Kansanedustajat haluavat siirtää alkoholin nauttimisen kotoa ravintoloihin

Hallituspuolueissa on valmiutta laskea ravintola-alkoholin hintaa, mutta rahan on löydyttävä jostain muualta.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä on halua siirtää alkoholin juomista ravintoloihin ja laskea ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa. Arvonlisäveroa ei voida kuitenkaan laskea, jos jostain muualta ei saada sille katetta.

Yhtenä vaihtoehtona on alkoholiveron nostaminen. Se koetaan kuitenkin ongelmalliseksi, sillä se lisää alkoholin tuontia.

– Olisi ihan tervettä, että alkoholin nauttimista voisi tapahtua hivenen enemmän ravintoloissa, jos sitä ylipäätään halutaan nauttia. Ja jos pelivaraa löytyy arvonlisäveron alentamiseen, se olisi ihan hyvä asia, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Kaikkosen mukaan hallitusohjelma mahdollistaa ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveron laskemisen ja hallituksen kannattaa selvittää, olisiko joku järkevä yhtälö rakennettavissa jossakin vaiheessa, jotta anniskelua siirtyisi ravintoloihin.

Kaupan hinnat laskevat

– Alkoholiveron nostaminen on sikäli ongelmallista, että se johtaa tuonnin lisääntymisen. Toisaalta Viro on nostamassa alkoholin verotusta, joten se saattaa tuoda tulevaisuudessa tähän tilaa, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan asiaan liittyy oleellisesti alkoholilain kokonaisuudistus. Jos eduskunta hyväksyy nelosoluen ja lonkeroiden myynnin päivittäistavarakaupassa, niiden hinnat luultavasti laskevat ja hintaero ravintoloissa myytävään alkoholiin kasvaa. Kaikkonen pitää tätä yhtenä perusteena ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveron laskulle.

Kaikkonen arvioi, ettei asia nouse vielä esille elokuun budjettiriihessä. Hän odottaisi Viron verolinjauksia ja uuden alkoholilain vaikutuksia.

"Se on ihan järkevää"

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohen mukaan erilaisia vaihtoehtoja on mietitty, jotta kulutusta pystytään ohjaamaan ravintoloihin. Arvonlisäveron laskusta on puhuttu yleisellä tasolla.

– Jos saadaan sellainen kuvio, että saadaan parannettua ravintoloiden kannattavuutta ja ohjattua asiakkaita sinne, niin mikä ettei, se on silloin ihan järkevää, Lohi sanoo.

"Erittäin kannatettava"

Myös kokoomuksessa on halua kohentaa ravintoloiden toimintaedellytyksiä ja alentaa arvonlisäveroa.

– Ajatuksena se on erittäin kannatettava, kertoo eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

Kopran mukaan alennusta ei voida kuitenkaan toteuttaa, jos raha ei tule jostain. Hän torjuu jyrkästi alkoholiveron noston, sillä se nitistäisi urakalla alkoholiuudistuksen myönteiset vaikutukset.

Syntyykö pelivaraa?

– Jos alkoholiuudistus saadaan läpi, se vähentää Viron matkustajatuontia ja sen seurauksena valtion alkoholiverosta saama tuotto tulee väistämättä kasvamaan ilman alkoholiveron korotusta. Jos tästä syntyy ylimääräistä, se voitaisiin tällä tavalla hyödyntää, Kopra kertoo.

Kopra arvioi, että alkoholilakiuudistuksesta voidaan päättää jo syyskuussa ja se astuu voimaan ensi vuoden alusta. Sen vaikutukset alkoholin myyntiin ja verotuottoihin alkavat näkyä ensi vuonna.

– Silloin voidaan lähteä suunnittelemaan veroylijäämän huomioimista ravintolojen hyväksi, Kopra sanoo.

Hallituspuolueiden alkoholityöryhmässä istunut kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kertoo, että toistaiseksi vain yksittäiset kansanedustajat ovat puhuneet alkoholiveron maltillisesta kiristämisestä ja sen käyttämisestä arvonlisäveron laskuun. Hän suhtautuu ajatukseen myönteisesti, jotta alkoholin kulutus siirtyisi ravintoloihin, turvalliseen ja valvottuun ympäristöön. Alkoholinveron korotus ei voi kuitenkaan olla kovin suuri, jotta tuonti Baltian maista ei lisääntyisi, vaan pikemminkin laskisi kauppojen tehokkaampien jakelukanavien tultua käyttöön vahvempien alkoholituotteiden myynnissä.

Uutissuomalainen ei tavoittanut Uusi vaihtoehto -ryhmän johtoa, mutta monet ryhmän kansanedustajat ovat olleet aiemmin avoimia alv:n laskemiselle. Ryhmässä on ollut haluja muuttaa alkoholipolitiikkaa eurooppalaiseen suuntaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .