Kaksi johtajaa sai lähteä Patriasta Uganda-vyyhden vuoksi

Suomen ja Ugandan viranomaiset vaihtavat tietoa suomalaismiehen kuolemantapauksesta

Kaksi Patrian johtajaa sai perjantaina lähtöpassit Uganda-vyyhdin vuoksi. Kampalassa viime viikolla kuollut suomalainen liikemies oli tehnyt myös Patrian markkinointia, joskin ilman riittäviä valtuuksia.

Patria tiedotti illalla pidetyn hallituksen kokouksen päätteeksi, että yhtiön Land-liiketoiminnanjohtaja Mika Kari jättää tehtävänsä. Yhtiön mukaan asiasta oli sovittu Karin kanssa, joka osaltaan "kantaa vastuun Patrian kansainvälisissä markkinointikäytännöissä tapahtuneesta virheestä".

Lisäksi yhtiöstä lähtee Land-liiketoiminnan markkinointi- ja myyntijohtaja Juha Simola. Patrian mukaan hän on yhteisymmärryksessä yhtiön johdon kanssa päättänyt erota tehtävästään, koska työn tekemisen edellytykset puuttuvat.

Patriasta on aiemmin kerrottu, että Ugandassa kuollut liikemies oli tavannut Patrian myyntipäällikön tammikuussa ja tarjoutunut ottamaan Patrian esitteitä mukaan Afrikan-matkalleen. Patrian mukaan kyseisellä myyntipäälliköllä ei kuitenkaan ollut valtuuksia markkinointiluvan antamiseen.

Toimitusjohtaja Olli Isotalo sanoo, että Uganda-kohu on ollut raskasta koko Patrian henkilöstölle. Hän perustelee Simolan lähtöpasseja sillä, että tämä on ollut Uganda-vyyhteen liittyvän myyntipäällikön esimies.

– Virheen seurauksena olemme keskellä tämmöistä ikävää tilannetta, Isotalo sanoi STT:lle.

Karin eroamisessa on Isotalon mukaan kyse vastuun kantamisesta.

– Silloin kun asiat eivät mene niin kuin ajateltu, niin ainahan se viime kädessä on johdon vastuu.

Isotalo ei ota kantaa kohuun liittyvän myyntipäällikön asemaan.

Lähes kaikki kauppa ilman välikäsiä

Patriassa on käynnistetty korjaavia toimenpiteitä kansainvälisten markkinointikäytäntöjen täsmentämiseksi. Lisäksi järjestetään tehostettua sisäistä koulutusta. Muuten tapausta ei enää selvitetä enempää, ellei uutta ilmene.

Isotalon mukaan ei ole tavallista, että Patrian esitteitä jakaisi joku taho, jolla ei ole virallista sopimusta yhtiön kanssa.

– Lähes kaikki meidän kauppa tehdään ilman välikäsiä, Isotalo sanoo.

Tutkinta etenee

Suomen ja Ugandan poliisiviranomaiset ovat alkaneet vaihtaa tietoa tapaukseen liittyen. Keskusrikospoliisi (KRP) vastaanotti Ugandasta tulleen oikeusapupyynnön perjantaina iltapäivällä ja välitti sen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle.

KRP:n mukaan toimivalta tutkinnassa on Ugandan viranomaisilla, mutta Suomen poliisiviranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti.

Rikosylikomisario Tero Haapala KRP:stä kertoo, että tietojen vaihto liittyy kuolemansyyn selvittämiseen. Miehen ruumis on hänen mukaansa tuotu Suomeen.

– Siinä on kaikki, mitä me kerromme. Tämä on sellainen, mitä emme enempää kommentoi, että mitä tutkimuksia täällä tehdään. Yksityiskohdat ovat salassa pidettäviä kuolemansyyn selvittämisessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Patria: Lindén ei ole tehnyt yhteistyötä Patrian kanssa

Televiestintäliitto ITU: Lindén ei ole erityislähettiläs vaan puolestapuhuja

Lindén kiistää väittäneensä olleensa Ugandassa laajakaistakomission toimeksiannosta