Kaikki Hornetien seuraajaehdokkaat vastasivat Suomelle

Varsinaiset hävittäjien tarjouspyynnöt on määrä lähettää valmistajille keväällä 2018.

Suomi on saanut vastaukset tietopyyntöönsä kaikilta viideltä hävittäjävalmistajalta, kertoo puolustusvoimat. Vastaukset saatiin amerikkalaisilta Lockheed Martinilta ja Boeingilta, ruotsalaiselta Saabilta, ranskalaiselta Dassault'ta sekä brittiläiseltä BAE Systemsiltä.

Puolustusvoimien mukaan turvaluokiteltuja tietoja sisältävät englanninkieliset vastaukset ovat tuhansien sivujen laajuisia. Puolustushallinto analysoi niitä talven aikana ja tiedottaa vastauksista näillä näkymin huhtikuussa.

Varsinaista hankintaa edeltävällä tietopyynnöllä halutaan varmistaa eri ehdokkaiden mahdollisuudet ja halukkuus osallistua Suomen hävittäjähankkeeseen. Vastauksien perusteella pyritään myös selvittämään alustavaa rahoitustarvetta ja hankkimaan järjestelmätietoja koneista ja kaikesta niihin liittyvästä.

Varsinaiset hävittäjien tarjouspyynnöt on määrä lähettää valmistajille keväällä 2018 ja hankintapäätös tehdä vuonna 2021.

Hornetien seuraajiksi ovat ehdolla ruotsalainen Jas Gripen E (Saab), yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon (BAE Systems), ranskalainen Rafale (Dassault) ja amerikkalaiset F-35 (Lockheed Martin) sekä F/A-18 Super Hornet (Boeing).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.