Kansalaisaloite äitiyslaiksi vauhdikkaassa loppukirissä

Aloite tarvitsee alle viisi tuhatta allekirjoittajaa reilussa parissa viikossa päästäkseen eduskuntaan.

Kansalaisaloite äitiyslaiksi on ottanut vauhdikkaan loppukirin viime metreillä.

Aloite oli kerännyt torstaina alkuiltapäivästä lähes 46 000 kannatusilmoitusta, joista merkittävä osa vasta nyt toukokuussa. Kansalaisaloitteet etenevät eduskunnan käsittelyyn, jos ne keräävät vähintään 50 000 hyväksyttyä kannatusilmoitusta. Äitiyslakialoitteelta puuttuu siis muutama tuhat kannattajaa. Nimiä kerätään enää runsas pari viikkoa 28. toukokuuta asti.

Aloitetta vauhditettiin sosiaalisessa mediassa viime viikolla. Tavoitteena oli saada äitienpäivänä 30 000 allekirjoittajaa, mutta lopputulos jäi 10 000:een.

Kansalaisaloitteessa esitetään oikeusministeriön valmisteleman lakiesityksen hyväksymistä sellaisenaan. Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta, kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Aloitteen mukaan naisparille syntyvän lapsen oikeusturva paranisi lain myötä huomattavasti, koska hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa olisi selvä jo syntymästä lähtien.

Oikeusministeriö valmisteli lakiesityksen viime hallituskaudella 2011–2015. Hallitus ei kuitenkaan päässyt asiasta sopuun keskenään eikä antanut esitystä eduskunnalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Itsenäisyyspäivän aatto väkivaltainen Jyväskylässä – poliisilla tutkittavana kymmenkunta pahoinpitelyä

Pekkariset tänään Linnaan jo 40. kerran – Maurin lento Brysselistä laskeutuu vain tunteja ennen kättelyä

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars pyrkii Rauman nokkamieheksi – hakijoiden joukossa myös kaksi muuta keskisuomalaisittain tuttua nimeä

Rekka suistui yöllä Nelostieltä Viitasaarella ja pyyhkäisi mukaansa kylätalon kulmaa: nosto-operaatio hidastaa liikennettä useita tunteja – katso kuva

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Mies kuoli huoneistopalossa Kaarinassa

Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan 102-vuotiasta Suomea, Linnan juhlien teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu, useita mielenosoituksia luvassa

Huhumylly SDP:ssä kiihtyy pääministerivaalin alla: ”Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle”

Kahdesti haavoittunut veteraani juhlii tänään Linnassa – näin jämsäläinen Viljo Nokelainen kertoo sotatiestään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.