Kansanedustaja Alatalo: "Biotehdashankkeet vaativat tieremonttia"

Eduskunnan liikennevaliokunnan pitkäaikaisimman jäsenen, kansanedustaja Mikko Alatalon (kesk.) mielestä uudet biotehdashankkeet suorastaan vaativat teiden remonttia. Alatalo on hyvin huolissaan tierahoituksen nykytilanteesta.

- Äänekosken tulevan sellutehtaan malliin tiet suorastaan vaativat remonttia. Sekä pääteiden että alempiasteisen tieverkon korjauksiin on satsattava enemmän, Alatalo vaatii.

Maaseudun teillä on paljon raskasta liikennettä, ja esimerkiksi puutavararekat ovat nyt jopa aiempaa painavampia.

Alatalo kiinnitti puheessaan huomiota myös taksiyrittäjien verohuojennuksen poistamiseen.

- Verohuojennuksen poisto tulee todennäköisesti vähentämään ensi vuodesta lähtien verotuloja valtiolle. Tänä vuonna toki monet taksarit ostavat uuden auton, mutta ensi vuonna se loppuu. Autokauppoja tulee myös kaatumaan, Alatalo ennustaa.

Alatalon mielestä hallitus ei ole harkinnut riittävästi toimiensa seurauksia.

- Hallitus on jälleen tehnyt työnteolle ja yrittämiselle tuhoisan ratkaisun. Vaikutus on samalla tavalla lamaannuttava kuin miten pohjoisen matkailu on vähentynyt, kun firmojen edustuskulujen verovähennysoikeus leikattiin.

Työllisyyden kohentamiseksi Alatalo ehdottaa yritysten sukupolvenvaihdosten helpottamista.

- Tulisi harkita jopa perintöveron huojentamista ja siirtää verotusta kiinteistöjen ja yritysten myyntivoiton verotukseen. Näin myös maalla talojen periminen olisi helpompaa eikä tarvitsisi taloa myydä suuren perintöveron takia, varsinkin jos tulot ovat pienet.

Alatalo puhui vappuna Tampereella.