Kannabiksen suosioon ei ole herätty työelämässä

Kymmenessä vuodessa kannabista kokeilleiden ja viikoittain käyttävien määrät ovat kaksinkertaistuneet.

Kannabiksen käyttö lisääntyy ja asenteet sitä kohtaan lievenevät, mutta työelämässä ilmiöön ei ole vielä laajemmin herätty. Työpaikkojen päihdeohjelmissa ja työterveyshuollossa kannabis nousee melko harvoin esiin.

Päihdealan asiantuntijoiden mukaan kannabiksen haittojen ehkäisemisessä paras keino on keskustelu, koulutus ja valistus huumeen säännöllisen käytön haitoista. Huonompi vaihtoehto on lähteminen laajoihin huumeseulontoihin ja tiukkaan kontrollointiin ilman hoitoonohjausta.

Kymmenessä vuodessa kannabista kokeilleiden ja viikoittain käyttävien määrät ovat kaksinkertaistuneet. Yhä useampi myös ajattelee, ettei kannabiksen käytöstä pitäisi rangaista.

– Meni hyvin kauan siihen, että alkoholista alettiin puhua työpaikoilla. Keskustelu kannabiksesta on vasta alkanut, huomauttaa asiantuntija Kim Kannussaari Ehkäisevä päihdetyö Ehyt -yhdistyksestä.

Kannabis näkyy toistaiseksi varsin vähän työterveyshuollossa ja hoitoon ohjauksessa alkoholiin verrattuna. Kannabiksesta ei myöskään järjestelmällisesti kysytä kuten alkoholista, jonka riskikäyttöä selvitetään esimerkiksi audit-testillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viikoittain kannabista käytti vuonna 2014 noin 35 000 suomalaista. Päivittäiskäyttäjiä oli 5000–6000.

Tavoitteena kiihkoton keskustelu

A-klinikkasäätiön johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mielestä työpaikoilla ja työterveyshuollossa kannabis pitäisi nostaa alkoholin rinnalle – myös siksi, että kyseessä on laiton päihde. Samalla hän perää kiihkotonta keskustelua.

– Ihmisillä täytyy olla oikeus myös yksityiselämään. Ei pidä mennä siihen, että annetaan heikoilla perusteilla potkuja ilman riittävää asianmukaista tietoa huumeista, niiden vaikutuksista ja tutkimusmenetelmistä.

Työpaikoilla huumetestejä tehdään yli satatuhatta vuodessa, etenkin kuljetus-, energia- ja turvallisuusaloilla sekä terveydenhuollossa. Yleisin huumelöydös on kannabis, jota löytyy yhdeltä sadasta testatusta.

Myös oppilaitoksissa on mahdollista tehdä huumetestejä. Yli 60 tutkinnossa voidaan myös perua opiskeluoikeus päihderiippuvuuden takia.

Uusimmat

Kotimaa

Pitkän ihmissuhteen raunioilla paikkaansa etsinyt Juho Kautto löysi Rautionmäeltä tukiverkoston ja metsää – kolmas yritys vei äänekoskelaisen eduskuntaan

Pääsiäisen sää jatkuu kuivana ja lämpimänä – maastopalojen riskialue laajenee

Mies riehui torstai-iltana Keltinmäessä – heitti rappurallin ikkunaan ja rikkoi pakettiauton takalasin

Saarijärven ahdisteluepäilyistä ei syytteitä turvapaikanhakijoille – teinitytöt suunnittelivat viesteissä etukäteen, mitä poliisille tapahtumasta kerrottaisiin

Aviomies herätti vaimonsa, hakkasi hänet ja töni alasti pihalle Muuramessa

Kahden epäiltiin altistuneen kemikaalille Stora Enson sellutehtaalla Oulussa

Laukassa lypsetään tänä keväänä tuhat emokalaa – tuloksena on miljoonia kirjolohen poikasia: kalakasvattamossa isketään kasvavaan kysyntään

Ensikertalaisena eduskuntaan valittu Joonas Könttä ei halua hallitukseen: "Keskustan paikka on oppositiossa"

Oli kesäloman viimeinen päivä, kun poliisiauto ajoi Katja Lahtisen pihaan – häiden sijasta tulikin hautajaiset ja suuri suru

Palomestari: Pilkkimiskausi voisi olla minun mielestäni jo ohi – Oulussa pelastettu useita veden varaan joutuneita ihmisiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.