Vesitorni romahti aamulla Jyväskylässä

Jyväskylän Kangasvuoren vesitorni romahti varhain lauantaiaamuna. Jyväskylän Energian tiedotteen mukaan tornin ylävesisäiliö putosi maahan kello 6.07.

Tornista levisi maahan noin 2000 kuutiometriä eli kaksi miljoonaa miljoonaa litraa vettä. Ihmisiä ei tiettävästi loukkaantunut onnettomuudessa.

- Säiliö on puistoalueella mäen päällä kaukana muista rakennuksista. Minun tietooni ei ole tullut, että romahduksessa olisi loukkaantunut ihmisiä tai kiinteistöjä vaurioitunut, Jyväskylän Energian vesihuoltopäällikkö Jukka Tyrväinen sanoi aamupäivällä.

Jyväskylän Energian vesijohtaja Markku Hantusen mukaan poliisi on tutkinut tuhopaikan poliisikoirien avulla. Poliisin mukaan sortuneen tornin alla ei ole ihmisiä. Tutkinta jatkuu suurelta osin maanantaina, kertoi Hantunen saavuttuaan tuhopaikalle noin kello 13 lauantaina.

Onnettomuuden syy epäselvä

Jyväskylän Energian mukaan samaan aikaan romahduksen kanssa sattui runkovesiputken vuoto Suluntiellä Kangaslammen kohdalla. Tyrväisen mukaan vuoto johtuu todennäköisesti vesitornin romahduksen putkistoon aiheuttamasta paineesta.

– Toinen vaihtoehto on, että putki on tärähtänyt romahduksessa niin voimakkasti.

Vesitorni sijaitsee Kangasvuoren huipulla ja on noin 30 metriä korkea. Torni on rakennettu vuonna 1976. Vesijohtaja Hantusen mukaan rakenteeltaan vastaavia vesitorneja kaupungissa ei ole muita.

Kangasvuoren onnettomuuspaikalla kävi myös mies, joka kertoi tuntevansa rakentamisen aikaisia vaiheita.  Hänen mukaansa vastaavalla tavalla tehtyjä torneja on nelisenkymmentä muualla maassa. Nimettömänä pysytellyt mies hämmästeli tapahtunutta ja kertoi, ettei samanlaista romahdusta ole hänen tietojensa mukaan koskaan aiemmin sattunut muualla. Miehen mukaan romahtamisen syytä on vaikea arvioida.

– Taustalla saattaa olla rakenteellinen vika vesitornissa, vesihuoltopäällikkö Jukka Tyrväinen arvioi.

Jyväskylän Energia on pyytänyt poliisia eristämään onnettomuuspaikan. Paikalla kävi myös pelastuslaitoksen yksiköitä, mutta päivystävän palomestarin mukaan palokunnalla ei ollut mitään tehtävissä.

– Onnettomuus oli jo ehtinyt tapahtua, päivystävä palomestari Juha Hård totesi.

Vedenjakelu poikki

Onnettomuuden ja runkovesiputken katkeamisen vuoksi Kangasvuoren ja Seppälänkankaan alueella oli vesikatkoja ja alentunutta vedenpainetta koko aamupäivän ajan. Jyväskylän Energian mukaan tilanne vaikutti noin 7 000 ihmisen veden saantiin. Jyväskylän Energian mukaan on myös todennäköistä, että vesijohtoveteen irtoaa sakkaa.

Jyväskylän Energia järjesti vedenjakelupisteen alueen asukkaille Kaakkolammen uimarannan parkkipaikan alueelle. Paikalla vettä jakoi Janne Kallio JyNet Oy:stä. Kello 10:n jälkeen puolillepäivin kävijöitä oli Kallion mukaan kolmisenkymmentä.

Kangasvuoren vesitornista jaellaan vettä Kangasvuoren alueen lisäksi Seppälänkankaalle, Kangaslammelle, Sulkuun, Huhtasuolle ja Pupuhuhtaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .