Kaksi meppiä ehdolla kuntavaaleissa – neljä harkitsee yhä

Suomen europarlamentaarikoista Jussi Halla-aho (ps.) ja Merja Kyllönen (vas.) ovat varmuudella ehdolla kevään kuntavaaleissa. Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.), Henna Virkkunen (kok.) ja Paavo Väyrynen (kesk.) harkitsevat ehdolle asettumista. Kaikki kuusi ovat tälläkin hetkellä kaupungin- tai kunnanvaltuutettuina, joskin kokouksissa on usein istunut varavaltuutettu.

Muut Suomen europarlamentaarikot keskittyvät työhönsä Brysselissä ja Strasbourgissa, eivätkä asetu vaaleissa ehdolle.

Jussi Halla-aho tekee paluuta kotimaan politiikkaan kuntavaaleissa ja viimeistään vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, jolloin myös nykyisten europarlamentaarikkojen kausi päättyy. Halla-aho valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon vuoden 2008 ja 2012 kuntavaaleissa, mutta tultuaan valituksi europarlamenttiin vuonna 2014 hän ei ole osallistunut valtuustotyöskentelyyn.

– Jos tulen valituksi kaupunginvaltuustoon, pääsen mukaan heti kotimaahan palattuani. Jos kävisi niin, että minut valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, vietän tietysti enemmän aikaa kotimaassa jo ennen vuoden 2019 vaaleja, ja pystyn osallistumaan enemmän myös valtuuston työskentelyyn, Halla-aho kertoo.

Merja Kyllönen (vas.) toimii valtuutettuna Suomusalmella, ja on edelleen ehdolla.

– Kuntakentässä ja palveluissa elää suuri murros ja haluan olla pitämässä huolta siitä, että kansalaiset saavat kuntapalveluita tasavertaisesti ja palvelumaksut eivät kasva järjettömiksi, Kyllönen perustelee ehdokkuuttaan.

Kyllöselläkin on paljon poissaoloja valtuuston kokouksista.

– Valtuustomme on kokoontunut tiistaisin eli pääsy on ollut haasteellista, mutta elän toivossa, että kokouspäivä siirtyy maanantaille.

Miapetra Kumpula-Natri, Henna Virkkunen, Pirkko Ruohonen-Lerner ja Paavo Väyrynen harkitsevat ehdokkuutta. Aikaa on helmikuun loppupuolelle, sillä puolueiden on jätettävä kuntavaalien ehdokaslistat helmikuun lopussa.

On ehdolla tai en, vuodesta 1997 Vaasassa kaupunginvaltuutettuna toiminut Kumpula-Natri haluaa jatkossakin pitää tiiviit yhteydet Vaasaan, jossa toimii myös maakuntavaltuuston puheenjohtajana.

Myös Virkkunen on ollut valtuutettuna Jyväskylässä 20 vuotta.

– Kotikaupunkini on edelleen minulle rakas kaupunki, jonka kehittämiseen haluaisin osallistua.

Pirkko Ruohonen-Lerner on toiminut kuntapolitiikassa 30 vuotta, joista viimeiset 20 vuotta Porvoon kaupunginvaltuustossa.

– Olen kerännyt vuosien varrella hyödyllistä tietoa ja kokemusta kuntapolitiikan onnistumisista ja epäonnistumista, mikä on tärkeää nyt, kun tapahtuu suuria muutoksia, Ruohonen-Lerner pohtii.

Paavo Väyrynen harkitsee edelleen ehdokkuutta.

– Jos olen ehdolla, niin keskustan ehdokkaana Keminmaalla.

Europarlamentaarikkojen paikalla valtuustossa on usein istunut varavaltuutettu.

– Ajankäyttö on tällä hetkellä se suurin haaste. Olen joutunut olemaan paljon poissa kokouksista, sillä usein valiokuntani kokoontuu Brysselissä maanantaisin. Onneksi meillä on loistavat varavaltuutetut, Virkkunen toteaa.

Kumpula-Natri kokee työn europarlamentissa ja kaupunginvaltuustossa toisiaan rikastuttaviksi.

– Tarkastelen työtäni parlamentissa yksittäisen kaupungin mahdollisuuksien näkökulmasta ja vastaavasti parlamenttityössä haluan nähdä vaikutukset paikallistasolla saakka.

Europarlamentaarikoista Heidi Hautala (vihr.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Petri Sarvamaa (kok.), Hannu Takkula (kesk.) ja Nils Torvalds (r.), eivät ole ehdolla kuntavaaleissa. He perustelevat keskittymistä yksin europarlamentaarikon työhön ajankäytöllä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .