Kansanedustaja: Tämä "rankaisuvero" on epäoikeudenmukainen

Kivijärveläinen kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) jätti maanantaina kirjallisen kysymyksen yksityisteiden verokohtelusta. Kalmari kysyi, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta yksityisteiden tiekunnille palautettaisiin arvonlisäveron vähennysoikeus.

– Olen saanut paljon yhteydenottoja aiheesta. Tienhoidon 24 %:n "rankaisuvero" koetaan erittäin epäoikeudenmukaisena, Kalmari sanoo.

Kalmari luettelee asiaan liittyen pitkän listan epäkohtia: valtion peruskunnostusrahat on vedetty lähes nolliin, hoitokustannukset nousevat ja veron osuus nostaa hintaa entisestään. Vero konkretisoituu nyt keväällä, kun tiet menevät huonokuntoisiksi ja esimerkiksi routamonttuja on pakko korjata.

Yksityisteitä on Suomessa noin 330 000 kilometriä. Tienhoidon tarve on kasvanut viime aikoina, kun rekka-autojen painorajoituksia nostettiin ja esimerkiksi maatalouden ja muun yritystoiminnan yksikkökoot ovat suurentuneet. Lisäksi kiristyneen talouden myötä myös kuntien avustukset yksityisteille ovat pienentyneet merkittäväksi, Kalmari sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .