Kalastuspäivä houkutteli satoja koululaisia syventymään kalastuksen saloihin

Hauki tarttui viidesluokkalaisen virveliin parissa minuutissa.

12-vuotias Elias Kärki ehti virvelöidä Jyväskylän Köyhälammella parisen minuuttia, kun vieheeseen iski kala. Bingo! kuului taustalta ja poika nosti lammesta noin puolikiloisen hauen keskiviikkona.

– Vien sen ukille, Kärki sanoi.

Kuopiossa asuvalla ukilla onkin olennainen rooli Kärjen kalastusharrastukseen, sillä hänen kanssaan poika käy myös pilkillä ja tuulastamassa.

– Se on hauska tunne, kun saa kalaa, Tikkakosken Luonetjärven viidesluokkalainen kuvaili harrastuksen viehätystä.

Kärjen lisäksi Köyhälammella kalastuksen oppeihin oli tutustumassa keskiviikkona noin 450 alakoululaista muun muassa Jyväskylästä ja Muuramesta. Valtakunnallisena kalastuspäivänä järjestetyllä tapahtumalla haluttiin kannustaa koululaisia kalastamaan ja syventämään kalatietouttaan. Laukaan satamassa tapahtumaan ilmoittautui noin 120 lukiolaista.

Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön piirit sekä kalaseurat rakensivat Köyhälammen ympärille rasteja, joissa lapset pääsivät tutustumaan kalalajeihin, niiden käsittelyyn sekä kalastustarvikkeisiin. Oli kalojen tunnistamistehtävää ja tietovisaa. Viimeisellä rastilla lapset tarttuivat onkeen ja sekös olikin monen mielestä mukavaa. Varsinkin niiden, jotka nappasivat haukia, ahvenia, särkiä tai ruutanoita.

– On mysteeri, mistä kalat lampeen ovat päätyneet. Kartoista ei ainakaan enää näy puroja, jota pitkin ne olisivat lampeen päätyneet. Voi olla, että osa niistä on tuotu sinne, sanoi Timo Meronen Keski-Suomen kalatalouskeskuksesta.

Kalastajien määrä laskussa

Elias Kärki ja hänen luokkakaverinsa Ilari Äijälä – varsinaiset kalamiehet – saapuivat Köyhälammelle omien virveleidensä kanssa, sillä onkiminen olisi ollut liian pliisua.

– Kipinä kalastamiseen syttyi kaksi kesää sitten, kun sain kaksikiloisen hauen makkaranpalalla Luonetjärvestä, Äijälä kertoi.

Poikien kanssa samalla luokalla opiskeleva Lotta Salmenhaara, 11, kertoi hänkin käyneensä ongella, mutta täysin harrastus ei ole tyttöä vakuuttanut.

– Papan kanssa käyn laittamassa verkkoja ja katiskoja vesille ja joskus ongella, Salmenhaara sanoi.

Keski-Suomen kalatalouskeskuksen Merosen mukaan isovanhemmilla onkin iso rooli lasten ja nuorten kalastusinnokkuuteen.

– Kalastajien määrä on laskenut hurjaa vauhtia. Jos isovanhemmat tai vanhemmat eivät innosta lajin pariin, niin sitten se usein jää.

Valtakunnallinen kalastuspäivä järjestettiin 11. kerran.