Kansalaisaloite sai lisäkannatusta Tapanilan raiskauksen jälkeen

Tapanilan raiskaus vaikuttaisi tuoneen kannattajia kansalaisaloitteelle, joka ehdottaa muutoksia lakiin rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkoittamisesta.

Aloitteen kannatusilmoituksissa näkyy piikki sen jälkeen, kun poliisi tiedotti pidättäneensä ulkomaalaistaustaisia nuoria epäiltynä naisen raiskauksesta ja asia oli uutisissa. Kannatusilmoituksia kertyi jopa useita tuhansia per päivä, kun aiemmin niitä tuli päivässä joitakin kymmeniä tai satakunta.

Aloitteen kannatusilmoituksissa oli piikki myös helmikuussa sen jälkeen, kun otsikoissa oli henkirikos, josta epäillyn kerrottiin käyttäneen tulkkia vangitsemiskäsittelyssä. Aloitteessa ehdotetaan muun muassa, että rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkoitettaisiin vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta.

Aloite oli torstaina kerännyt lähes 40 000 kannatusilmoitusta, kun rajana on 50 000. Vielä helmikuun alussa kannatusilmoituksia oli alle 2 000, vaikka aloite on ollut olemassa marraskuusta.

Uutisoinnin ja julkisen keskustelun vaikutusta aloitteiden kannatukseen ei ole järjestelmällisesti seurattu Kansalaisaloite.fi -palvelussa. Erityisasiantuntija Laura Nurminen kertoo, että palvelun uudesta kuvaajasta voi kuitenkin tarkkailla, paljonko aloitteeseen tulee jonakin tiettynä päivänä kannatusilmoituksia.

– Siitä voi aloitteen vastuuhenkilöt seurata, onko sillä vaikutusta, jos on jokin kampanja tai aloite on uutisissa. Voisin olettaa, että on (vaikutusta). Siellä on sellaisia aloitteita, joissa on piikkejä. Joinakin päivinä on tullut huomattavasti enemmän kannatusilmoituksia kuin keskimäärin, Nurminen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin aloitteessa ehdotetaan