Taiteilija rakensi valtavan kivilinnan ja pani sen myyntiin – "Ainoa laatuaan Suomessa"

Kangasniemen tunnettu Taidelinna on myynnissä. Näyttävän kivilinnan rakensi omaan käyttöönsä ja pitkälti omin käsin taiteilija Pekka Hiltunen. Tilat valmistuivat vuonna 1991. Pekka Hiltusen lisäksi tiloissa on asunut Eeva-vaimo sekä perheen pojat.

Pekka Hiltusella on ollut tiloissa paitsi koti perheelleen, myös ateljee sekä näyttelytoimintaa. Linna on ollut Hiltusen mukaan myynnissä yli kolme vuotta.

– Olen sen ikäinen, että pitää alkaa asioista luopumaan. Tietenkin siitä on hankala luopua, mutta jossain vaiheessa täältä on lähdettävä, ja mitään täältä ei saa mukaansa. Jos joku ostaa linnan, se jää elämään, elokuussa 74-vuotta täyttävä Hiltunen kertoo myyntipäätöksen taustoista.

Nykyisin Hiltunen asuu vaimonsa kanssa Mikkelissä niin sanotussa tavallisessa kodissa.

– Taiteen teko jatkuu edelleen. Minulla on oma ateljee omakotitalon alakerrassa. Ihmisen matkasta ei tiedä. Niin kauan teen taidetta kuin henki pihisee, sanoo Hiltunen.

500 neliötä, uima-allas, oma torni

Taidelinnaa myy Aninkainen.fi-kiinteistönvälitysyhtiö Jyväskylästä. Hintapyyntö on 890 000 euroa. Myytävää tosiaan riittää: 500 neliömetrin kokoinen kivilinna sisältää muun muassa taiteilija-ateljeen ja oman uima-altaan.

Lisäksi rakennuksessa on olohuone, seitsemän makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, kodinhoitohuone, sauna ja parveke. Alakerrassa on takka.

Alakerta ja toinen kerros on rakennettu massiivisista kivistä, torni on hirsirakenteinen. Taidelinnan graniittijärkäleet ovat alueen neljän vanhan navetan kiviä. Ne ovat peräisin 1800-luvulta. Omarantaisella tontilla sijaitsee rantasauna ja laituri Puulaveden rannalla.

Kiinteistönvälittäjä Aulis Kumpulaisen mukaan nyt myynnissä oleva kokonaisuus on ainutlaatuinen.

– Ei tällaisia Suomessa muita ole, Kumpulainen näkee.

Aninkaisen listoille kohde tuli loppukesästä 2014. Kohteen kunnoksi on määritelty "tyydyttävä", mutta tämä johtuu Kumpulaisen mukaan ainoastaan rakennuksen iästä.

Kumpulaisen mukaan kohde sopii vaikkapa taiteilijan kodiksi ja näyttelytilaksi.

– Ateljeessa pystyy tekemään isojakin teoksia. Yrittäjälle tämä on mainio paikka asua ja pyörittää toimintaa, Kumpulainen sanoo.

Rakennusta markkinoidaan kansainvälisestikin. Joitakin kyselyjä on tullut, mutta sen pidemmälle ne eivät ole johtaneet.

– Toiveissa on ollut, että tämä olisi voinut mennä jollekin venäläiselle, mutta se porukka on aika lailla hävinnyt markkinatilanteen vuoksi. Nyt on hankala aika, sillä löysää rahaa on harvalla, sanoo Kumpulainen.

Pekka Hiltunen kertoo, että jos linnalle ei löydy kesään mennessä ostajaa, hän palaa sinne vielä heinäkuussa pitämään oman taidenäyttelynsä.

– Olen tehnyt uusia kivi- ja puuveistoksia sekä maalauksia, Hiltunen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .