Kanerva: Keskeinen EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan linjaus testiin

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Ranskan pyyntö ottaa käyttöön EU:n turvatakuut testaa keskeistä EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan linjausta.

Kanervan mukaan olisi tuntunut luontevalta, että Ranska olisi kääntynyt ensisijaisesti Naton puoleen tai vedonnut Lissabonin sopimuksessa olevaan EU:n yhteisvastuulausekkeeseen, joka on tarkoitettu sovellettavaksi terrori-iskun toteutuessa.

– Ei käytetty Natoa eikä yhteisvastuulauseketta vaan avunantolauseketta, joka on toisentyyppinen. Se poikkeaa sillä tavalla aiemmista, että sitä ei tarvitse erikseen aktivoida. Jos joku jäsenmaa pyytää, niin se suoraan sitoo kahdenvälisesti unionimaita, Kanerva toteaa.  

Kanervan mukaan Suomen apu Ranskalle voisi toteutuessaan tarkoittaa erilaista viranomais- ja poliisipuolen yhteistyötä. Suoraa sotilaallista apua Suomi ei voi Kanervan mukaan antaa.

– Meillä on hyvin tarkat säädökset siitä, että Suomi voi olla vain rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa ulkomailla, muuten Suomen puolustusvoimia voidaan käyttää vain Suomen puolustamiseen, Kanerva toteaa.

Suomen kansainvälisen toiminnan lainsäädäntöä ollaan katsomassa läpi, mutta Kanervan mukaan asia on vasta hahmotteluvaiheessa, eikä siihen ole tulossa äkillisiä muutoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeri Kulmuni kyseli Instagramissa kansalta, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai myös äidit –  poisti myöhemmin pahennusta aiheuttaneen kyselyn

Karjalaisen pääkirjoitus al-Holin leirillä olevista suomalaisista: "Kaikilla heillä on perustuslaillinen oikeus palata Suomeen"

Vankien suunterveys on huonolla tolalla – tutkimuksen mukaan hammaslääkäripelko on vangeilla tavallista yleisempää

Yön uutiskooste: EU-maat eivät löytäneet vieläkään täyttä yksimielisyyttä ilmastotavoitteesta, Uuden-Seelannin purkautumisherkältä tulivuorelta saatiin noudettua kuusi ruumista

Miksi al-Holin leirin suomalaisten kotiuttaminen on niin vaikeaa? – Näin asiantuntijat vastaavat

Kaikki al-Holin leirin naiset tuskin haluavat palata Suomeen – "En usko, että hän päästäisi pelkästään lapsensa Suomeen"

Suomalaistutkija: Johnson hyötyi brittien kyllästymisestä brexit-vatulointiin

Nopeus on valttia kisassa lainattavista kausikorteista Jyväskylässä – Hyvällä tuurilla voit päästä ilmaiseksi kahteen JYPin kotipeliin: Näin lainaus tapahtuu

EU-maat eivät löytäneet vieläkään täyttä yksimielisyyttä ilmastotavoitteesta – Puola laittoi muut odottamaan

Tänään vietetään Lucian päivää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.