Kainuun Ely jättää pian Talvivaara-selvityksensä

Kainuun Ely-keskus jättää alkuviikosta selvityksensä Talvivaarasta ympäristöministeriölle. Ministeriö haluaa selvittää, miten Ely-keskus on valvonut Talvivaaran kaivosta.

Ministeriö on pyytänyt keskukselta tarkennusta muun muassa siihen, mitä Ely-keskus on tehnyt kaivoksen toiminnan saattamiseksi ympäristöluvan edellyttämälle tasolle. Kaivoksen päästöt ovat olleet suuremmat kuin ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä ennakoitiin kuusi vuotta sitten.

Talvivaaran toiminnan keskeyttämiseen ei ole keskuksen mukaan perusteita. Ely-keskus on kuitenkin kehottanut yhtiötä ryhtymään toimiin, joilla vesistökuormitusta voidaan oleellisesti vähentää.

Ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hillan mukaan Talvivaara-yhtiö tekee hartiavoimin töitä ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

- Otamme ensi vuonna uuttaa tekniikkaa käyttöön. Esimerkiksi hajuhaitoissakin mennään koko ajan parempaan suuntaan, Hilla selvittää.

Kaivoksen toimista on tehty poliisille tutkintapyyntö. Kainuun Ely-keskus on puolestaan tehnyt Talvivaarasta poliisille viranomaisilmoituksen. Oulun poliisin mukaan tutkinta on alkutekijöissään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.