Kangasniemi Pride uppoaa hedelmälliseen maastoon: Muistatko seksifestarit ja heteromarssin?

Kangasniemi yllätti keskiviikkona, kun uutisoitiin, että kunnassa järjestetään kesäkuussa oma pride-tapahtuma. Kangasniemi Pride järjestetään 27.6. kello 13 alkaen.

Pridet ovat erityisesti seksuaalivähemmistöjen suosimia tapahtumia, joita on ennen Kangasniemeä järjestetty Suomessa vain suurissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Helsinki Pridestä on kasvanut massiivinen joukkotapahtuma, joka kestää koko viikon. Helsinki Pride järjestetään tänä vuonna 22.–28.6. Viikon päätapahtuma on kymmenien tuhansien ihmisten Helsinki Pride -kulkue, joka järjestetään lauantaina 27.6. kello 13, eli täsmälleen samaan aikaan Kangasniemen tapahtuman kanssa.

Seksijuhla nousi uutiseksi maailmalla

Seksuaalishenkisten tapahtumien järjestämistä ei ole vajaan 6 000 asukkaan Kangasniemellä ennenkään arasteltu. Vuonna 1999 ensimmäisen kerran järjestetty Kutemajärven seksifestivaalit herätti jopa kansainvälistä kiinnostusta aina BBC:tä ja Pohjois-Amerikkaa myöten.

Alun perin ikääntyneille suunnattu tapahtuma siirrettiin myöhemmin Kutemajärveltä kirkonkylälle ja järjestettiin toistaiseksi viimeisen kerran vajaa kymmenen vuotta sitten.

Heteromarssi ei nostanut syntyvyyttä

2011 joulukuussa Kangasniemellä taas järjestettiin ensimmäinen heteromarssi. Osa ihmisistä tulkitsi tapahtuman vinoiluksi seksuaalivähemmistöjen pride-kulkueille, mutta järjestäjät vakuuttivat olevansa liikkeillä puhtain tarkoitusperin. Heidän mukaansa kyse oli huumorihenkisestä tapahtumasta, jolla oli myös vakava viesti: kunnan syntyvyys pitäisi saada kasvuun.

Heteromarssi uusittiin vielä kesäkuussa 2012, mutta sen jälkeen Kangasniemen seksirintamalla on ollut hiljaista. Kovin suurta vaikutusta heteromarssilla ei ollut, sillä Kangasniemen luonnollinen väestönkasvu oli vuonna 2013 55 ihmistä miinuksella. Kunnassa kuoli siis tuona vuonna 55 ihmistä enemmän kuin syntyi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .