Kahdessa viikossa haettu yli 300 000 muutosverokorttia

Virheellisen verokortin saaneista kolmasosalle postitettu verohallinnon neuvontakirje.

Verohallinto lähetti vuodenvaihteessa vajaat 304 000 verokorttia, joissa oli väärä veroprosentti tai tuloraja. Verohallinto lupasi lähettää virheellisen verokortin saajille kirjeet, joissa neuvotaan tekemään muutosverokortti. Tällä hetkellä noin kolmannes kirjeistä on lähetty.

– Viimeiset kirjeet lähtevät ensi viikon alkupuolella, kertoo ylitarkastaja Kaj Hoffren verohallinnosta.

Hoffrenin mukaan kirje kannattaa katsoa, koska siinä neuvotaan tapauskohtaisesti, miten virhe muutosverokorttia hakiessa korjataan.

Tänä vuonna muutosverokortteja on jo ehditty hakea 312 000 kappaletta. Viime vuonna vastaavaan aikaan muutosverokortteja haettiin selvästi vähemmän, 236 000 kappaletta.

– Puhelinpalvelu ja verotoimistot ovat ruuhkautuneet, vaikka noin 60 prosenttia muutoksista tehdään verkkopalvelussa, kertoo Hoffren.

Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtajan Vesa Korpelan mukaan liittoon on tullut hämmentävän vähän kyselyjä virheellisistä verokorteista, vaikka verohallinnon virhe on mittava.

– Virhettä verokortissa ei ole huomattu tai sitten on jo ehditty toimia verohallinnon ohjeiden mukaan, Korpela arvioi.

Vuodenvaihteessa lähetetyissä verokorteissa oli puutteellisia tulo- tai vähennystietoja, ja ne koskivat esimerkiksi merityötuloa, optiotuloja, puuttuvia työeläkemaksuja, ulkomaisen työnantajan maksamaa palkkaa ja kunnallisen perhepäivähoitajan korvauksia.

– Valtaosassa virheellisiä verokortteja tulot ja siten myös veroporosentti olivat liian alhaiset. Osassa verokortteja puuttuivat vähennyksinä työttömyys- ja eläkevakuutusmaksut, kertoo Hoffren.

Virhe johtui siitä, että verohallinnon käyttämä tietojärjestelmä ei poiminut verokortteihin kaikkia tarvittavia tietoja vuodelta 2015.

Korpelan mukaan etenkin pienituloisen kannattaa hakea muutosverokortti, mikäli veroprosentti on liian alhainen.

– Pienituloiselle lisäverojen maksaminen puolentoista vuoden päästä voi olla hankala paikka.

Ilman virheitäkin muutosverokorttien hakeminen lisääntyy vuosi vuodelta. Vuonna 2014 haettiin 1,8 miljoonaa, seuraavana vuonna 1,85 miljoonaa ja viime vuonna 1,9 miljoonaa muutosverokorttia.

– Muutosverokortteja haetaan vuosi vuodelta enemmän, koska tuloissa tapahtuu paljon muutoksia, toisaalta muutosverokortin tekeminen verkossa on hyvin helppoa, arvioi Hoffren.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.