Kansainvälinen matkatoimisto varoittaa Suomen uusnatseista

Kansainvälinen liikematkoihin erikoistunut matkayhtiö on varoittanut asiakkaitaan Suomen uusnatseista liittyen Jyväskylässä lauantaina tapahtuneeseen väkivaltaiseen mellakkaan. Carlson Wagonlit Travel (CWT) lähetti sunnuntaina Suomessa oleville tai maahan tulossa oleville asiakkailleen turvallisuus- ja riskienhallintajärjestelmänsä kautta varoittavan tekstiviestin, jonka mukaan Suomi on luokiteltu 2-riskiluokkaan.

Englanninkielisessä viestissä kerrotaan poliisin ottaneen yhteen uusnatsien kanssa Jyväskylässä Keski-Suomessa. Viestissä raportoidaan poliisin hajottaneen 40 hengen uusnatsien joukon kyynelkaasulla ryhmän hyökättyä ostoskeskukseen Jyväskylässä. Lisäksi kerrotaan, että 32 henkilöä on pidätetty.

CWT:n johtaja Jari Oinonen kertoo kyseessä olevan yhtiöllä kansainvälisesti käytössä olevan tiedotusjärjestelmän, jonka avulla palvellaan asiakkaita heidän matkoihinsa liittyen. Yhtiö tekee riskiarvioluokitukset itse, eikä niillä ole tekemistä maiden virallisten matkustussuositusten kanssa.

– Riskiluokkia on viisi. Tyypillisesti 1-luokassa kyse on esimerkiksi lakkotilanteesta. 5-luokassa taas on kyse hengenvaarallisesta tilanteesta, kuten maanjäristyksestä, Oinonen luonnehti.

Matkayhtiö toimii 158 maassa ja mainostaa olevansa maailman markkinajohtaja liikematkoissa sekä kokous- ja tapahtumajärjestelyissä. Suurusluokasta kertoo jotakin 20 000 henkilön työntekijämäärä, joista Suomessa on 260. Oinosella ei ole tietoa kuinka laajalle joukolle Suomea koskeva viesti on lähetetty. Lähtökohtaisesti viestit lähtevät niille yhtiön asiakkaille, jotka ovat sillä hetkellä maassa tai ovat saapumassa maahan kolmen päivän sisällä.

Ulkoministeriön konsulikriisipäivystäjä Jaana Honkakunnas tietää vastaavia järjestelmiä olevan käytössä useilla yrityksillä. Honkakunnaan mukaan ulkoministeriössä ei ole tietoa, että virallisessa matkustustiedotteessaan mikään maa olisi viime vuosina mistään syystä varoittanut Suomesta riskialueena.

– Kyllä Suomi on edelleen turvallinen matkustusmaa ja Jyväskylä turvallinen matkustuskaupunki, hän totesi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .