Kalmari syyttää vihreitä pelottelusta – "Tässä on nyt tällaisia ajatusharhoja, joita kansalaisille syötetään"

Maa- ja metsätalousvaliokunnan uusi puheenjohtaja, kivijärveläinen kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) on huolissaan julkisuudessa vellovasta metsäkeskustelusta, sen vaikutuksesta kansalaismielipiteeseen ja Suomen tulevaisuuteen. Hän arvostelee erityisesti vihreitä, jotka luovat mielikuvaa, että metsät loppuisivat Suomesta.

– Tässä on nyt tällaisia ajatusharhoja, joita kansalaisille syötetään ja se surettaa. Tähän asti vihreät ovat ymmärtäneet, että aina kannattaa käyttää uusiutuvia luonnonvaroja fossiilisten sijaan. Se on ekoteko, mutta nyt tästä on tullut paha asia, Kalmari sanoo.

Vihreät hyväksyvät puurakentamisen, mutta torppaavat energia- ja kuitupuun korjaamisen, mitä Kalmari ihmettelee.

Porkkanamaatakin pitää harventaa

– En ymmärrä, minkälainen menetelmä esimerkiksi puheenjohtaja Touko Aallolla (vihr.) on, että hän voi ottaa tukkipuun sieltä välistä ja jättää muut puut kasvamaan, Kalmari sanoo ja jatkaa.

– Me ei saada tukkipuutakaan rakennuksiin, jos metsiä ei harvenneta. Se on ihan yhtä yksinkertaista kuin porkkanamaalla, jos sitä ei harvenneta, ei tule isoja porkkanoita.

Isänmaan petturuutta

Kalmari arvostelee rajusti myös niitä neljää suomalaista europarlamentaarikkoa, jotka äänestivät EU-parlamentin äänestyksessä Suomen hallituksen ja suomalaisen metsäteollisuuden tukemaa lulucf-muutosesitystä vastaan.

– Se on surullista, isänmaan petturuutta, Kalmari sanoo.

Asiantuntijoita on kuultu

Kalmari torjuu kritiikin siitä, ettei hallituksen biotalousstrategia perustuisi tutkittuun tietoon. Hän painottaa, että hallitus on nimenomaan kuunnellut asiantuntijoita, Luonnonvarakeskuksen näkemyksiä. Ne osoittavat, että hiilen sidonta heikkenee, jos metsiä ei hakata ja hoideta. Kun metsiä hakataan ja käytetään, se lisää kasvua, jolloin hiilen sidonta kääntyy nousuun pidemmällä aikavälillä.

– Vaikka metsien käyttö lisääntyy, hiilen sidonta ei pienene vaan kasvaa koko ajan. Ensimmäisinä vuosina se ei kasva yhtä nopeasti, mutta tulevina vuosina lopputulos on parempi, Kalmari sanoo.

Lahopuu lisääntyy

Kalmarin mukaan metsät eivät olisi kasvaneet näin voimakkaasti, jos niitä olisi hoidettu vihreiden opeilla. Metsien puumäärä on kasvanut 1960-luvun alun 1,5 miljardista kuutiosta 2,5 miljardiin kuutioon. Kalmari kysyykin vihreiltä, haluavatko he, että metsät kasvavat ja sitovat hiiltä vai eivätkö he halua metsien kasvavan.

Kalmari pitää monimuotoisuutta tärkeänä, mutta rauhoittelee monimuotoisuuden heikkenemisestä. Tutkijoiden mukaan jo nykyisen metsien käytön arvioidaan johtavan 70–240 lajin sukupuuttoon vuoteen 2050 mennessä.

Kalmari muistuttaa, että reilu kolmannes uhanalaisista lajeista on metsissä ja lähes kolmannes perinneympäristöissä, esimerkiksi luonnon niityillä, joita on vain muutama kymmenen tuhatta hehtaaria.

– Yksi selkeä virhe on siinä, kun puhutaan koko ajan lahopuumäärän vähenemisestä. Se lisääntyy ja kovakuoriaisten määrä lisääntyy, Kalmari sanoo.

Asiamies ruokavaltuutetuksi

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on asettanut työryhmän valmistelemaan ruokamarkkinoiden oikeudenmukaisuutta. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan ruokaketjun tasapuolisempaa tulonjakoa alkaa vuoden 2019 alusta valvoa henkilö, josta on käytetty valmistelussa työnimeä ruoka-asiamies.

Kalmari pitää asiaa merkittävänä reilujen kaupatapojen varmistamiseksi ja kannattaa ehdotusta, jonka mukaan henkilö olisi virkanimikkeeltään ruokavaltuutettu eikä tällä hetkellä kaavailtu ruoka-asiamies.

– Kun uutta luodaan, pitää olla edistyksellinen, Kalmari perustelee.

Kalmari Lepän tilalle

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) Keski-Suomesta nousi maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajaksi toukokuussa 2017, kun valiokuntaa johtanut Jari Leppä (kesk.) nimitettiin maa- ja metsätalousminsteriksi.

Kalmarin mukaan metsäasioiden lisäksi valiokunnan työlistalla ovat muun muassa kesällä hyväksytyn ruokapoliittisen selonteon eteenpäin vieminen, elintarvikelainsäädännön uudistaminen, EU-asiat eli tulevaan ohjelmakauteen valmistautuminen ja kalastuslain muutokset.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .