Kaksosten perhe maksoi triplasti sairaalahoidosta Jyväskylässä – äidin ja vauvan päällekkäisistä hoitomaksuista halutaan eroon

Äidin ja vastasyntyneen päällekkäisistä hoitopäivä-maksuista halutaan eroon.

Kun vastasyntynyt joutuu teho-osastolle äitinsä ollessa osastohoidossa, perii Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (KSSHP) perheeltä maksut kahdesta vuodepaikasta.

Jyväskylän Lohikoskella asuvien Sannamari Puukon, 28, ja Jesse Vaittisen, 32, perhe maksoi muutamalta päivältä peräti kolminkertaista maksua, kun Puukko oli synnytyksen jälkeen vuodeosastolla ja 21. elokuuta syntyneet kaksospojat vastasyntyneiden teho-osastolla. KSSHP:n hoitopäivämaksu on henkilökohtainen.

Tuplamaksuista luopumista esitetään aloitteessa, jonka on tehnyt KSSHP:n valtuuston Sosialidemokraattien ja Vasemmistoliiton yhteinen valtuustoryhmä. Aloitteessa esitetään, että vastasyntyneiden osaston hoitopäivämaksua ei perittäisi, kun äiti on samaan aikaan osastohoidossa.

– Kun pieni vauva on teho-osastolla, aika on perheelle erittäin raskasta. Näinä vaikeina hetkinä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pitäisi tukea ja auttaa perheitä kaikin mahdollisin keinoin. Lain mukaan ehdottamallemme muutokselle ei ole estettä, aloitteessa todetaan.

Vastasyntyneiden teho-osastolla Keski-Suomen keskussairaalassa hoidetaan vuosittain noin 350 lasta, kertoo sairaanhoitopiirin kirjanpito- ja laskutuspäällikkö Anne Alapiha. Hänen mukaansa noin 15 prosenttia vastasyntyneistä tarvitsee tehostettua hoitoa tai tarkkailua heti syntymänsä jälkeen.

Synnyttäneet äidit viettävät sairaalan vuodeosastolla keskimäärin kolme vuorokautta. Yksi hoitopäivä maksaa asiakkaalle 48,90 euroa vuonna 2018. Alle 18-vuotiailta lyhytaikaisen laitoshoidon maksut peritään seitsemältä ensimmäiseltä hoitopäivältä.

– Äitejä kannustetaan olemaan vauvojensa kanssa vastasyntyneiden osastolla mahdollisimman tiiviisti sekä heidän omien hoitojensa aikana että kotiutumisen jälkeen. Mahdollisuuksien mukaan heille tarjotaan yösija. Lisäksi imettäville tarjotaan maksuttomia aterioita, Alapiha kertoo.

Sannamari Puukon mielestä yhden maksun malli olisi hyvä juttu, sillä hyvin harva äiti pääsee samana päivänä synnytyksen jälkeen kotiin.

– Nyt maksu on henkilökohtainen, vaikka samaa pakettia tässä ollaan, hän kommentoi.

Puukko ja Vaittinen toteavat, ettei vanhempien energia ole keskoslasten kanssa riittänyt sairaalamaksujen miettimiseen.

– Fokus on aivan muissa asioissa. Ei ole aikaa tai voimia alkaa selvittelemään, kyselemään ja hoitamaan asioita, vanhemmat pohtivat.

Puukon ja Vaittisen pojilla on ikäeroa 13 minuuttia. Raskausviikolla 32+6 syntyneet lapset saavuttivat syntymäpainonsa, noin 1 800 grammaa, maanantaina.

Lasten syntymän jälkeen molemmat vanhemmat ovat yöpyneet sairaalassa joka yö. Vielä ei ole tietoa, milloin perhe pääsee kotiin Lohikoskelle. Lapset ovat terveitä, mutta vaativat vielä ympärivuorokautista hoitoa.

– Ei kotiin malta mennä, kun tuntuu, että koko sydän on nyt täällä, Puukko toteaa.

KSSHP:n hallituksen puheenjohtaja Leila Lindell (kesk.) ei pidä aloitteen toteuttamista mahdottomana. Lindellin mukaan perheitä, joilta vuodepaikkamaksut peritään tuplana, ei todennäköisesti ole monia.

– Aloite on inhimillinen. Sen kustannusvaikutukset on selvitettävä. Lisäksi on hyödyllistä kysellä, miten muissa sairaanhoitopiireissä toimitaan, Lindell toteaa.

Lindellin mukaan vastaus aloitteeseen voidaan antaa todennäköisesti joulukuun alussa. KSSHP:n talousarviota valmistellaan lokakuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .