Kansanedustajan palkkiota ei voi noin vain lakkauttaa viikoksi

Kansanedustajien osallistuminen talkoisiin luopumalla viikon palkkiosta ei ole läpihuutojuttu. Eduskunnan palkkiot vahvistava toimikunta ei voi leikata palkkiota noin vain.

Palkkiotoimikunnan puheenjohtaja Jouni Ekuri sanoo, että toimikunta määrittää kansanedustajien yleisen palkkiotason, ja sen toimintaa säätelee laki.

– Ei palkkiotoimikunnan tehtävään kuulu määritellä palkkiota erikseen tälle tai tuolle viikolle, Ekuri sanoi tiistai-iltana STT:lle.

Eduskunnan tilitoimiston toimistopäällikkö Pertti J. Rosila esittää Ilta-Sanomissa, että kansanedustajat nostaisivat palkkionsa normaalisti ja siirtäisivät itse viikon palkkiota vastaavan summan valtiokonttorille.

Ilta-Sanomien mukaan yksikään kansanedustajista ei ole tähän mennessä tarttunut kehotukseen luopua viikon palkkiosta.

Puhemiehistö patistaa talkoisiin

Eduskunnan puhemiehistö toisti tiistaina suosituksensa, että kansanedustajat osallistuvat taloustalkoisiin. Alkusyksyllä puhemiehistö suositti, että kansanedustajien palkkioista pidätettäisiin viikon palkkiosumma tämän ja ensi vuoden aikana.

Nyt puhemiehistö esittää, että osallistuminen voi tapahtua esimerkiksi lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen tai tekemällä vapaaehtoistyötä.

Kansanedustajan palkkio on 6 380 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6?858 euroa kuukaudessa.

Byrokratiaa ja kustannuksia

Puhemies Maria Lohela (ps.) perustelee alkuperäisestä ideasta luopumista sillä, että se olisi luonut uuden byrokraattisen järjestelmän ja aiheuttanut lisäkustannuksia.

Puhemiehistön mukaan suositus on kuitenkin edelleen voimassa. Se ehdottaa, että jokainen kansanedustaja päättää itse, mikä on hänelle sopivin tapa olla mukana talkoissa. Lohela suunnittelee itse tekevänsä istuntotauolla vapaaehtoistyötä vanhusten parissa.

– Tulen erittäin hyvin toimeen vanhusten kanssa, joten se sopisi minulle itselleni kaikista parhaiten. Minua kiehtoo ajatus vapaaehtoistyöstä. Se olisi monella tavalla antoisaa ja opettavaista, Lohela sanoo STT:lle.

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.