Kansanedustajan palkkiota ei voi noin vain lakkauttaa viikoksi

Kansanedustajien osallistuminen talkoisiin luopumalla viikon palkkiosta ei ole läpihuutojuttu. Eduskunnan palkkiot vahvistava toimikunta ei voi leikata palkkiota noin vain.

Palkkiotoimikunnan puheenjohtaja Jouni Ekuri sanoo, että toimikunta määrittää kansanedustajien yleisen palkkiotason, ja sen toimintaa säätelee laki.

– Ei palkkiotoimikunnan tehtävään kuulu määritellä palkkiota erikseen tälle tai tuolle viikolle, Ekuri sanoi tiistai-iltana STT:lle.

Eduskunnan tilitoimiston toimistopäällikkö Pertti J. Rosila esittää Ilta-Sanomissa, että kansanedustajat nostaisivat palkkionsa normaalisti ja siirtäisivät itse viikon palkkiota vastaavan summan valtiokonttorille.

Ilta-Sanomien mukaan yksikään kansanedustajista ei ole tähän mennessä tarttunut kehotukseen luopua viikon palkkiosta.

Puhemiehistö patistaa talkoisiin

Eduskunnan puhemiehistö toisti tiistaina suosituksensa, että kansanedustajat osallistuvat taloustalkoisiin. Alkusyksyllä puhemiehistö suositti, että kansanedustajien palkkioista pidätettäisiin viikon palkkiosumma tämän ja ensi vuoden aikana.

Nyt puhemiehistö esittää, että osallistuminen voi tapahtua esimerkiksi lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen tai tekemällä vapaaehtoistyötä.

Kansanedustajan palkkio on 6 380 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6?858 euroa kuukaudessa.

Byrokratiaa ja kustannuksia

Puhemies Maria Lohela (ps.) perustelee alkuperäisestä ideasta luopumista sillä, että se olisi luonut uuden byrokraattisen järjestelmän ja aiheuttanut lisäkustannuksia.

Puhemiehistön mukaan suositus on kuitenkin edelleen voimassa. Se ehdottaa, että jokainen kansanedustaja päättää itse, mikä on hänelle sopivin tapa olla mukana talkoissa. Lohela suunnittelee itse tekevänsä istuntotauolla vapaaehtoistyötä vanhusten parissa.

– Tulen erittäin hyvin toimeen vanhusten kanssa, joten se sopisi minulle itselleni kaikista parhaiten. Minua kiehtoo ajatus vapaaehtoistyöstä. Se olisi monella tavalla antoisaa ja opettavaista, Lohela sanoo STT:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.