen puusto alkaa olla huonokuntoista. Kun tiheästi kasvavat puut vielä kilpailevat valosta ja kurottelevat tien päälle aurinkoa kohti, saattavat niiden lahot juuret ja rungot pettää. Tällöin on mahdollista, että puut romahtavat tielle.

Puusto tarkistetaan Kytömäen mukaan syksyisin ja keväisin. Alueen puut ovat tärkeitä myös linnuille, joten kevät pyritään rauhoittamaan metsänhoitotöiltä.

– Jos ilmoitus kaatuneesta puusta tulee, paikan päällä käydään mahdollisimman pian, viimeksi jo saman päivän aikana. Meillä ei ole resursseja kiertää tarkistamassa tilannetta viikottain, mutta Rantaraitilta tulee hyvin nopeasti ilmoituksia, jos jotain tapahtuu, Kytömäki sanoo.

Kaikki Rantaraittia ympäröivät maat Kylmänoron suunnalla eivät ole kaupungin omistuksessa, Kytömäki sanoo. Muiden mailta kaupunki ei voi mennä puita kaataamaan, hän toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .