Kansan kritiikin ja saunojen maa – "Parhaat järjestelyt, jotka olen kokenut"

Kansainvälinen media raportoi laajasti Trumpin ja Putinin tapaamisen vastustajista ja kiitteli mediakeskuksen käytännön järjestelyjä.

Turvatoimet, kriittiset äänet sekä mediakeskuksen saunat. Ainakin nämä nousivat esille, kun Suomesta maailmalle raportoivat yli 1 400 journalistia 61 eri maasta.

Median huomio keskittyi odotetun tiiviisti itse tapaamiseen, mutta palstatilaa saivat myös kriitikot. Helsinki Calling -mielenosoituksen siirto maanantailta sunnuntaille kirvoitti osallistujilta paljon kritiikkiä, mutta siirron perusteeksi esitetty laajempi mediahuomio saattoi toteutua.

– Monet Suomessa sanovat: älkää kutsuko Helsinkiä neutraaliksi maaperäksi, uutisoi brittilehti Guardian.

Guardianin ohella mielenosoituksista raportoivat myös monet muut mediat BBC:stä kiinalaiseen Xinhuaan sekä venäläismedia RT:stä amerikkalaisiin ABC Newsiin ja CNN:ään.

Mielenosoitusten lisäksi kansainvälinen media huomioi tuoreiden kyselytutkimusten tulokset presidenttien matalasta suosiosta Suomessa. Moni uutismedia kertoi myös Amnestyn ja Helsingin Sanomien mainostaulukampanjoista, joissa perättiin ihmisoikeuksia ja korostettiin Suomea lehdistönvapauden maana.

 

Esille mediassa nousivat näkyvästi myös Suomen turvatoimet ja asema kokouskaupunkina, joita monet peilasivat maan historiaan. CNN esimerkiksi kertoi Helsingin maanalaisista bunkkereista ja laajemmin “Suomen selviämisestä Venäjän synkässä varjossa”.

Turvallisuus nousi esille myös toimittajien näkemyksissä tapaamisen järjestelyistä.

– Yllätyin, kun toimittajille ei tehty ovella turvatarkastusta. Toisaalta sisäänpääsy talolle oli kapea ja poliisien miehittämä, totesi japanilaisen Kyodo Newsin toimittaja Ken Sasaki.

Finlandia-talon lisäksi Sasaki kiitteli myös esimerkiksi ruokatarjoiluja sekä viestintää.

– Nämä voivat hyvinkin olla parhaat järjestelyt, jotka olen kokenut, Sasaki totesi peilaten muihin kansainvälisiin tapaamisiin, kuten Hampurin G20-kokoukseen.

 

Kritiikkiä saivat lähinnä tapaamisen tärkeimmän tiedotustilaisuuden rajatut paikat. Niistä pahoillaan oli muun muassa venäläisen argumenti.ru:n edustaja Yaroslav Nedzelsky. Lopputulema oli kuitenkin positiivinen: pääsyn eväämisen lisäksi ongelmaa venäläismedian väelle oli aiheuttanut vain julkinen liikenne.

– Junamme oli ikävä kyllä 45 minuuttia myöhässä, Nedzelsky valitteli.

Sasakin ja Nedzelskyn tavoin positiivisesti kokemusta kehui myös israelilaisen i24 News -me­dian kuvaaja Filip Rzepka.

– Kaikki on toiminut täällä hyvin, ja ruoka on ollut hyvää. Erityisen tästä tekee etenkin suomalainen sauna, suuntaan sinne pian, Rzepka kiitteli.

 

Mediakeskuksen takapihalle tuodut kolme saunaa tarjosivat medialle paitsi löylyt ja haastatteluhuoneen, myös yhden erikoisuuden uutisoitavaksi.

Saunoja kuvattiin esimerkiksi taiwanilaiseen televisioon. Monet toimittajat yllättyivät  Suomen saunojen määrästä ja myöhemmin kyseltiin vitsikkäästi, että onko laitonta, jos saunaa ei ole, kertoi Sauna from Finlandin projektipäällikkö Elina Heininen.

Heinisen mukaan valtaosa saunojista on ollut suomalaisia, mutta myös osa kansainvälisistä toimittajista on hyödyntänyt mahdollisuuden. Intoa löylyihin nousemisesta on luultavasti vähentänyt tapaamista leimannut harvinaisen helteinen sää.

– Suurin yllätys on ehdottomasti ollut tämä kuumuus – siihen en ollut valmistautunut, nauroi Itävallan yleisradion Venäjän kirjeenvaihtaja Carola Schneider.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .