Kansanedustaja Ihalainen epäilee: VR aiotaan pilkkoa riekaleiksi

Pihtiputaalainen oppositiokansanedustaja ja VR:n hallintoneuvoston jäsen Lauri Ihalainen (sd.) epäilee, että VR aiotaan pilkkoa. Hän sanoo tiedotteessa, että kun julkinen huomio kiinnittyy vain ostoliikenteen säästöihin, herää epäily, että ajetaan muutosta, joka merkitsisi "VR-Yhtymän pilkkomista riekaleiksi".

– Uhkana on, että kilpailun malli kopioidaan suoraan ulkomailta, kuten kilpailun mallimaaksi nostetusta Isosta-Britanniasta. Vilkkaita, kannattavia reittejä ja hiljaisempia, kannattamattomia reittejä yhdistellään paketeiksi, joiden liikennöintioikeuksista kilpaillaan. Suomeksi tämä tarkoittaisi sitä, että kilpailu ei kohdistuisi vain nykyisille ostoreiteille, vaan koko nykyinen junien kaukoliikenne pilkottaisiin ja avattaisiin kilpailulle, Ihalainen sanoo.

Ihalaisen mukaan Isossa-Britanniassa hallinnolliset kustannukset kasvoivat ja valtion junayhtiö pilkottiin, mutta tavoiteltuja hyötyjä ei saatu. Hänen mukaansa kokemukset Ruotsistakaan eivät ole olleet kovin rohkaisevia.

– Onko ministeri Bernerin tavoitteena pilkkoa VR? Ihalainen kysyy ja viittaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriin (kesk.).

Ihalaisen mukaan hallituksen kaavailemat leikkaukset vaarantavat eri alueiden henkilöjunaliikennettä ja erityisesti Suomen poikittaisliikennettä.

– Suomen tulee olla koko alueeltaan hyvin saavutettavissa ja jokaiselta alueelta on voitava ponnistaa omien tuotteiden, palveluiden ja innovaatioiden kanssa niin Suomen kuin maailman markkinoillekin. Yli 12 miljoonaan euron eli noin 30 prosentin leikkaus ostomäärärahoihin on todella suuri.

Ihalainen mukaan VR:ää pitää nyt mieluummin vahvistaa, jotta yhtiö pystyy toimimaan avautuvan kilpailun olosuhteissa.

– Selkein ratkaisu olisi, että hallitus peruu ostomäärärahaleikkauksensa. Nyt tarvitaan hallitus- ja oppositiorajat ylittävää avointa keskustelua ja huolellista valmistelua rautateiden tulevaisuudesta.