Kaikki maanantaiksi julistetut lakonuhat toteutuvat – lakkoon jopa 100 000 suomalaista

Kaikki maanantaiksi julistetut lakonuhat toteutuvat, sillä sovittelut on tältä erää käyty, eikä valmista tullut, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä. Lakot koskevat Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä.

Sovittelun jatkumisesta viikonvaihteessa ei ole sovittu. Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100 000 työntekijää.

Teollisuusliiton piirissä lakkoilijoita on noin 35 000.

Lue myös: Maanantaina alkava jättilakko sulkee laajasti toimipaikkoja myös Keski-Suomessa – katso lista maakunnan yrityksistä, joihin työtaistelu vaikuttaa
 

Kolmepäiväistä lakkoa uhkaavat seurata Metsäteollisuuden julistamat työsulut, jotka toteutuvat 12. joulukuuta alkaen ja kestävät kuusi vuorokautta. Työsulku on työnantajapuolen painostuskeino työtaistelun aikana. Työsulussa työnantajat estävät tietyn alan ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä pääsemästä töihin.

Teollisuusliitto ja työnantajaliitot ovat käyneet kuluneen viikon aikana valtakunnansovittelijan johdolla sovitteluja uusista työehtosopimuksista. Sovitteluja on käyty teknologiasektorin aloilla, kemianteollisuudessa sekä mekaanisessa metsäteollisuudessa.

 

Sovintoehdotus ei riittänyt

 

Valtakunnansovittelija kertoi aiemmin tänään, että Metsäteollisuuden ja Teollisuusliiton välisissä työehtoneuvotteluissa ei ole edellytyksiä sovintoehdotukselle. Maanantaina valtakunnansovittelija antoi sovintoehdotuksen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisissä neuvotteluissa, mutta Teollisuusliitto ei sitä hyväksynyt. Teknologiateollisuudelle ehdotus olisi kelvannut.

Kiistaa on ollut etenkin kiky-tunneista eli työajan pidennyksestä.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan monista sen alaisista työehtosopimusneuvotteluista ainoastaan Teknologiateollisuuden kanssa on päästy jo yksimielisyyteen useista sopimuskirjauksista.

Aalto sanoo, että Teollisuusliitto on sopimusaloillaan valmis jatkamaan työtaistelutoimiaan maanantaina käynnistyvien lakkojen jälkeen.

Lakot vaikuttavat eniten Teknologiateollisuuden alaisiin sopimusaloihin. Lakkoon on menossa teknologiateollisuudessa kaikkiaan noin 60 000 työntekijää ja toimihenkilöä kahdella sadalla toimipaikalla.

Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n lakot kohdistuvat Teknologiateollisuuden sopimusaloista teollisuuteen, malmikaivoksiin sekä suunnittelu- ja konsulttialalle.

Lakkolistalla on muun muassa Outokumpu ja kemianteollisuuden puolelta esimerkiksi Nesteen Porvoon jalostamo.

 

"Emme voi tehdä ratkaisuja, jotka vaarantavat työllisyyden"

 

Teknologiateollisuuden mukaan lakosta aiheutuu suuret vahingot. Sen mukaan tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta. Teknologiateollisuus sanoo olevansa valmis neuvotteluihin, kun sovittelun jatkamiselle on edellytykset.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Helteen mukaan liitot hakevat lakolla painostaen aivan liian korkeita palkankorotuksia taloustilanteeseen nähden.

– Kyse on työpaikoista. Jos ammattiliittojen vaatimukset toteutuisivat, yritysten kilpailukyky heikkenee ja sitä kautta myös yritysten työllistämismahdollisuudet. Teknologiateollisuus ei voi tieten tahtoen tehdä ratkaisuja, jotka vaarantavat työllisyyden ja vievät pohjan pois tulevalta, Helle sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maanantaina alkava jättilakko sulkee laajasti toimipaikkoja myös Keski-Suomessa – katso lista maakunnan yrityksistä, joihin työtaistelu vaikuttaa

Uusimmat

Kotimaa

Munuaissairauden takia hoidossa olevien määrä kasvanut – kehittynyt hoito on vähentänyt kuoleman riskiä

Supermummi-Paula valloitti etelänavan – vain kahdeksan kuukautta aiemmin hän seisoi Mount Everestin huipulla

Lava-auto liukasteli katolleen ojaan yöllä Viitasaarella – sää on kylmenemään päin

Asukas sytytti tulipalon ilmeisesti tahallaan yöllä Leivonmäellä, kaksi ihmistä altistui savulle

Yön uutiskooste: Uusi koronavirus tappanut jo yhdeksän – leviämisestä varoitetaan, Israelin joukot ampuivat kolme uhkaavasti käyttäytynyttä palestiinalaista

Nuorisosäätiö vaatii entisiltä hallituksen jäseniltä jopa miljoonien korvauksia –  tuhansien nuorten tulevaisuus säätiön asunnoissa on edelleen vaakalaudalla

Uutisen takana: Tinder-rikollisuus saapui myös Keski-Suomeen – missä muualla vanhat miehet voisivat houkutella nuoria tyttöjä seksisuhteeseen?

Kommentti: Ottakaamme mallia kuljettaja Pynnöseltä

Vaajakosken supertutka käräyttänyt jo tuhansia ylinopeudesta – "Kyllähän se on paljon", myöntää poliisi, joka pohtii nyt, mitä asialle pitäisi tehdä

Hoitoalan opinnot eivät houkuta nuoria entiseen tapaan – sairaanhoitajaksi opiskeleva Otto Hyvärinen, 24, on kuitenkin tyytyväinen valintaansa: "Teen tärkeää työtä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.