Kaksi Jyväskylän yliopiston hanketta sai yhteensä yli 800 000 rahoituksen Suomen Akatemialta

Kaksi Jyväskylän yliopiston hanketta saa rahoituksen Suomen Akatemian Media ja yhteiskunta -akatemiaohjelmassa.

Karina Horsti yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta sai 485 000 euroa hankkeeseensa, jossa tarkastellaan pakolaisten pakkopalautusten vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Vaikutuksia tarkastellaan monitieteisesti tunteiden, julkisuuden, sosiaalisen median ja kansalaisliikkeiden kanssa. Huomio hankkeessa keskittyy siihen, miten karkotukset vaikuttavat käännyttävään yhteiskuntaan eli Suomeen. Lisäksi selvitetään, miten karkotukset vaikuttavat kansalaisten turvallisuuden ja kuulumisen tunteisiin sekä luottamukseen valtiota kohtaan.

Myös median rooliin kiinnitetään huomiota, kun tutkitaan, miten käännytysten vastustaminen on medioitunut ja millainen rooli erityisesti sosiaalisen median alustoilla on ihmissuhteiden muodostumisessa ja ylläpidossa karkotuksen eri vaiheissa.

Horstin hanke on nimeltään Karkotus mediavälitteisessä yhteiskunnassa: tunnetalous "pakolaisten vastaanottokriisin" jälkimainingeissa (DEMESO).

 

Terhi-Anna Wilska yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta sai 315 700 euroa hankkeeseen, jossa tutkitaan 13–19-vuotiaiden toimintaa sosiaalisessa mediassa. Konsortiohankkeen partnerina on Jyväskylän kauppakorkeakoulun Vilma Luoma-Aho, jonka osuus rahoituksesta on 242 700 euroa. Lisäksi partnereina ovat Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta.

Hankkeessa #Agentit – Nuorten toimijuus sosiaalisessa mediassa kiinnitetään siihen, kuinka nuoret toimivat sekä vaikuttajina että vaikuttamisen kohteina, ja millaisia ovat heidän toimijuutensa hyvät ja huonot puolet.

Hanke selvittää, miten toimijuus sosiaalisessa mediassa on yhteydessä nuorten identiteettiin, maailmankuvaan, tunteisiin ja hyvinvointiin sekä turvallisuuden tunteeseen yksilöllisellä ja kansallisella tasolla.

Lisäksi tutkimus analysoi sosiaalisen median haasteita mediakasvatukselle sekä nuoria sosiaalisessa mediassa yksityisen ja kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Tutkimustulosten perusteella tutkijat kehittävät käsitteellisiä ja käytännöllisiä työkaluja vahvistamaan nuorten positiivista toimijuutta ja medialukutaitoa sosiaalisen median ympäristöissä.

Kolmivuotiset hankkeet alkavat 1.1.2019.

Media ja yhteiskunta -akatemiaohjelmassa rahoitusta saa kaikkiaan 10 hanketta tai hankekokonaisuutta, joita rahoitetaan yhteensä kahdeksalla miljoonalla eurolla. Akatemiaohjelma uudistaa suomalaista yhteiskunnan tutkimusta tuomalla yhteen eri tutkimusaloja ja lähestymistapoja, ja kytkemällä ne ajankohtaiseen, yhteiskunnallisesti ratkaisevan tärkeään tematiikkaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .