Kahdeksalle miehelle vankeustuomiot huumekaupoista Jyväskylässä – nuorin vasta 17-vuotias

Kaksi miestä on tuomittu ehdottomaan ja kuusi miestä ehdolliseen vankeuteen laajassa huumausainerikoksiin liittyvässä juttukokonaisuudessa Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Yhden miehen saama syyte avunannosta törkeään huumausainerikokseen hylättiin.

Rikokset tapahtuivat maaliskuun 2018 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana pääosin Jyväskylässä, joskin isompia huumekauppoja tehtiin myös Turussa ja Helsingissä.

Kokonaisuuteen liittyi 22 syytekohtaa pitäen sisällään sekä ekstaasia, kannabista, amfetamiinia että kokaiinia. Osan syytteistä oikeus hylkäsi. Näyttöä ei saatu esimerkiksi siitä, että huumeita olisi ostettu autoja vastaan, vaan oikeus piti mahdollisena, että kyse oli tavanomaisista autokaupoista. Autot pysyvät kuitenkin takavarikoituna siihen saakka, kunnes tuomiot saavat lainvoiman.

Oikeus huomioi myös, että yhden syytetyn kertomusten todistusarvoa vähensi se, että tämä oli ensikertalainen vankilassa, mikä on voinut vaikuttaa hänen tutkintavankeudessa poliisikuulusteluissa antamiinsa kertomuksiin siten, että hän on pyrkinyt myötävaikuttamaan poispääsemiseensä ja rangaistuksensa minimoimiseen.

Päätekijä, jyväskyläläinen Niko Juuso Kristian Nieminen, 23, tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen kymmenestä huumausainerikoksesta, joista yksi arvioitiin törkeäksi. Ehdotonta vankeutta yhden vuoden ja neljä kuukautta sai myös 21-vuotias kirkkonummelaismies kolmesta huumausainerikoksestaan, josta yksi oli törkeä.

Kuusi muuta 17–25-vuotiasta miestä saivat eri pituiset ehdolliset vankeustuomiot. Alaikäisen oikeus määräsi lisäksi valvontaan yhdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi.

Huumekaupoista saatua rikoshyötyä tuomitut velvoitettiin korvaamaan valtiolle kaikkiaan runsaat 10 000 euroa. Syyttäjän mukaan huumeilla olisi netottu yli 32 000 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .