Kalmari haluaa luopua hömppäheinän tuista

EU-komissio valmistelee jo seuraavaa maatalouspolitiikan uudistusta, johon Suomen pitää valmistautua. Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmarin (kesk.) mukaan tilanne on Suomelle haasteellinen, koska Ison-Britannian lähtö EU:sta pienentää rahahanoja entisestään.

– Ratkaisu voisi olla se, että vähenevät maataloustuet kohdennetaan uudella tavalla, Kalmari sanoo.

Kalmarin mukaan tukea maksetaan nyt paljon tekemättömästä työstä. Tuki pitäisi kohdistaa siten, että se tuo lisäarvoa sekä viljelijälle että kuluttajalle.

– Tosiasia on, että meillä aika paljon tukea ohjautuu hömppäheinän (tuottamaton nurmi) viljelyyn, Kalmari sanoo.

Epäreilut kotimarkkinat

Kalmari on surullinen viljelijöiden ahdingosta. Toinen perättäinen katovuosi on koetellut viljelijöitä.

Hän kuitenkin iloitsee siitä, että tuottajahinnoissa on nähtävissä elpymisen merkkejä ja ponnistelut elintarvikeviennin edistämiseksi kantavat hedelmää.

– Jos kotimarkkinat ovat epäreilut, ja sieltä ei saa arvokkaille tuotteille kunnon hintaa, sitä on haettava muualta. Laatua ei voida myydä bulkkituotteen hinnalla, Kalmari sanoo ja iloitsee siitä, että nyt on alettu keskustelemaan ruuan laadusta.

– Nyt keskustellaan esimerkiksi siitä, mitä se merkitsee, kun suomalaisessa ruuantuotannossa ei käytetä antibiootteja, Kalmari sanoo.

Ruotsissa korostetaan laatua

Epäreiluudella Kalmari tarkoittaa kaupan keskittymistä. Muutama sisäänostaja hallitsee markkinoita. Hän haastaa koko ruokaketjun saman tyyppiseen toimintaan, mitä Ruotsissa on tehty.

– Siellä koko ketju lähti hakemaan lisäarvoa nostamalla laatua. Meillä ainoa markkinoinnin idea on siinä, miten halvalla tuotteita saa myytyä. Jos tuottajaa kyykytetään jatkuvasti, hän ei pysty enää tuottamaan laatutuotteita, Kalmari sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .