Kaikki suomalaisten hätäpuhelut paikannetaan pian automaattisesti riippumatta siitä, onko puhelimessa paikannus päällä vai ei

Hätäkeskukset pystyvät pian paikantamaan lähes kaikki suomalaisten liittymien kännykät riippumatta siitä, onko puhelimessa paikannus päällä vai ei, kun puhelimella soitetaan hätänumeroon. Suomi on yksi ensimmäisiä maailman maita, joka ottaa käyttöönsä puhelimen käyttöjärjestelmään kytketyn hätäpaikannuspalvelun.

Hätäkeskukset paikantavat automaattisesti jo Android-käyttöjärjestelmää käyttävät puhelimet, kun niillä soitetaan 112-hätänumeroon.

Toiminto laajenee todennäköisesti lähiaikoina myös Applen puhelimiin. Testaukset asiassa ovat käynnissä.

Android-puhelinten hätäpaikannuspalvelu otettiin käyttöön ensimmäisenä Isossa-Britanniassa ja Virossa. Suomen kanssa yhtä aikaa sen ottivat käyttöön Liettua, Irlanti ja Uusi-Seelanti. Viime aikoina käyttö on laajentunut myös Itävaltaan, Islantiin, Belgiaan ja Sloveniaan.

Jo käytössä oleva Android-paikannus toimii niin, että puhelimesta lähtee matkapuhelinverkossa paikkatieto hätäkeskustietojärjestelmään automaattisesti heti, kun puhelu 112:een alkaa. Sijaintitieto lähtee myös puhelun aikana määritellyin väliajoin, mikä voi auttaa liikkuvassa tilanteessa.

Hätäkeskuslaitoksen mukaan paikannuksen tarkkuuden keskiluku on ollut noin 20 metriä.

Suomessa palvelu toimii vain suomalaisista liittymistä soitettuna. Paikannus toimii myös ilman puhelimen datayhteyttä.

Tällä hetkellä hätäkeskukset saavat kuukausittain yli 100 000 sijaintiviestiä Android-puhelimilla soitetuista hätäpuheluista.

– Hätäkeskuspäivystäjät ovat sanoneet, että hätäpaikannuspalvelu on paras uudistus, mitä heidän työhönsä on tullut, hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitoksesta kertoo.

Puhelinten automaattinen paikannus ei ole tehnyt turhaksi erillistä 112Suomi-sovellusta, jonka voi ladata kännykkään. Sovelluksessa on eri viranomaisten päivystysnumerolinkkejä. Lisäksi sen kautta on tarkoitus alkaa julkaista vaaratiedotteita.

Selvittelyssä on myös mahdollisuus käyttää sovellusta muiden kiireellisten viranomaistiedotteiden välittämiseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .