Kaksinkerroin taipuneet männyt katkaisivat liikenteen rantaradalla – junat korvataan busseilla Kirkkonummen ja Karjaan välillä

Helsinki-Vantaalla käytössä vain yksi kolmesta kiitotiestä, maanteillä pelti rytisee

Helsingistä Turkuun kulkevan rantaradan liikenne on osittain poikki, koska tykkylumi kaatoi Inkoossa puita sähköradan rakenteisiin, kertoo Rataliikennekeskus. Katko kestää arviolta kello 16:een asti.

Rataliikennekeskuksesta kerrotaan, että rantaradan kaukojunat korvataan Kirkkonummen ja Karjaan välillä busseilla. Y-lähijunat Helsingin ja Siuntion välillä pystytään ajamaan katkon aikana normaalisti.

Paloesimies Mikko Routala Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kertoo, ettei rantaradalla syntynyt vaaratilannetta. Sivullinen oli huomannut läheiseltä tieltä, kun lankoihin kaatunut puu syttyi jännitteen takia palamaan.

– Reiden paksuisia nuoria mäntyjä, pitkiä puita, jotka ovat normaalisti kaukana radasta, on tykkylumen painosta taipunut ihan kaksinkerroin ja vienyt mukanaan niin sanotun paluulangan, jossa jännite kulkee, Routala kertoi.

VR:n verkkosivuilta saa tietoa katkoksen vaikutuksista junaliikenteeseen muualla maassa.

Nopeusrajoituksia laskettu

Ilmatieteen laitos varoittaa, että ajokeli on monin paikoin erittäin huono maan etelä- ja keskiosassa runsaan lumentulon takia. Päivän aikana on sattunut lukuisia liikenneonnettomuuksia, mutta vakavammilta turmilta on toistaiseksi vältytty.

Sisä-Suomen poliisi varoittaa, että tiet ovat Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa lumisia ja erittäin liukkaita. Lisäksi pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä. Myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on tapahtunut useita onnettomuuksia.

Tieliikennekeskusten mukaan pääkaupunkiseudulla aamun työmatkaliikenne sujui hyvin. Huonontuvaan ajokeliin on varauduttu muun muassa laskemalla nopeusrajoituksia osalla pääväylistä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sadealue liikkuu koilliseen päin ja illalla sateet tulevat näillä näkymin vetenä maan eteläosassa ja yöllä maan kaakkoisosassa. Etelässä lunta tulee kuitenkin niin paljon, ettei vesisade sulata sitä pois, mutta sohjoa ja loskaa syntyy.

Huomiseksi lumisadealue siirtyy maan pohjoisosiin.

Lentoja myöhässä ja peruttu

Sääolot aiheuttavat viivästyksiä myös Helsinki-Vantaan lentoaseman liikenteeseen, kertoo Finavia. Lentoasemalla on käytössä vain yksi kiitotie voimakkaan sivutuulen takia. Tavallisesti kiitoteitä on käytössä kolme.

Suuri osa lähtevistä ja saapuvista lennoista on myöhässä, ja joitain lentoja on jouduttu kokonaan perumaan.

Talvisää on aiheuttanut ongelmia myös Euroopan lentoliikenteeseen laajemmin. Muun muassa Amsterdamin kentällä puretaan edelleen jo viikonloppuna syntyneitä ruuhkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.