Kansanedustaja kateissa – Vaalien välillä yhteys katkeaa

Kansanedustajien yhteys äänestäjiin jää etäiseksi vaalien välillä. Se vaarantaa uskon politiikkaan, professori sanoo.

Kansanedustajilla on kontakteja vaalipiireihinsä, mutta kontaktit ovat melko rajoittuneita. Kun kansanedustajista merkittävä osa, noin 75 prosenttia, kuuluu kotikuntansa valtuustoon, kontaktit rajoittuvat usein valtuustotyöhön ja omaan puoluejärjestöön, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.

Se ei riitä, Raunio sanoo. Vähäinen kontakti vaaraantaa kansanedustuslaitoksen legitimiteetin.

Tampereen yliopistolla on parhaillaan meneillään tutkimus eduskunnan ja kansanedustajien suhteista kansalaisyhteiskuntaan.

Luottamus rapautuu

Pohjoismaissa ja kansainvälisesti muutenkin on näkyvissä, että luottamus parlamenttiin on korkealla, mutta puolueita ja parlamentaarikkoja arvostetaan vähemmän, Raunio sanoo.

Siksi poliitikoiden olisi tärkeää miettiä, millainen kuva politiikasta, puolueista ja poliitikoista annetaan. Muuten päättäjien ja äänestäjien väliin kasvaa kuilu.

Kuilun voisi kuroa umpeen vaikka sosiaalisessa mediassa, sähköpostissa tai joidenkin vanhanaikaiseksi kutsumilla suorilla tapaamisilla turuilla ja toreilla.

– Yhteydenpidon äänestäjiin pitäisi olla jatkuvaa. Pitäisi kertoa, mitä tapahtuu ja mitä edustaja tekee. Tapoja tämän toteuttamiseksi on olemassa, Raunio sanoo.

Reaaliaikainen verkkosivu eduskunnalle

Eduskunnalla voisi olla myös esimerkiksi reaaliaikaisesti päivittyvä verkkosivu, jonka kautta kansanedustajien työtä voisi seurata.

– Yhdysvalloissa nämä ovat yleisesti käytössä ja Euroopan parlamentillakin on fiksusti toteutettu sivusto, votewatch.eu.

Keinoja ja tapoja siis olisi, mutta niitä ei kuitenkaan käytetä. Sosiaalisen median ylläpitokin lakkaa useimmilta vaalien mentyä.

– Suomessa poliitikoilta puuttuu tavattavissa olemisen kulttuuri. Se ulottuu myös sähköiseen maailmaan, joka hiipuu vaalien mentyä.

Uusimmat

Kotimaa

Lähihoitajaksi voi vielä keväällä päästä ilman soveltuvuuskoetta – kaikki oppilaitokset eivät ota kokeita käyttöön

Suomi jarruttaa Euroopasta vietävän tiedusteluteknologian tehokkaampaa valvontaa

Turvapaikanhakija ei tiennyt juristiaan oikeustaistelun aikana – Abraham kertoo joutuneensa pakkopalautetuksi hengenvaaraan väärällä nimellä

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Kaksikko ryösti kaupan Paraisilla, poliisi nappasi epäillyt koiran avulla

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.