Kaikki kaatuneen hallituksen puolueet hyväksyvät aiemman hallitusohjelman sellaisenaan – näin uuden hallituksen muodostaminen etenee seuraavaksi

Kaikki kaatuneen hallituksen puolueet hyväksyvät aiemman hallitusohjelman sellaisenaan. Puolueiden eduskuntaryhmät antoivat vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteelle (sd.), joka selvitti kysymyksillään, mitkä puolueet voisivat sitoutua aiemmin hyväksyttyyn hallitusohjelmaan.

Hallitusohjelmaan sitoutuivat siis SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

Hallitusohjelman hyväksymisen lisäksi Rinne halusi tietää, ovatko puolueet valmiita osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko niillä mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle.

– Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni, eikä uusia sisällöllisiä kysymyksiä avata hallitusneuvotteluissa, vihreät vastaa.

Myös rkp edellyttää, että Rinteen hallituksen ohjelmaa noudatetaan kaikilta osin. Keskusta puolestaan toivoo, että Suomeen saadaan mahdollisimman nopeasti "toimintakykyinen ja uskottava hallitus".

Hallitustunnustelut jatkuvat huomenna, kun Rinne tapaa puolueiden eduskuntaryhmiä aamu- ja iltapäivällä.

Vanha oppositio asetti vaatimuksia

Kesäkuussa hyväksytyn hallitusohjelman pohjalle muodostettavaan uuteen hallitukseen eivät suostuneet kokoomus, kristillisdemokraatit, nyt-liike ja perussuomalaiset.

– Rinteen hallituksen ohjelmassa on useita hyviä tavoitteita, mutta valittu keinovalikoima estää niiden toteuttamiseen, kokoomus katsoo vastauksessaan.

Kokoomus esitti hallitustunnustelijalle 13 kynnyskysymystä hallitukseen osallistumiselle. Kynnyskysymykset ovat samat, jotka puolue esitti Rinteelle aiemmin huhtikuussa.

Myöskään perussuomalaiset ei hyväksy hallitusohjelmaa sellaisenaan. Puolue listaa kynnyskysymyksiä, jotka ulottuvat teollisuuden ja pk-yritysten toimintaedellytysten turvaamisesta "haitallisen maahanmuuton" vähentämiseen.

Lisäksi puolue edellyttää hallituspuolueilta rehellisyyttä.

– Perussuomalaiset ovat valmiita osallistumaan vain hallitukseen, jossa kaikki hallituspuolueet sitoutuvat rehellisyyteen ja edellyttävät ministereiltä totuudessa pysymistä, puolueen kynnyskysymys kuuluu.

Hallitustunnustelut

Näin uuden hallituksen muodostaminen etenee

– Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) tapaa eduskuntaryhmät vuorotellen sunnuntaina kello 9–14. Rinne kertoo neuvottelukierroksen tuloksista eduskuntaryhmille kello 14.15.

– Hallitusohjelmaneuvottelut ovat vuorossa sunnuntaina kello 15. Neuvotteluista voi ennakoida lyhyitä, sillä eronneen Rinteen hallituksen puolueiden eduskuntaryhmät ovat valmiita hyväksymään vanhan hallitusohjelman sellaisenaan.

– Sosiaalidemokraattien puoluevaltuusto valitsee pääministeriehdokkaan sunnuntai-iltana. Ehdolla ovat SDP:stä liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Pääministeriehdokkaan valinnan jälkeen SDP:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokous tekee esityksen puolueen muista ministeriehdokkaista. Esitys viedään SDP:n puoluevaltuuston hyväksyttäväksi.

– Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokous päättää hallitukseen osallistumisesta sunnuntai-iltana.

– Vihreiden ja vasemmistoliiton puolue-elimet päättävät hallitukseen osallistumisesta maanantaina iltapäivällä. Myös RKP päättää asiasta maanantaina.

– Kun uutta hallitusta muodostavat puolueet ja pääministeriehdokkaan nimi ovat selvillä, antaa presidentti Sauli Niinistö eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.

– Eduskunta valitsee uuden pääministerin. Pääministeriehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Presidentti nimittää pääministerin tähän tehtävään.

– Presidentti nimittää muut ministerit pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

MTV Uutiset kertoo, ettei Rinne jatkaisi ministerinä – IS:n mukaan Rinteestä puuhataan varapuhemiestä

IS: Rinnettä puuhataan nyt varapuhemieheksi – Haatainen ministeriksi

Halla-ahon mielestä uusien vaalien järjestäminen olisi tässä tilanteessa erittäin perusteltua – varoittaa keskustaa hallituksessa jatkamisesta

Perussuomalaiset vastasi hallitustunnustelija Antti Rinteelle – lue vastaukset kokonaisuudessaan

Kokoomus ei ole valmis hyväksymään Rinteen hallituksen ohjelmaa sellaisenaan

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkosen mukaan hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"