Kuva: Jättiläispandat saapuivat uuteen kotiinsa poliisisaattueessa – kansa toivotti Lumin ja Pyryn tervetulleiksi

Kiinalaispandat saapuivat Ähtäriin suunnitellusta aikataulusta hivenen myöhässä, mutta paikalla ollut väki ei odottelusta pahastunut.

Ähtärin eläinpuisto on ottanut vastaan Kiinasta tulleet jättiläispandat. Jin Baobao ja Hua Bao, suomalaisnimiltään Lumi ja Pyry, pääsivät torstaina kuuden jälkeen pitkän matkansa päätteeksi perille Ähtäriin.

Pandakaksikon kuljetuksen piti alun perin saapua Ähtäriin iltapäiväviiden aikaan, mutta kehno ajokeli viivästytti kulkuetta. Lopulta odotus palkittiin, ja pandat saapuivat kuorma-autolla ja poliisisaattueessa eläinpuistoon noin kello 18.10.

Viileästä kelistä huolimatta vastaanottokomiteaksi oli kokoontunut parituhatta ihmistä, kertoi paikalla ollut Lehtikuvan valokuvaaja Timo Aalto. Ihmisjoukko puhkesi hurraamaan pandasaattueen ilmestyttyä näköpiiriin. Osalla katsojista oli myös Suomen lippuja, joita kiinalaistulokkaiden kunniaksi heiluteltiin pimenneessä Ähtärin illassa.

Pandoista ei nyt näkynyt vilaustakaan, sillä ne kuljetettiin rekoilla poliisisaattueessa suoraan karanteeniin.

– Hyvin jaksoivat ihmiset odotella, vaikka pandat olivat myöhässä, Aalto kertoi.

Aamulla Helsinki-Vantaalle laskeutuneet karhut jatkoivat lentokentältä saman tien matkaansa kohti Ähtärin eläinpuistoa. Ähtärissä on ohjelmassa illalla pandakarnevaali, joka huipentui pandakuljetuksen saapumiseen Ähtäriin.

Ähtäriläiset eivät kuitenkaan vielä torstaina päässeet näkemään karhuja, vaan niihin pääsee tutustumaan vasta karanteenin päätyttyä. Eläinpuiston pandatalo avautuu yleisölle 17. helmikuuta.

Bambu maistui Pyrylle

Suurta huomiota osakseen saanut pandakaksikko saapui torstaiaamuna Helsinki-Vantaan lentokentälle nimilleen sopivasti sankassa lumipyryssä.

Pandojen tulo Suomeen toi Helsinki-Vantaalle mittavan mediasirkuksen, sillä suomalaisten tiedotusvälineiden ohella pandojen Ähtärin-matka kiinnosti myös kiinalaista mediaa.

Maahantulomuodollisuuksien jälkeen pandat vedettiin traktorilla läpinäkyvissä kuljetuslaatikoissaan kameroiden eteen. Laatikoissaan tomerasti istuneet pandat tarkastelivat uteliaasti lentokentän lumista maisemaa. Urospanda Pyry herätti huomiota rouskuttamalla istuessaan bambunpätkää.

Pandojen kuljetusoperaatiota läheisesti seuranneen Ähtärin eläinpuiston panda-asiantuntijan Jukka Salon mukaan kameroiden edessä bambua mutustellut Pyry-karhu käyttäytyi lentokentällä itselleen tyypillisesti.

– Kiinassa lehdistö on antanut sille lempinimen Suursyömäri. Se on kasvava nuori ja murrosikäinen. Samalla tavalla kuin ihmispojatkin siinä iässä syövät, niin hänellekin ruoka maistuu, Salo sanoi STT:lle.

– Kiinalaiset yhteistyökumppanimme ovat arvioineet, että jos Hua Baon kasvukäyrä jatkuu tällaisena, siitä tulee yksi maailman kookkaimmista pandoista, Salo kertoi.

Tutut hoitajat rauhoittivat

Salon mukaan pandojen 6 500 kilometrin lentomatka Chengdusta Keski-Kiinasta sujui suunnitellusti ja ilman ongelmia.

Salon mukaan pandojen lentomatkan onnistumista edesauttoi se, että samalla koneella matkusti karhuja pitkään hoitaneet kiinalainen eläintenhoitaja ja eläinlääkäri sekä Ähtärin eläinpuiston pandahoitaja Anna Palmroth ja eläinlääkäri Heini Niinimäki, joihin karhut olivat tutustuneet jo Kiinassa.

Salon mukaan tuttujen ihmisten läsnäolo rauhoittaa pandoja lentomatkalla, joka muuten voisi olla karhuille stressaava kokemus.

– Kun ne kuulevat tutut äänet ja näkevät tutut hoitajat, ne ajattelevat että tämä on ihan business as usual, Salo sanoo.

Pandojen mukana saapuneet kiinalainen eläinlääkäri ja pandahoitaja jäävät noin kuukaudeksi Ähtäriin opastamaan suomalaisia kollegojaan pandojen hoidossa.

Eläinpuiston mukaan pandojen käyttäytymistä ja ruokahalua seurataan tarkasti ensimmäisinä vuorokausina niiden saavuttua Ähtäriin.

"Kolme suurlähettilästä Kiinasta"

Pandojen saapumista seurasivat Helsinki-Vantaalla tarkasti myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja Kiinan suurlähettiläs Chen Li seurueineen. Kutsuvieraat taputtivat innokkaasti, kun pandojen kuljetuslaatikot siirrettiin rahtikoneesta Suomen kamaralle.

Chenin mukaan pandojen saapuminen Suomeen on historiallinen tapahtuma, joka jatkaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa.

– Tästä päivästä eteenpäin Suomessa on kolme Kiinan suurlähettilästä, Chen vitsaili pitämässään puheessa. Hän toivoi, että Ähtäristä kuullaan lähivuosina iloisia uutisia pandojen lisääntymisestä.

– Tämän parempaa itsenäisyytemme satavuotislahjaa emme olisi voineet Kiinalta saada, Leppä puolestaan sanoi.

Ähtärissä odotetaan matkailutuloja

Ähtärissä odotetaan tuntuvaa matkailutulojen kasvua paikalliseen eläinpuistoon saapuvien pandojen myötä.

Ähtärin kaupunginjohtajan Jarmo Pienimäen mukaan vuonna 2012 valmistuneessa tutkimuksessa kaupungin vuotuisiksi matkailutuloiksi arvioitiin 12 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutukseksi 82 henkilötyövuotta.

– Jos odotusarvo on, että eläinpuiston kävijämäärät kasvavat 50 prosenttia, se tarkoittaa Ähtärille 18 miljoonan vuotuisia matkailutuloja ja useita kymmeniä uusia työpaikkoja, Pienimäki laskee.

– Kyllä tällä on meille valtava taloudellinen merkitys julkisuuden, näkyvyyden ja muiden positiivisten asioiden lisäksi.

Pienimäki tuli torstaiaamuna pandojen vastaanottotilaisuuteen Helsinki-Vantaan lentokentälle suoraan Kiinasta, missä hän oli ollut seuraamassa pandojen lähtöä kaukaiseen Suomeen.

Pienimäen mukaan Ähtärin nykyinen majoituskapasiteetti ei riitä odotettavissa olevien kävijämäärien majoittamiseksi, mutta kaupungin yrityksissä on ryhdytty toimiin majoitus- ja palvelukapasiteetin lisäämiseksi. Ähtärin Moksunniemen alueelle – jossa eläinpuistokin sijaitsee – ollaan parhaillaan laatimassa kehittämissuunnitelmaa alueen palvelujen kehittämiseksi.

Pienimäen mukaan pandoissa on matkailun kannalta se myönteinen piirre, että ne eivät nuku talviunta, joten niiden voidaan odottaa vetävän kaupunkiin vierailijoita ympäri vuoden.

Pikkupandat saavat seuraa

Myös Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Mikko Savola uskoo pandojen avaavan Ähtärille hienoja mahdollisuuksia. Puiston vuotuisen kävijämäärän uskotaan kasvavan tänä vuonna noin 300 000:een aiemmasta noin 200 000:sta.

Savola uskoo, että Ähtärin eläinpuisto nousee pandojen vauhdittamana lähitulevaisuudessa Pohjoismaiden johtavaksi eläinpuistoksi.

– Nämä pandat tuovat meille uuden sysäyksen. Meillä on suunnitelma, jolla pitkäjänteisesti kehitämme puistoa vuoteen 2030 asti. Se pitää sisällään uusia eläimiä, uusia rakennuksia, paikkojen kuntoon laittamista ja muita toimia, Savola kertoo.

Savola ei halua valottaa tarkemmin eläinpuiston suunnitelmia uusista eläimistä, mutta sanoo, että puistoa kiinnostavat etenkin Aasian suunnan eläimet. Puistossa elää jo entuudestaan Himalajan vuoristossa luonnonvaraisena eläviä punaturkkisia pikkupandoja, jotka nyt saavat seurakseen jättiläispandoja.

Savolan mukaan eläinpuiston lipunmyynti on lähtenyt hyvään vauhtiin, kun pandojen saapumisesta on uutisoitu tiedotusvälineissä. Yleisö pääsee näkemään pandoja ensi kertaa 17. helmikuuta.

– Jos helmikuun 17. päivälle haluaa vielä saada lipun, niin kannattaa olla ajoissa liikkeellä, Savola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pyry-panda pani heti bambuksi, kun laskeutui Suomeen – katso lutuinen kuvasarja

Lumin ja Pyryn matka etenee kellien ja nukkuen – Eläinlääkäri: Kaikki hyvin

Kiinalaispandat tulivat median nähtäville rajamuodollisuuksien jälkeen – katso kuva

Pandakarhuja kuljettanut lentokone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle

Tausta: Panda on sinetti hyville suhteille Kiinan kanssa