Kabulin poliisi lehdelle: Suomalaisnaisen sieppauksen takana mahdollisesti Taleban

Ruotsalaisen Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestön suomalainen työntekijä siepattiin lauantaina Kabulissa.

Kabulin poliisin mukaan suomalaisnaisen sieppauksen takana on mahdollisesti Taleban, kertoo afganistanilaislehti Tolo News.

– On mahdollista, että Taleban on iskun takana, sanoi Kabulin poliisipäällikkö Hassan Shah Frogh lehdelle.

– Heidän kärsiessään menetyksiä tai silloin kun heidän komentajiaan pidätetään, he turvautuvat tällaisiin toimiin.

Ruotsalaisen Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestön suomalainen työntekijä siepattiin lauantaina Kabulissa. Samassa iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.

Viranomaiset ovat tänään jatkaneet suomalaisnaisen tapauksen selvittämistä. Naisen kunnosta tai sijainnista ei toistaiseksi ole tietoa.

Tolo Newsin mukaan naiset nukkuivat talon toisessa kerroksessa, kun hyökkääjät iskivät. Kabulin poliisin mukaan hyökkääjät tappoivat ensin vartijan ja menivät sen jälkeen huoneeseen, jossa naiset olivat.

Kabulin poliisi sanoo lehdessä, että hyökkäyksen aikana talossa oli kaksi muuta naista, jotka poliisi siirsi turvalliseen paikkaan. Lähistöllä asuvien ihmisten mukaan talossa oli tavallisesti kaksi vartijaa.

Talebanien hallitsema alue ehkä suurempi kuin koskaan

Ulkoministeriön siviilikriisinhallinnan asiantuntija Pia Stjernvall arvioi eilen STT:n jutussa, että Talebanin hallitsema alue Afganistanissa on ehkä suurempi kuin koskaan. Stjernvallin mukaan Talebanilla on tällä hetkellä hallussaan noin 40 prosenttia Afganistanista.

Taleban-sissit aloittivat viime kuussa perinteisen keväthyökkäyksensä. Hyökkäyksessä sotilastukikohtaan Mazar-i-Sharifissa maan pohjoisosassa kuoli ainakin 135 ihmistä.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä talebanit hyökkäsivät useille tiesuluille Etelä-Afganistanissa ja tappoivat ainakin 20 poliisia sekä haavoittivat toistakymmentä.

Yhdysvaltain johtama liittouma syrjäytti talebanit vallasta vuonna 2001, mutta järjestöä ei ole saatu nujerrettua. Sen valta on säilynyt etenkin maan eteläosissa. Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis varoitti taannoin niin ikään, että tästä vuodesta Afganistanissa tulee raskas.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa vajaat 8 500 sotilasta ja sen Nato-liittolaisilla 5 000. Suomella on Afganistanissa 34 sotilasta. Siviilejä on ulkoministeriön mukaan noin 35.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua korjattu klo 18.09: Sieppauksen takana mahdollisesti Taleban.

Afganistanilaislehti: Naiset nukkuivat talon toisessa kerroksessa, kun hyökkääjät tulivat

Soini: Suomi vaatii naisen vapauttamista, muttei maksa lunnaita

Afganistanissa tapahtuneen suomalaisnaisen sieppauksen selvittely jatkuu

Afganistanilaislehti: Siepatun suomalaisnaisen olinpaikkaa ei tiedetä