Kaikki äänet laskettu: SDP ykkönen ennen perussuomalaisia ja kokoomusta – KSML.fi seurasi eduskuntavaalien tapahtumia hetki hetkeltä

Keskisuomalainen seurasi eduskuntavaalien 2019 tapahtumia hetki hetkeltä. Vaalien tärkeimmät uutiset päivittyivät vaali-illan aikana tähän juttuun.

Eduskuntavaalit hetki hetkeltä

0:54: Kaikki äänet on laskettu koko maassa. Eduskuntapaikat jakautuivat seuraavasti: SDP 40 (+6), PS 39 (+1), KOK 38 (+1), KESK 31 (-18), VIHR 20 (+5), VAS 16 (+4), RKP 9 (0), KD 5 (0), MUUT 2 (+1). Tuloksia voit tarkastella KSML.fi:n vaalitulospalvelussa. Alla oleva grafiikka havainnollistaa eduskunnan voimasuhteiden muutosta.

 

0:48: Liike Nyt oli Keski-Suomen pienistä ehdokaslistoista ykkönen. Se keräsi 2,8 prosentin ääniosuuden, mikä noudattelee liikkeen saamaa valtakunnallista kannatusta. Listan kuudesta ehdokkaasta kärkinimi oli Seija El Sayed 1 672 äänellä. Lue lisää tästä. Piraattipuolue tuli pienpuolueiden Keski-Suomen kisassa toiseksi. Puolue keräsi äänistä 0,8 prosenttia. Puolueen kärkiehdokas oli Jonna Purojärvi 302 äänellä. Arto Lampila sai 233 ääntä. Lue tästä, miten muille pienpuolueille kävi maakunnassa.

0:28: Keskisuomalainen seurasi Teuvo Hakkaraisen (ps.) vaali-iltaa tiiviisti. Hakkarainen oli lopulta Keski-Suomen äänikuningas ja jatkaa kirkkaasti kolmannelle kaudelle. Lue toimittaja Heikki Kärjen kirjoittama reportaasi tästä.

 

0:17: SDP:n vaalivoitto on yllättävän niukka, arvioi Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola Huomioita-palstallaan. Lue koko kirjoitus tästä.

0:08: Koko maan äänistä on laskettu jo 99,3 prosenttia. Paikkajakauma: SDP 40 (+6), PS 39 (+1), KOK 38 (+1), KESK 31 (-18), VIHR 20 (+5), VAS 16 (+4), RKP 9 (0), KD 5 (0), MUUT 2 (+1), SIN 0.

23:55: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on saanut Helsingin vaalipiirissä 30 527 ääntä. Hän ohittaa täpärästi Sauli Niinistön ennätyksen vuodelta 1999.

23:42: Kaikki äänet Keski-Suomen vaalipiirissä on laskettu. Puolueiden kannatus: KESK 19,8 %, SDP 18,9, PS 18,0, KOK 12,8, VIHR 11,4, VAS 8,2, KD 5,7, LNYL 2,8, PIR 0,8, MUUT 1,5. Läpimenijät: Anne Kalmari (kesk.), Riitta Mäkinen (sd.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Bella Forsgrén (vihr.), Petri Honkonen (kesk.), Piritta Rantanen (sd.), Jouni Kotiaho (ps.), Juho Kautto (vas.) ja Joonas Könttä (kesk.). Varasijoille ylsivät Ville Väyrynen (kok.), Tuomas Kurttila (sd.), Toimi Kankaanniemi (ps.), Touko Aalto (vihr.), Eino Nissinen (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.).

23:34: Vihreiden ääniharavaksi nousi Keski-Suomessa uusi kasvo, Jyväskylässä opiskeleva Bella Forsgrén. Istuva kansanedustaja Touko Aalto (vihr.) puolestaan putosi. Miksi näin kävi, siihen ei Forsgrén itsekään osannut oikein vastata. "Ei sitä ole ehditty analysoimaan pahemmin, mutta totta kai ollaan täysillä tehty kampanjaa ja on ollut paljon ihmisiä, jotka ovat auttaneet. Haluan muistuttaa, että ehdokas ei yksin tee kampanjaa", Forsgrén kiitti. Lue koko juttu tästä.

 

23:32: Vihreät nousi ensimmäistä kertaa Helsingin vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi. Vihreät oli kerännyt äänistä 23,5 prosenttia, kun noin 95 prosenttia äänistä oli laskettu. Kokoomus oli saamassa 21,7 prosenttia äänistä, mutta molemmat olivat saamassa kuusi paikkaa Helsingin vaalipiirissä. Vasemmistoliitto oli saamassa yhden lisäpaikan ja kolme edustajaa. Saman verran oli luvassa SDP:lle, joka oli menettämässä yhden neljästä paikastaan. Perussuomalaiset oli säilyttämässä kolme paikkaansa, mutta keskusta oli menettämässä ainoansa, kun Kaakkois-Suomen vaalipiiristä siirtynyt ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) jäi rannalle. RKP säilytti yhden paikkansa.

23:31: Ensi kertaa eduskuntavaaleissa ehdolla ollut jämsäläinen Jouni Kotiaho, 61, vastasi perussuomalaisittain melkoisesta vaaliyllätyksestä Keski-Suomessa. Hän nousi eduskuntaan ohi pitkäaikaisen kansanedustaja Toimi Kankaanniemen. Kotiaho on muun muassa Jämsän kunnanvaltuustossa ja SKAL Keskk-Suomi ry:n hallituksen jäsen. Hän seurasi ääntenlaskun etenemistä kotona. "Onhan tämä melkoinen yllätys ohittaa pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri. Olen aktiivinen kunta- ja maakuntapolitiikassa, mutta nyt mennään ihan uudelle tasolle", Kotiaho sanoi.

 

23:29: Tuore jämsäläinen kansanedustaja Piritta Rantanen (sd.), hehkui illalla tyytyväisyyttä. Hän seurasi ääntenlaskennen etenemistä vaalivalvojaisissa Jämsän Ahjonsalilla. Ilta oli jännittävä ja Rantasen paikka varmistui vasta ääntenlaskennan viime metreillä. "Tein niin hyvän kampanjan kuin yksi perheellinen ihminen pystyy tekemään. Kaikki on tehty enkä muuttaisi mitään", Rantanen kommentoi. Lue koko juttu tästä.

23:22: Eduskuntapaikkojen tilanne, kun äänistä laskettu 96,2 prosenttia: SDP 40 (+6), PS 39 (+1), KOK 37 (0), KESK 31 (-18), VIHR 20 (+5), VAS 16 (+4), RKP 10 (+1), KD 5 (0), MUUT 2 (+1), SIN 0. Seuraa ääntenlaskentaa reaaliajassa KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

23:17: Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila taisteli pitkään jämsäläisen sairaanhoitajan (AMK) Piritta Rantasen kanssa SDP:n toisesta edustajapaikasta Keski-Suomessa. Lopulta Kurttila jäi demareiden ensimmäiselle varasijalle. Kurttila lopettaa lapsiasiavaltuutetun tehtävässä huhtikuun lopussa. Sen jälkeen hän alkaa etsiä töitä. Lue koko juttu tästä.

 

23:12: Keski-Suomessa äänet on laskettu kaikkien äänestysalueiden osalta lukuun ottamatta Keuruun keskustan itäistä äänestysaluetta, jonka äänistä on laskettu 47,6 prosenttia. Läpi ovat menemässä Anne Kalmari (kesk.), Riitta Mäkinen (sd.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Bella Forsgrén (vihr.), Petri Honkonen (kesk.), Piritta Rantanen (sd.), Jouni Kotiaho (ps.), Juho Kautto (vas.) ja Joonas Könttä (kesk.). Seuraa ääntenlaskentaa KSML.fi:n vaalitulospalvelusta.

23:08: Noin 95 prosenttia äänistä laskettu: SDP saamassa 17,8%, perussuomalaiset 17,7%, kokoomus 16,6%, keskusta 14,1%, vihreät 11,3%, vasemmistoliitto 8,3%, RKP 4,4 % ja KD 4 % äänistä. Seuraa ääntenlaskentaa KSML.fi:n vaalitulospalvelusta.

22:59: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jahtaa Sauli Niinistön ennätystä. Halla-aho on ottamassa ennätysmäisen äänisaaliin Helsingin vaalipiirissä. Hänellä oli yli 28 000 ääntä, kun pääkaupungin äänistä oli laskettu reilut 90 prosenttia. Neljä vuotta sitten suurimmaksi ääniharavaksi nousi kokoomuksen Jaana Pelkonen vajaalla 16 000 äänellä, mutta hänen saalinsa jää tällä kertaa selvästi pienemmäksi. Yli 20 000 ääntä on pääkaupungissa melko harvinainen suoritus. SDP:n Paavo Lipponen sai vuonna 2003 yli 26 000 ääntä. Kokoomuksen Sauli Niinistö keräsi yli 30 000 ääntä vuonna 1999.

22:58: SDP ja perussuomalaiset ovat eduskuntapaikoissa tasoissa, kun äänistä on laskettu reilut 93 prosenttia. Tilanne: SDP 40 (+6), PS 40 (+2), KOK 37 (0), KESK 31 (-18), VIHR 20 (+5), VAS 16 (+4), RKP 9 (0), KD 5 (0), MUUT 2 (+1). Seuraa ääntenlaskentaa KSML.fi:n vaalitulospalvelusta.

22:46: Kokoomuksen Petteri Orpo: Hallituksen muodostaminen ei tule olemaan helppoa. Kokoomus lähtee vain sellaiseen hallitukseen, jossa tehdään meidän arvojemme mukaista politiikkaa. Kokoomus puolustaa kansainvälistä Suomea, ja meille ihmisarvo on jakamaton. Me tulimme takamatkalta ja meille ennustettiin vaalitappiota, mutta me otimme taisteluvoiton. Niin kauan, kun yksi uusi paikka pysyy, olemme vaalivoittajia.

22:45: Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Twitterissä naisia vaalien voittajiksi. Presidentti otti osaa keskusteluun, jossa Suomen naisten jääkiekkomenestykseen viitaten toivottiin, että naisurheilua ei enää vähäteltäisi Suomessa. Niinistö lisäsi listaan politiikan ja tviittasi, että naiset ovat vaalien voittajia. Eduskuntaan nousevien naisten osuus näyttää nousevan ennätykselliseksi.

Sale tviittaa 

22:44: Kokoomuksen vaalivalvojaisissa Jyväskylässä on jaksettu hymyillä. Kokoomuksen ainoa istuva keskisuomalaiskansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kertoi olevansa erittäin tyytyväinen omaan tilanteeseensa, koska läpimeno vaikutti varmalta jo alkuillasta. "Valtakunnan asiat ovat tietysti valtakunnan asioita, mutta viime aikojen gallup-lukemat ovat tuntuneet kohtuuttomilta. Gallupien suhteen tilanne oli selvästi parempi vielä lokakuussa, enkä uskonut oikein missään vaiheessa, että putoaisimme oikeasti niin alas kuin viime päivinä väitettiin", Wallinheimo sanoi. Lue koko juttu puolueen Jyväskylän-vaalivalvojaisista tästä.

 

22:33: Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan puolue ei ole ilmoittautumassa oppositioon huonosta vaalituloksesta huolimatta. Mahdollisesta hallitukseen menosta päätetään myöhemmin puolue-elimissä, Sipilä sanoi toimittajille Pikkuparlamentissa.

22:33: Keski-Suomessa jännitys tiivistyy edelleen ja viimeisten paikkojen tilanne tuntuu elävän jatkuvasti. Tällä hetkellä läpi ovat menossa Anne Kalmari (kesk.), Riitta Mäkinen (sd.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Bella Forsgrén (vihr.), Petri Honkonen (kesk.), Piritta Rantanen (sd.), Jouni Kotiaho (ps.), Juho Kautto (vas.) ja Joonas Könttä (kesk.). Vertailuluvulla tarkasteltuna lähimpänä edustajanpaikkaa ovat Ville Väyrynen (kok.), Tuomas Kurttila (sd.). ja Toimi Kankaanniemi (ps.). Seuraa Keski-Suomen tilannetta KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

22:20: Uutena kansanedustajana eduskuntaan Keski-Suomesta on nousemassa keskustalta jyväskyläläinen Joonas Könttä, 29. "Tällä hetkellä näyttää hyvältä, olen Jyväskylässä keskustan ehdokkaista ykkönen, ja se tuntuu kyllä tosi hyvältä, se on mahtava tulos", Könttä kommentoi. Lue koko juttu tästä.

 

22:19: Kun puolet Uudenmaan vaalipiirin äänistä on laskettu, näyttää siltä, ettei Sininen tulevaisuus ole saamassa ainuttakaan paikkaa eduskuntaan vahvimmalta kannatusalueeltaan. Tämä pudottaisi perussuomalaisista erkaantuneen puolueen kärkinimet Jussi Niinistön ja Sampo Terhon eduskunnasta. Sen sijaan perussuomalaiset on menettämässä vain yhden paikan. Tämänhetkisen tilanteen mukaan piirin viimeinen perussuomalaisten paikka olisi menossa Ari Koposelle, joka tunnetaan Brother Christmas -hyväntekeväisyystempauksista.

22:19: Noin 80 prosenttia äänistä laskettu: SDP saamassa 18,1 %, perussuomalaiset 17,6 %, kokoomus 16,3 %, keskusta 15 %, vihreät 10, 7%, vasemmistoliitto 8,4%, RKP 4,3 % ja KD 4,1% äänistä.

22:18: KSML.fi:n suora videolähetys puolueiden Jyväskylän-vaalivalvojaisista on päättynyt. Toimittaja Pertti Perämäki ja kuvaaja Marko Kauko kiersivät illan aikana seitsemässä vaalitilaisuudessa. Videokooste lähetyksestä julkaistaan maanantaina KSML.fi:ssä.

22:12: Keski-Suomessa jännitetään edelleen hikikarpalot otsalla viimeisiä edustajanpaikkoja: tällä hetkellä Keski-Suomesta ovat menossa läpi Anne Kalmari (kesk.), Riitta Mäkinen (sd.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Bella Forsgrén (vihr.), Petri Honkonen (kesk.), Tuomas Kurttila (sd.), Toimi Kankaanniemi (ps.), Juho Kautto (vas.) ja Joonas Könttä (kesk.). Lähimpänä paikkaa kärkkyvät Ville Väyrynen (kok.), Piritta Rantanen (sd.) ja Jouni Kotiaho (ps.). Seuraa Keski-Suomen tilannetta KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

22:05: Petri Honkosen (kesk.) vaalivalvojaisten alku oli piinaavaa odotusta. Kotikaupunki Saarijärven äänet viipyivät taas, mutta sitten kansanedustajan pestin jatkuminen alkoi näyttää todennäköiseltä. Oman puolueensa vaalitulosta kokonaisuudessaan Honkonen kuvaili vakavaksi. "Turpiin tulee, että tömisee", Honkonen totesi. Lue koko juttu tästä.

 

22:04: Sinisten Sampo Terho: Puolue jatkaa ja päättää kaikessa rauhassa mitä tehdään. Ei ole mitään suunnitelmaa pistää lappua luukulle, kuten huhu kiertää.

21:55: Keski-Suomen ääniharavan tittelistä kisaava Anne Kalmari keskustan tuloksesta: "Kun kansa antaa näpäytyksen, se tulee ottaa vakavasti". Lue juttu Kalmarin vaalivalvojaisista tästä.

 

21:54: Juha Sipilä (kesk.): En ilmoittaudu vielä oppositioon. Viimeiset paikat vaalipiireissä voivat ratkaista aika paljon, joten tilanne voi kolmen ensimmäisen puolueen osalta vielä muuttua aika paljon.

21:54: Pekka Haavisto (vihr.) kiittää pääministeri Juha Sipilää (kesk.) ilmastoasioiden esiin nostamisesta. Vihreät on Haaviston mukaan mielellään mukana sellaisessa hallituksessa, jonka ohjelmassa huomioidaan ilmasto, koulutus ja eriarvoisuuden poistaminen.

21:52: "Tämä on niin jännittävää", kommentoi Piritta Rantanen (sd.). Eduskuntaan näyttää nousevan Keski-Suomesta kaksi jämsäläistä kansanedustajaa. Rantasen lisäksi eduskuntaan on tyrkyllä perussuomalaisten Jouni Kotiaho. Lue lisää tästä.

 

21:51: Vasemmistoliitto on saamassa Keski-Suomessa takaisin viime vaaleissa menettämänsä paikan. Paikka on menossa äänekoskelaiselle Juho Kautolle. Eila Tiainen oli vakuuttunut: "Me saadaan se paikka. Totta kai ottaa päähän omasta puolesta, jos en tule valituksi", kommentoi Tiainen. Lue koko juttu vasemmistoliiton Jyväskylän-vaalivalvojaisista tästä.

 

21:50: Petteri Orpo (kok.): Tulee olemaan tasaista ja hallituksen muodostamisesta tulee haasteellista, kenelläkään ei ole kovin vahvaa mandaattia. Hallitusohjelma ja -neuvottelut ratkaisevat, katsotaan, millä porukalla siellä ollaan.

21:47: Antti Rinne (sd.): Ei uskalla vielä tuulettaa, niin paljon on laskematta ääniä. Tilanne saattaa vielä muuttua. Kannattaa muistaa, että SDP taisi viimeksi voittaa vaalit 1990-luvulla, en ole yhtään pettynyt, jos tämä tulos on lopputulos.

21:46: Eduskuntavaalien äänestysaktiivisuus nousi edellisistä vaaleista ja on 72 prosenttia. Edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten äänestysaktiivisuus oli 70,1. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti 70,5 prosenttia. Äänestysaktiivisuus oli korkein sitten vuoden 1991 vaalien. Vaaleissa oli kaikkiaan noin 4,5 miljoonaa äänioikeutettua, joista Suomessa asuvia noin 4,25 miljoonaa. Ennakkoäänestysprosentiksi muodostui noin 36.

21:46: Ylen ennuste eduskunnan paikkajaosta: SDP 40 (+6), KOK 38 (+1), PS 38 (+0), KESK 30 (-19), VIHR 23 (+8), VAS 15 (+3), RKP 9 (+0), KD 5 (+0), SIN 0, MUUT 2 (+1).

21:40: Eduskunnasta putoamassa oleva Touko Aalto näytti pettymyksensä avoimesti Keski-Suomen Vihreiden vaalivalvojaisissa Jyväskylässä ravintola Popparissa. Pettynyt Aalto poistui valvojaisista varsin pian. Ennen lähtöään hän kuitenkin kommentoi omaa äänimääränsä: "Musta se äänimäärä on tosi huono. Toisaalta noin moni ihminen on antanut luottamuksensa. Siitä pitää kiittää ja kumartaa", kommentoi Aalto. Lue koko juttu tästä.

 

21:40: Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on uusimassa paikkansa eduskunnassa. Hakkarainen vakuutti perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Hotelli Albassa, että perussuomalaiset saa edellisten vaalien tapaan kaksi kansanedustajaa Keski-Suomesta. Kun Hakkaraiselta kysyttiin, miten kansanedustajan toiminta tulee muuttumaan tulevalle neljälle vuodelle, oli teema selvä. "Menossa tulee se muutos, että eduskunnassa ei ryypätä enää. Pikkujoulut lopetettiin viime jouluna kello 12, ja yhteiskunnan rahoilla ryyppääminen loppui. Siitä sulka hattuun Hakkaraisen Teuvolle", Hakkarainen sanoi Keskisuomalaisen livelähetyksessä. Seuraa suoraa lähetystä tästä.

 

21:37: Perussuomalaiset on noussut valtakunnan ääntenlaskennassa kokoomuksen ohi. Ääntenlaskennan tilanne, kun laskettu on 62,9 % äänistä: SDP 18,5 %, PS 17, KOK 16,1, KESK 15,7, VIHR 10,2, VAS 8,5, RKP 4,4, KD 4,3, SIN 0,9, MUUT 4,4. Seuraa ääntenlaskentaa reaaliajassa KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

21:33: Keski-Suomessa asetelmat menivät jälleen uusiksi viimeisten paikkojen osalta: tällä hetkellä Keski-Suomesta ovat menossa läpi Anne Kalmari (kesk.), Riitta Mäkinen (sd.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Bella Forsgrén (vihr.), Petri Honkonen (kesk.), Piritta Rantanen (sd.), Juho Kautto (vas.), Jouni Kotiaho (ps.) ja Joonas Könttä (keskusta). Lähimpänä paikkaa kärkkyvät Tuomas Kurttila (sd.) ja Ville Väyrynen (kok.). Seuraa Keski-Suomen tilannetta KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

21:30: Eduskuntavaalien äänestys sujui varsinaisena vaalipäivänä ilman häirintää, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä kertoo.

21:28: Nykyiset kansanedustajat Li Andersson (vas.), Antti Häkkänen (kok.) ja Sanna Marin (sd.) ovat koko valtakunnan ääntenlaskennan kärkisijoilla, kun koko maan äänistä on laskettu vajaat 50 prosenttia. Varsinais-Suomessa ehdolla oleva Li Andersson on kahminut ääntenlaskennan ollessa kesken lähes 13 000 ääntä, kun viime vaaleissa hän sai yhteensä 15 000 ääntä. Kaakkois-Suomessa ehdolla olevalla Häkkäsellä on koossa yli 12 000 ääntä, samoin Sanna Marinilla Pirkanmaalla. Häkkänen sai viime vaaleissa noin 6 000 ääntä ja Marin noin 10 000 ääntä. Muista ehdokkaista perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kerännyt Helsingissä yli 10 000 ääntä ja vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto yli 8 000 ääntä. Helsingin äänistä oli kello 21:n aikaan laskettu vasta noin 40 prosenttia.

21:27: Heinäluomat vaihtoivat manttelia: Eero Heinäluoma (sd.) jätti eduskunnan, ja tytär Eveliina Heinäluoma (sd.) nousee eduskuntaan ensikertalaisena Helsingin vaalipiiristä. "Eero evästi kampanjaani niin, että ole oma itsesi ja kuuntele kansalaisia. Näiden kahden periaatteen mukaan olen pyrkinyt tätä eduskuntavaalityötä tekemään", Eveliina Heinäluoma kommentoi.

21:27: KSML.fi:n suora videolähetys Jyväskylän vaalivalvojaisista on siirtynyt perussuomalaisten vaalivalvojaisiin. Toimittaja Pertti Perämäki ja kuvaaja Marko Kauko kiertävät illan aikana seitsemässä vaalitilaisuudessa. Seuraa lähetystä tästä.

21:19: Iltayhdeksän jälkeen näyttää siltä, että sininen tulevaisuus jää ilman paikkoja, kun koko maan äänistä on laskettu hieman yli puolet. He vievät mukanaan myös monta ministeriä. Nimekkäimpien putoavien sinisten joukossa ovat puolustusministeri Jussi Niinistö, sinisten puheenjohtaja Simon Elo sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Keskustalta on eduskunnan jättämässä muun muassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Kokoomuksen vanha tekijä Eero Lehti näytti yhdeksän aikoihin jäävän myös eduskunnan ulkopuolelle. Myös vihreiden Jyrki Kasvi ja Ozan Yanar jättänevät eduskunnan. Myös politiikan konkari Paavo Väyrynen näyttää lähtevän Arkadianmäeltä.

21:16: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää puolueeseensa kohdistuvia vaatimuksia ristiriitaisina. Halla-ahon mukaan perussuomalaisten toisaalta odotetaan haluavan hallitukseen, mutta toisaalta puolueelle tehdään selväksi, ettei se kelpaa hallituskumppaniksi. Ääntenlaskun puolivälissä perussuomalaiset on kolmanneksi suurimpana puolueena. Halla-aho on tänään toistuvasti korostanut, että toimivassa demokratiassa on myös oppositio. Hän huomauttaa, ettei puolue voi joustaa loputtoman paljon niissä asioissa, jotka ovat saaneet ihmiset äänestämään perussuomalaisia, kuten maahanmuutossa ja ilmastopolitiikassa.

21:16: Kun noin puolet eduskuntavaalien äänistä on laskettu, SDP on saanut 18,8 % äänistä, kokoomus 16,5 % , PS 15,8 %, keskusta 15,6 %, vihreät 10,5 %. Seuraa ääntenlaskentaa reaaliajassa KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

21:13: Vihreiden alkuillan etumatka hupeni ääntenlaskun edetessä Helsingissä. Kun äänistä oli laskettu vajaat 40 prosenttia, oli sekä vihreille että kokoomukselle luvassa kuusi edustajanpaikkaa. Vasemmistoliitto oli saamassa yhden lisäpaikan ja kolme edustajaa. Saman verran oli luvassa SDP:lle, joka oli menettämässä yhden neljästä paikastaan. Perussuomalaiset näytti säilyttävän kolme paikkaansa, mutta keskusta oli menettämässä ainoansa. RKP:lle oli edelleen luvassa yksi paikka. Neljän pienpuolueen vaaliliitto ei ollut saamassa edustajaa läpi, eikä myöskään Liike Nyt eikä tähtiliike.

21:13: Li Andersson (vas.): Parin vuosikymmenen jälkeen olen onnistunut johtamaan vasemmistoliiton vaalivoittoon eduskuntavaaleissa. Vaalituloksen perusteella suomalaiset halusivat muutosta.

21:12: KSML.fi:n suora lähetys Jyväskylän vaalivalvojaisista on siirtynyt Anne Kalmarin (kesk.) vaalivalvojaisiin. Toimittaja Pertti Perämäki ja kuvaaja Marko Kauko kiertävät illan aikana seitsemässä vaalitilaisuudessa. Seuraa lähetystä tästä.

 

21:09: Monet julkisuudesta etukäteen tunnetut eduskuntavaaliehdokkaat ovat vielä kaukana kansanedustajan paikasta. Julkisuudesta tunnetuista kansanedustajan pestiin on tarttumassa vain näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius, joka on vihreiden ehdokkaana Uudellamaalla. Kun Uudellamaalla oli laskettu äänistä runsas neljännes, Petelius oli menossa läpi. Hän oli saanut runsaat 1 300 ääntä.

21:08: Tällä hetkellä Keski-Suomesta ovat menossa läpi Riitta Mäkinen (sd.), Anne Kalmari (kesk.), Bella Forsgrén (vihr.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Tuomas Kurttila (sd.), Juho Kautto (vas.), Joonas Könttä (kesk.), Toimi Kankaanniemi (ps.) ja Piritta Rantanen (sd.). Lähimpiä kärkkyjiä ovat Joonas Könttä (kesk.), Ville Väyrynen ja Touko Aalto (vihr.). Seuraa Keski-Suomen tilannetta KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

21:05: Keskustan Anne Kalmari kommentoi tilannetta varovaisesti valvojaisissaan Jyväskylän kaupungintalon alakerrassa. "Olen hieman pettynyt. Toivon keskustalle kolmea paikkaa Keski-Suomesta. Se on toki vieläkin mahdollista, mutta tällä hetkellä näyttäisi, että kaksi meiltä menee läpi", Kalmari kommentoi. Lue koko juttu tästä.

21:04: SDP:n loppuilta laskusuuntainen, mutta puolue näyttää silti vievän voiton, arvioi Uutissuomalaisen toimittaja Outi Laatikainen kommentissaan. Lue Laatikaisen kirjoitus tästä.

21:00: Tilanne Keski-Suomessa on todella jännittävä. Vihreiden jyväskyläläinen kansanedustaja Touko Aalto (vihr.) on tällä hetkellä putoamassa eduskunnasta. Seuraa Keski-Suomen tilannetta KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

20:54: Keskustan varapuheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan keskusta tarvitsee jatkossa selkeämmin aatteellista politiikkaa. Hänen mukaansa vaalitappio kertoo siitä, että puolueeseen kohdistuu selvää pettymystä.

20:49: Kokoomuksen vaalivalvojaisissa Jyväskylässä ravintola Harrys´ssa ennakkotulos otettiin vastaan riemulla. "Tässä vaiheessa näyttää selvästi paremmalta kuin mitä gallupit lupasivat, erittäin positiivinen tulos", Sinuhe Wallinheimo kommentoi. Lue koko juttu tästä.

20:48: SDP:n Jyväskylän-vaalivalvojaisissa Aalto-salissa paikalla oleva väki puhkesi iltakahdeksan jälkeen raikuviin aplodeihin, kun ennakkoäänissä demarit nousi maan suurimmaksi puolueeksi. Myös Riitta Mäkinen näyttäisi olevan pääsemässä jatkamaan työtään eduskunnassa yhtenä demarien kansanedustajista. Toisena ehdokkaana läpi olisi ennakkoäänten perusteella menossa uutena entinen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. "Nyt näyttää hyvältä, mutta lopullisia tuuletuksia ei tehdä, ennenkuin meillä on lopulliset luvut seinällä", kommentoi tuoreeltaan kansanedustajaehdokas Riitta Mäkinen Keskisuomalaiselle. Lue koko juttu tästä.

 

20:47: Vaalitulos on rökäletappio keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle (kesk.), arvioi Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola Huomioita-palstallaan. Lue Mervolan koko kirjoitus tästä.

20:41: SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi ääntenlaskennan tilannetta sanomalla, että SDP johtaa ääntenlaskentaa aika selkeällä marginaalilla. Rinne sanoi, että ensimmäisen kerran pitkästä, pitkästä aikaa SDP on ykköspuolue tuloksissa tällä hetkellä. Rinne ei halunnut ennakoida lopullista vaalitulosta. Hän sanoi, ettei arvele mitään vaan katsoo, miten käy.

20:41: Pekka Haavisto: Vihreiden saama osuus ennakkoäänistä oli vihreille parempi kuin osasin odottaa. Vihreiden tulos paranee vielä illan mittaan. 

20:41: Kokoomus voi hallituspuolueena olla hyvin tyytyväinen kannatukseensa tämänhetkisessä laskentatilanteessa, kommentoi valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta STT:lle. Wass muistuttaa, että kokoomuksen hallituksessa olon aikana oli kiky, aktiivimalli ja työttömyysturvan heikentäminen, mutta ne ovat olleet puolueen ydinkannattajien mieleistä politiikkaa. Tyytymättömyys menee keskustan piikkiin, Wass sanoo.

20:40: Keskustan Juha Sipilä sanoo puolueensa olevan vaalien suurin häviäjä ja onnittelee voittajia. Vaalitulos on hänelle iso pettymys. Hän viittaa Antti Rinteeseen (sd.) hallituksen rakentajana eli ennakoi demareiden voittoa.

20:40: Perussuomalaisten Jyväskylän-vaalivalvojaisissa Hotelli Albassa oli sunnuntai-iltana kahdeksan maissa paikalla kymmenkunta ihmistä. Useimmat kansanedustajaehdokkaat tulevat paikalle hieman myöhemmin kaupungintalolta. "Täällä ollaan varmoja, että tilanne paranee, kun ääntenlaskenta etenee", raportoi Keskisuomalaisen paikalla ollut toimittaja Eeva Salminen. Lue koko juttu perussuomalaisten Jyväskylän-vaalivalvojaisten tunnelmista tästä.

 

20:39: Kristillisdemokraatit näyttävät jäävän Keski-Suomesta vaille edustajanpaikkaa. ”Lähelle päästiin”, totesi Keski-Suomen kristillisdemokraattien ykkösehdokas Marika Visakorpi, kun ennakkoäänet osoittivat kristillisdemokraattien yltäneen maakunnassa kolmannelle sijalle viimeisen läpimenneen jälkeen. Lue koko juttu kristillisdemokraattien Jyväskylän-vaalivalvojaisista tästä.

20:35: KSML.fi:n suora videolähetys Jyväskylän vaalivalvojaisista on siirtynyt kokoomuksen vaalivalvojaisiin ravintola Harry'siin. Toimittaja Pertti Perämäki ja kuvaaja Marko Kauko kiertävät illan aikana seitsemässä vaalitilaisuudessa. Seuraa lähetystä tästä.

20:30: Erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta ei vielä julistaisi SDP:tä eduskuntavaalien ykköseksi, vaikka gallupien kärkipaikoilla ollut puolue komeileekin iltakahdeksaan mennessä laskettujen ennakkoäänten ykkösenä. Karimäki arvioi, että SDP:n ja kokoomuksen kesken näyttää muodostuvan aika tiukka kilpailu. SDP on ollut aiemmin puolue, joka on tullut alaspäin vaalipäivän äänissä ja kokoomus on puolestaan vankistanut asemiaan ääntenlaskun edetessä. Myös keskusta on tyypillisesti menettänyt asemiaan lopullisia tuloksia kohti mentäessä. Perussuomalaisten asema on hankalammin arvioitavissa aiempien vaalien perusteella. Puolue voi joko nousta tai pysyä suurin piirtein samassa tilanteessa.

20:30: Petteri Orpo: Kokoomus taistelee pääministerin paikasta. Vaalien ykköspaikka on mahdollinen tämän hetken lukujen valossa.

20:28: Keski-Suomessa on käynnissä tiukka kisa viimeisistä edustajanpaikoista. Kello 20:28 läpi ovat menossa Riitta Mäkinen (sd.), Anne Kalmari (kesk.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Bella Forsgrén (vihr.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Tuomas Kurttila (sd.), Juho Kautto (vas.), Joonas Könttä (kesk.), Toimi Kankaanniemi (ps.) ja Touko Aalto (vihr.). Lähimpinä edustajanpaikkaa kärkkyvät Janiika Vilkuna-Räsänen (kok.) ja Ahti Ruoppila (sd.). Keski-Suomen ehdokkaiden tilannetta voit seurata reaaliajassa KSML.fi:n vaalitulospalvelussa.

20:26: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli ääntenlaskun alkuvaiheessa noussut Helsingin ääniharavaksi, keräten yli 9 000 ääntä. Toiseksi eniten ääniä on keräämässä vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto. Kolmanneksi oli yltämässä kokoomuksen konkariedustaja Ben Zyskowicz. Neljännen oli nousemassa vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka on nyt nousemassa ensimmäistä kertaa eduskuntaan.

20:20: Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho vaillinaisesta ennakkoäänituloksesta: "Meitä ei ole nujerrettu eikä nujerreta koskaan". Terho toteaa tuloksen olevan silti pettymys, jos kansanedustajien määrä jää nollaan.

20:19: Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola arvioi, että ennakkoäänten perusteella Keski-Suomessa muhii suuri yllätys. Lue Mervolan Huomioita-palstan kirjoitukset tästä.

20:16: Ennakkoäänten perusteella pitkän poliittisen uran tehnyt Paavo Väyrynen on putoamassa eduskunnasta. Väyrynen on ehdolla Uudellamaalla, missä hänen puolueensa Seitsemän tähden liike ei ole saamassa yhtään paikkaa. Väyrysen lisäksi ennakkoäänten perusteella paikkansa ovat menettämässä Uudellamaalla myös sinisten Jussi Niinistö ja Sampo Terho. Sen sijaan Harry Harkimo olisi saamassa Liike Nytin ehdokkana paikan Uudeltamaalta.

20:15: KSML.fi:n suora lähetys Jyväskylän vaalivalvojaisista on siirtynyt vihreiden vaalivalvojaisiin ravintola Poppariin. Toimittaja Pertti Perämäki ja kuvaaja Marko Kauko kiertävät illan aikana seitsemässä vaalitilaisuudessa. Seuraa lähetystä tästä.

20:09: Li Andersson (vas.): Kyllähän se vaalivoitto on, niin kannatuksen kuin paikkamäärien osalta. Olen todellakin tyytyväinen.

20:08: Pekka Haavisto (vihr.): Kaikkien aikojen paras vihreiden vaalitulos. Pidän sanani puheenjohtajan tehtävästä väistymisestä.

20:07: Kokoomus on ensimmäisten tulosten perusteella johdossa Suomen suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla. Kokoomus on saanut 21,4 prosenttia tähän mennessä lasketuista äänistä. Toiseksi eniten ääniä on sosiaalidemokraateilla (19,1 prosenttia) ja kolmanneksi eniten perussuomalaisilla (13,7 prosenttia). Äänistä on tässä vaiheessa laskettu Uudellamaalla 18,8 prosenttia. Vaalipiiristä valitaan 36 kansanedustajaa.

20:07: Juha Sipilä (kesk.): Tulos on aika odotetunlainen, eli myötäilee hyvin gallupeja. Ei mitään yllätystä ole. Katsotaan vielä, mikä on lopullinen tulos.

20:07: Keskusta on tähän mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella menettämässä useita kansanedustajan paikkoja Oulun vaalipiirissä. Puolue olisi kuitenkin säilyttämässä asemansa vaalipiirin suurimpana puolueena. Toiseksi eniten Oulun vaalipiirissä annettuja ennakkoääniä on menossa perussuomalaisille ja kolmanneksi eniten vasemmistoliitolle. Oulun vaalipiirissä on ehdolla keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, joka keräsi neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa yli 30 000 ääntä.

20:06: Jussi Halla-aho (ps.): Ääniosuus ja paikkamäärä vielä nousevat illan aikana, nyt olemme kolmantena ja kyllä me tästä nousemme. Hallituspaikkoja emme vielä haistele, lasketaan ensin äänet ja siirrytään sen jälkeen seuraaviin asioihin.

20:04 Kokoomuksen Petteri Orpo ennakkoäänistä: Ylitti omat odotukset, kaikki on tänään mahdollista. En oikein osaa sanoa mitään.

20:04 Antti Rinne (sd.): Tulos suurin piirtein odotettu ja näyttää, että voidaan olla ykkösinä loppuun asti. Vaali vaalilta mennään enemmän heiluviin tuloksiin, nyt täytyy odottaa rauhassa.

20:02 Ennakkoäänten perusteella Keski-Suomesta ovat menossa läpi Riitta Mäkinen (SDP), Anne Kalmari (Keskusta), Bella Forsgrén (Vihreät), Sinuhe Wallinheimo (Kokoomus), Teuvo Hakkarainen (Perussuomalaiset), Ahti Ruoppila (SDP), Juho Kautto (Vasemmistoliitto), Joonas Könttä (Keskusta), Touko Aalto (Vihreät) ja Janiika Vilkuna-Räsänen (Kokoomus).

20:02 KSML.fi:n tulospalvelu on käynnissä. Pääset tulospalveluun tästä.

20:02 Ennakkoäänten perusteella vihreät on nousemassa Helsingin suurimmaksi puolueeksi seitsemällä paikalla. Vasemmistoliitto saa lisäpaikan ja kolme edustajaa.

20:01 Ennakkoäänet julki: SDP 18,9 %, kokoomus 17,2, keskusta 15,4, perussuomalaiset 15,1, vihreät 11,4, vasemmistoliitto 8,9, kristillisdemokraatit 4,3, RKP 4,0, siniset 1,0, muut 3,9. Oikeusrekisterikeskuksen puoli kahdeksan jälkeen antaman arvion mukaan satojatuhansia ennakkoääniä on edelleen laskematta. Lue lisää tästä.

20:00 Teuvo Hakkarainen (ps.) saapui Viitasaarelta Jyväskylään hiukan ennen iltakahdeksaa. Moni on sanonut, että eihän minua tarvitse äänestää, koska olen muka varma läpimenijä, Hakkarainen kommentoi. Lue koko juttu tästä.

19:57: KSML.fi:n suora lähetys SDP:n Jyväskylän-vaalivalvojaisista on käynnissä. Katso lähetystä tästä.

19:56 Vihreät odottavat vaaleissa suhteellisen suurta tulosta, sanoo puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo. Tunnelma puolueen vaalivalvojaisissa Helsingin Tavastialla on silti optimistinen. "Meille odotetaan historian parasta tulosta gallupeiden mukaan", sanoi lavalla puoluesihteeri Lasse Miettinen väkijoukon hurratessa vihreiden ilmapallojen keskellä.

19:47: Oikeusrekisterikeskus arvioi, että kello 20 ennakkoäänistä on vielä laskematta reilu neljäsosa. Eniten ääniä on laskematta Uudenmaan vaalipiirissä.

19:44 Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho: "Jos perussuomalaiset on suurin puolue, lankeaa sille hallitustunnustelijan rooli, ja ilman muuta lähden vetämään hallitustunnusteluja."

 

19:43: SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaalivalvojaisissa ravintola Virgin Oilissa: "Me ollaan oltu yli vuoden ykköspaikalla, ja tänä iltana se tulee toteutumaan, että ensimmäistä kertaa sitten Lipposen ensimmäisen hallituksen me ollaan ykköspuolue Suomessa".

 

19:42: Kokoomus starttailee vaalivalvojaisiaan helsinkiläisessä yökerhossa Club Capitalissa. Puheenjohtaja Petteri Orpo saapui paikalle ensimmäisten joukossa käsi kädessä puolisonsa Niina Kanniainen-Orpon kanssa.

 

19:33 Matti Vanhanen (kesk.) STT:lle: Vaalikentillä kiitelty hallituksen työllisyyspolitiikkaa, kritiikkiä tullut vanhustenhoidosta ja eläkeläisten toimeentulosta.

19:31: Ennakkoäänet julkaistaan kello 20. Samaan aikaan starttaa KSML.fi:n tulospalvelu, johon pääset tästä. Uudistuneessa tulospalvelussa lukijat voivat seurata ääntenlaskennan edistymistä koko maassa, vaalipiireittäin, kunnittain tai omalla äänestysalueella. Myös yksittäisen ehdokkaan menestystä tai puolueiden suosiota voi katsoa erikseen.

19.30: KSML.fi:n liveseuranta vaaleista käynnistyy. Verkon esimies Teemu Rauhala seuraa vaaleja hetki hetkeltä tässä jutussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .