Kaksi keskeistä epäiltyä otettiin kiinni valepoliisirikoksista

Vanhuksilta epäillään huijatun yhteensä satojatuhansia euroja.

Itä-Suomen poliisilaitoksen tutkimassa valepoliisijutussa on otettu kiinni kaksi keskeistä epäiltyä, tiedottaa poliisi. Poliisi arvioi epäiltyjen huijanneen iäkkäiltä asianomistajilta jopa 250 000–400 000 euroa. Eri poliisilaitoksilla on parhaillaan tutkinnassa noin sata tähän vyyhteen liittyvää rikosilmoitusta.

Poliisin mukaan epäillyt ovat syyllistyneet aiemmin vastaaviin rikoksiin. He olivat vangittuina joulun alla, mutta sittemmin heidät vapautettiin ja määrättiin matkustuskieltoon. Epäillyt lähtivät vuodenvaihteessa Ruotsiin, jossa heidän on epäilty jatkaneen valepoliisirikosten tekemistä.

Useiden ihmisten epäillään avustaneen kaksikkoa Ruotsissa tehdyissä rikoksissa. Heidän epäillään toimineen niin sanottuina bulvaaneina, jotka ovat auttaneet saatujen rahojen vastaanottamisessa ja siirtämisessä.

Kaksikko otettiin kiinni Itä-Suomen poliisilaitoksen, Keskusrikospoliisin ja Ruotsin viranomaisten yhteistyönä.

Valepoliisi-ilmiö kasvoi voimakkaasti viime vuonna, jolloin rikosilmoituksia virkavallan anastuksista ja törkeistä petoksista kirjattiin kaikkiaan lähes tuhat.

– Huijauksia tehdään aggressiivisesti, ja ne kohdistuivat suurimmaksi osaksi vanhuksiin. Viime vuonna rikolliset saivat näillä raukkamaisilla teoilla huijattua vanhuksilta yli miljoona euroa, sanoo rikosylikomisario Kai Käkelä keskusrikospoliisista.

Valepoliisirikosten selvittämistä on poliisin mukaan edesauttanut tiivis yhteistyö pankkien kanssa. Pankit ovat muun muassa ilmoittaneet omatoimisesti mahdollisista rikoksista ja jäädyttäneet varoja.

– Pankkien omatoimisella varojen jäädyttämisellä ja poliisin kanssa yhteistyössä tehdyillä tilien takavarikoinneilla on onnistuttu estämään yhteensä jopa sadantuhannen euron suuruisten varojen päätyminen rikollisille, poliisi kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.