Kaikki maakunnat hakeneet mukaan soten valinnanvapautta testaaviin pilotteihin

Kaikki Suomen 18 maakuntaa ovat hakeneet mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta kokeileviin pilotteihin. Piloteilla testataan, miten valinnanvapaus käytännössä toimii. Sosiaali- ja terveysministeriö valitsee pilotteihin hyväksytyt alueet ja päättää niiden rahoituksesta huhtikuun loppuun mennessä.

Hakemusten loppusumma on yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa, kun valtion talousarviossa pilottien toteuttamiseen varataan yhteensä 100 miljoonaa euroa vuosille 2018–2021. Sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapautta on tarkoitus pilotoida osassa maata jo syksyllä, jos eduskunta hyväksyy lait kesällä.

Piloteissa kokeillaan muun muassa sote-keskuksen valitsemista, palvelujen yhteensovittamista, asiakasseteleitä ja henkilökohtaista budjettia. Valinta tehdään Omakanta-palvelussa.

– Piloteista saatavaa tietoa on mahdollista hyödyntää, kun palveluja kehitetään ja valinnanvapaus laajenee vaiheittain koko maahan, hankepäällikkö Hanna Varis Kelasta on kertonut.

 

Asukkaille tiedotetaan valintamahdollisuuksista

 

Konkreettisesti pilotit alkavat Kelan mukaan näkyä ihmisten arjessa loppuvuonna 2018, jos ne toteutetaan. Esimerkiksi sote-keskus-piloteissa asiakas voi valita vapaasti haluamansa palveluntuottajan alueella toimivien hyväksyttyjen tuottajien joukosta. Asiakas voi myös vaihtaa palveluntuottajaa.

Pilottialueiden asukkaille tiedotetaan valintamahdollisuuksista ennen pilottien alkamista.

Eduskunta käsittelee maakunta- ja sote-uudistuksen lakeja keväällä, ja sen on tarkoitus hyväksyä lait touko-kesäkuussa. Valinnanvapauspilotit toteutetaan uuden valinnanvapausmallin mukaan heinäkuun alusta alkaen, jos kaikki menee hallituksen kaavailemalla tavalla.

Uusimmat

Kotimaa

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Sipilä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

PAMin Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

Pelko saa kiinteistövälittäjät hiljenemään: asuntokäynneillä lähentelyä, koskettelua ja uhkailuja – Arveluttavimpiin kohteisiin mennään pareittain

KRP tutkii törkeästä rahanpesusta epäillyn yrityksen tiloja Turun saaristossa – apuna Merivartioston aluskalustoa ja "myös pientä lentotoimintaa"

Eurojackpotista 123 000 euron voitto Lempäälään – ensi viikolla potissa 38 miljoonaa euroa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.