Kaivoksesta puuttui maavalli – kaivinkoneen kuljettaja putosi räjähdysaukkoon

Tukes havaitsi puutteita Kittilän kaivoksen putoamisesteissä ja tiedonkulussa.

Putoamisesteiden puute Kittilän kaivoksella johti kaivinkoneen kuljettajan kuolemaan joulukuussa, arvioi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Virasto havaitsi onnettomuustutkinnassaan, että maanalaisessa kaivoksessa ei ollut tehty räjäytystyön jälkeen tarvittavia putoamisesteitä eikä tieto putoamisvaarasta ollut kulkenut tarpeeksi hyvin työntekijöiden, työnjohtajien ja tuotannonohjauksen välillä.

Paikallisen urakoitsijan työntekijä kuoli Agnico Eaglen omistamalla kultakaivoksella, kun hänen kaivinkoneensa putosi noin 25 metriä räjäytystyöstä syntyneeseen aukkoon. Tukesin mukaan onnettomuudella ei ollut silminnäkijöitä.

Onnettomuus sattui joulukuun puolivälissä. Räjäytystyöt oli tehty muutama päivä ennen onnettomuutta.

Tukesin mukaan paikalle ei ollut rakennettu räjäytystöiden jälkeen vaadittavaa maavallia ehkäisemään putoamista. Kaivosyhtiön ohjeissa edellytetään maavallin rakentamista ja oranssin verkon ja vilkkuvalon asentamista vaaran merkiksi. Onnettomuuspaikalla oli vedetty naru kaivoskäytävän yli ja pystytetty varoitustaulu.

– Kaivoksissa työkohteet ja niiden turvallisuustilanne muuttuvat päivittäin, joten turvallisuuden hallinta on tavallista haastavampaa. Vakavia onnettomuuksia sattuu kaivoksissa onneksi harvoin, mutta kaivosturvallisuuden eteen on edelleen tehtävä jatkuvasti töitä, sanoo tutkintaryhmän puheenjohtaja Timo Talvitie  tiedotteessa.

Suositukset käsitellään pian

Tukesin tutkintaryhmä esittää, että kaivoksen tiedonkulkua parannetaan ja kaivosturvallisuus varmistetaan räjäytystöiden jälkeen. Ryhmä arvioi, että tiedonkulku töiden etenemisestä kangerteli kaivoksessa.

Tukesin mukaan kaivoksen 500 työntekijästä puolet työskentelee eri urakoitsijoiden palveluksessa.

Kaivosalan yritysten edunvalvontajärjestö Kaivosteollisuus kertoo omassa tiedotteessaan, että kaivosturvallisuuden neuvottelukunta käsittelee tutkintaryhmän antaman arvioinnin ja suositukset mahdollisimman pian.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.