Kansanedustaja kateissa – Vaalien välillä yhteys katkeaa

Kansanedustajien yhteys äänestäjiin jää etäiseksi vaalien välillä. Se vaarantaa uskon politiikkaan, professori sanoo.

Kansanedustajilla on kontakteja vaalipiireihinsä, mutta kontaktit ovat melko rajoittuneita. Kun kansanedustajista merkittävä osa, noin 75 prosenttia, kuuluu kotikuntansa valtuustoon, kontaktit rajoittuvat usein valtuustotyöhön ja omaan puoluejärjestöön, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.

Se ei riitä, Raunio sanoo. Vähäinen kontakti vaaraantaa kansanedustuslaitoksen legitimiteetin.

Tampereen yliopistolla on parhaillaan meneillään tutkimus eduskunnan ja kansanedustajien suhteista kansalaisyhteiskuntaan.

Luottamus rapautuu

Pohjoismaissa ja kansainvälisesti muutenkin on näkyvissä, että luottamus parlamenttiin on korkealla, mutta puolueita ja parlamentaarikkoja arvostetaan vähemmän, Raunio sanoo.

Siksi poliitikoiden olisi tärkeää miettiä, millainen kuva politiikasta, puolueista ja poliitikoista annetaan. Muuten päättäjien ja äänestäjien väliin kasvaa kuilu.

Kuilun voisi kuroa umpeen vaikka sosiaalisessa mediassa, sähköpostissa tai joidenkin vanhanaikaiseksi kutsumilla suorilla tapaamisilla turuilla ja toreilla.

– Yhteydenpidon äänestäjiin pitäisi olla jatkuvaa. Pitäisi kertoa, mitä tapahtuu ja mitä edustaja tekee. Tapoja tämän toteuttamiseksi on olemassa, Raunio sanoo.

Reaaliaikainen verkkosivu eduskunnalle

Eduskunnalla voisi olla myös esimerkiksi reaaliaikaisesti päivittyvä verkkosivu, jonka kautta kansanedustajien työtä voisi seurata.

– Yhdysvalloissa nämä ovat yleisesti käytössä ja Euroopan parlamentillakin on fiksusti toteutettu sivusto, votewatch.eu.

Keinoja ja tapoja siis olisi, mutta niitä ei kuitenkaan käytetä. Sosiaalisen median ylläpitokin lakkaa useimmilta vaalien mentyä.

– Suomessa poliitikoilta puuttuu tavattavissa olemisen kulttuuri. Se ulottuu myös sähköiseen maailmaan, joka hiipuu vaalien mentyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Entinen kokoomuspoliitikko tuomittiin sakkoihin perättömästä vaarailmoituksesta – uhkasi polttaa Laura Huhtasaaren talon

Putkaan joutuminen ei miellyttänyt – saarijärveläismies uhkasi poliisia ja hänen lapsiaan

Hallitus vahvistaa: Merivoimien neljä uutta sotalaivaa rakennetaan Raumalla – hinta 1,3 miljardia euroa

Merivoimien uudet alukset rakennetaan Raumalla, taistelujärjestelmän toimittaa Saab – hankkeen hintalappu sata miljoonaa euroa kaavailtua suurempi

Kiinnostaisiko virtuaalinen vesijumppa? – Jyväskylän AaltoAlvarissa jumpataan ensi vuonna ehkä näyttöruudulta

Kaksi miestä vangittu Joensuun Noljakan henkirikoksesta – parkkipaikalla jaloitellut mies kiinnostaa poliisia

Keuruulaismiehelle ehdollista vankeutta lapsipornon hallussapidosta ja levittämisestä

Lähihoitajat marssivat ulos Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ja aloittavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon

Kymmenien tyttöjen hyväksikäytöstä epäillylle espoolaismiehelle syytteet – mukana törkeitä rikoksia, uhrit 9–15-vuotiaita tyttöjä eri puolilta Suomea

Tunnuslukujen kohtalo hämmentää yhä pankkien asiakkaita – "Monella on tunne, että juuri kun on oppinut jotain, tulee taas uusi muutos"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.