Kansanedustajan uudenvuodenpuhe: "Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä"

Kivijärvellä uusivuosi vaihtui pikkupakkasessa Satamatorilla. Yleisöä uudenvuodentapahtumaan oli kerääntynyt parisen sataa, mutta rannalla puhaltanut jäätävä tuuli ajoi ihmiset pian juhlallisuuksien jälkeen koteihinsa lämmittelemään.

Hyisestä tuulesta huolimatta kahvit tekivät kauppansa ja ilotulitusta katsottiin hymyillen. Kivijärven kunta käytti tänä vuonna ilotulitukseen rahaa noin 300 euroa – saman tapaan maltillisesti kuin aiempinakin vuonna.

Puheen tapahtumassa piti vuoden 2015 Kivijärven Kivekäs, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.). Lue Kalmarin uudenvuodenpuhe alta.

Anne Kalmarin uudenvuodenpuhe

Hyvät kivijärviset ja rakkaat vieraamme!

Onpa mukavaa olla täällä ja mukavaa, että on talvi, vaikka pakkanen vähän kipristelee varpaita. Toissa päivänä kipristeli vielä enemmän, kun toteutimme kuningasideaani highlanderlehmien siirrosta tien yli pihalaitumelle, missä on lämmitettävä juomakuppi. Pohjosen Sakari siihen totesi  tänään meillä käydessään, että  hän näki episodin ohi ajaessaan. Lisäsikö lie: kommea sonni sinulla Anne. Johon minä, että onhan tuo Riku pässy aika kommeaan kuntoon kasvamaan…

Aloitan isoista asioista vähän kaukaa. Ne kuitenkin koskettavat meitä kaikkia.

Taloudesta ja työllisyydestä

Pariisin historiallinen ilmastosopu oli osoitus siitä, mitä sopimalla voidaan saada aikaan. Vaikka mittakaava on kokonaan toinen, myös Suomen omien talous-, työttömyys- ja velkaongelmien ratkaisemisessa tarvitaan yhteistyötä.

Lähes puolen miljoonan ihmisen työttömyys on yhteiskuntamme vakavin ongelma. Kaiken tavoitteena on oltava, että Suomeen saadaan lisää työpaikkoja. Vain parempi työllisyys on kestävä ratkaisu maamme ongelmiin.

Työllisyyden parantaminen edellyttää Suomen kilpailukyvyn kohentamista. Hallituksen kilpailukykypaketin valmistelu etenee, mutta työmarkkinajärjestöillä on edelleen mahdollisuus sopia vaihtoehtoisesta ratkaisusta. Yhteiskuntasopimus olisi kaikkien suomalaisten etu. 

Tarvitsemme myös pitkäaikaista palkkamalttia ja uudistuksia työelämässä ja työmarkkinoilla. Keskusta katsoo, että paikallisen sopimisen mahdollisuutta työpaikoilla on lisättävä määrätietoisesti. Jos luottamusta on, ratkaisuista voidaan sopia niin, että niistä hyötyvät sekä työnantajat että työntekijät.

Meidän on koko ajan parannettava etenkin työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä. Nopeimmin tuloksia saadaan aikaan madaltamalla työllistämisen kynnystä sekä purkamalla yrittämistä ja työntekoa hankaloittavaa byrokratiaa.

Suomea on uudistettava. Hallitus osoittaa uudistuksiin yhteensä miljardia euroa tulevina vuosina. Suuri osa rahoista käytetään työllisyyteen, biotalouteen ja koulutukseen.

Biotalous on lupaavimpia aloja työpaikkoihin koko maassa, mutta se edellyttää huippuosaamista. Siksi hallitus tekee isoimmat koulutuksen uudistukset vuosikymmeniin. Onneksi Tarvaalan yksikkö on menossa mukana!

Biotalouden läpimurto ja ylipäätään työllistävä yritystoiminta alasta riippumatta edellyttää, että maamme teitä laitetaan vihdoin kuntoon. Hallitus toteuttaa tässä perusteellisen suunnanmuutoksen edellisen vaalikauden politiikkaan nähden. Painopistettä siirretään turhista eritasoliittymistä  perustien- ja väylänpitoon.

Ensi vuoden budjetista

Suomi velkaantuu edelleen. Joudumme ottamaan ensi vuonna lisää velkaa yli viisi miljardia euroa eli lähes saman verran kuin käytämme työttömyyden hoitoon. Velaksi eläminen on lopetettava. Siksi myös säästöjä on tehtävä. Keskusta  haluaa toteuttaa päätökset mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

Päättyvä vuosi Suomessa on vielä eletty edellisen hallituksen budjetin mukaan. Vuoden 2016 budjetti sisältää valitettavia säästöjä, mutta myös kauan odotettuja uudistuksia ihmisten palveluihin ja etuuksiin.

Olen valtiovarainvaliokunnan jäsenenä iloinen siitä, että eläkeläisten asumistukeen kohdistuvat kohtuuttomat säästöt peruttiin ja pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä korotetaan. Yle-veroa tarkistetaan siten, että noin 300 000 pienituloisinta vapautetaan siitä kokonaan. Lapsiperheiden kotipalveluihin ja lastensuojeluun osoitetaan lisää voimavaroja. Myös omaishoitoa aletaan vihdoin laittaa kuntoon.

Suurituloisimpien suomalaisten verotusta kiristetään ensi vuonna. Vastaavasti pieni- ja keskituloisten verotus kevenee. Verotuksen osalta Keskustan lähtökohta talouspolitiikassa on, että Suomen kokonaisveroaste ei saa nousta.

Hyvät kuulijat, hieman sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta

Hallitus pääsi marraskuussa sopuun historiallisesta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Neuvottelut olivat hankalat, mutta tärkeintä oli, että ratkaisu saatiin vihdoin aikaan. Uudistusta on valmisteltu vuosia.

Ratkaisulla voidaan turvata sosiaali- ja terveyspalvelut ja ihmisten lähipalvelut koko maassa. Samaan aikaan uudistuksella voidaan säästää veronmaksajien rahoja ja saada kustannukset hallintaan.

Ennen kaikkea perusterveydenhuolto on laitettava kuntoon. Lääkärille on päästävä ja ihmisten pompottelu luukulta toiselle on lopetettava. Uudistus mahdollistaa vihdoin katkeamattoman hoidon, kun raja-aidat sosiaalitoimen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon väliltä poistuvat. Saarikassahan olemme jo sosiaalitoimen ja perusterveydenhuollon osalta edelläkävijöitä.

Keskusta katsoo, että päävastuun suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista on myös tulevaisuudessa oltava julkisella vallalla. Verokikkailua harjoittaville ylikansallisille yhtiöille emme anna isännän valtaa. Hoito- ja hoiva-alan yritykset ja järjestöt täydentävät palveluja. Nyt toteutetaan ihmisten valinnanvapaus palveluissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään tulevaisuudessa nykyisiin maakuntiin perustuvilla itsehallintoalueella. Meille jako on luonteva. Tämän seudun ihmisten kannalta tärkeintä on huolehtia siitä, ettei asiakasta juoksuteta turhan takia. Liikutetaan bittiä, liikutetaan apuvälineitä ja tuodaan lääkäri tai hoiva lähelle, sen sijaan, että kymmenet asiakkaat päivässä maksavat kalliit kelakyydit.

Keskustan pitkäaikainen tavoite on ollut siirtää päätösvaltaa valtion keskus- ja aluehallinnosta kansanvaltaisesti toimiville maakunnille ja niiden ihmisille. Nyt tämä tavoite toteutuu. Suomalaiset pääsevät päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista ja muista yhteisistä asioista itse.

Voimme Keski-Suomessakin hakea juuri meille sopivat ratkaisut. Samalla hallinto yksinkertaistuu ja byrokratia vähenee, kun Suomesta poistuu toista sataa erilaista hallintohimmeliä. Voidaan puhua ”himmelivallankumouksesta”. Karstulan kunnantalolla sekä kotipirttien jouluhimmelitunnelmissa saadaan silti olla huoletta!

Nyt työ sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi toden teolla alkaa. On tärkeää, että uudistamisessa ovat laajasti mukana eri puolueiden päättäjät paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Paikalliset näkymät eivät ole ollenkaan synkät

Kivijärven suurin investointi vuosikymmeniin on saatu loppuun ja koululaiset pääsevät ensi vuoden puolella uusiin tiloihin. Lapsia syntyy, viimeisin oli Jennin ja Joonaksen jouluntähti Linnanmäelle.

Viime vuonna perustettiin muutama yritys, lisääkin sopii. Koko seudulla on valoisat näkymät. Näen esimerkiksi puun, ruuan ja veden hyödyntämisessä valoa tulevaisuudessa. Informaatio teknologian sovellukset tuovat tällekin alalle uutta kasvua.

Aloitin puheeni kaukaa, isoista asioista ja olen luonut katsetta tulevaisuuteen. Mutta se on niin kuin Pikku-Prinssissä sanotaan. Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä. Yhteisöllisyys elää ja on voimissaan Kivijärvellä. Toisista välittäminen on arvokas perinne, josta olen ylpeä! Pidetään kiinni siitä jatkossakin ja kasvatetaan kaikki uudetkin pienet kivijärviset siihen! Se on menestymisemme salaisuus!

Hyvää vuotta 2016!