Kansanedustajat hiljaa Rinteen asemasta, nuorisojohtaja kritisoi

SDP:n kansanedustajat eivät halua keikuttaa omaa venettä ja ottaa kantaa puheenjohtaja Antti Rinteen asemaan.

– Me keskitymme nyt asioihin kesäkokouksessa eikä käydä henkilöspekulaatioita, ryhmäjohtaja Antti Lindtman sanoo.

– Jos kesän aikana gallup heilahtaa, se ei tarkoita yhtään mitään, kansanedustaja Maria Tolppanen säestää.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sen sijaan sanoo lukujen kertovan siitä, etteivät ihmiset luotaa demareihin ja se on näkynyt jo pitkään. SDP hävisi sekä eduskunta- että kuntavaalit.

"Meistä on tullut säilyttäjiä"

– Kyllä tässä pitää vakavasti harkita, onko puolue siinä kunnossa, että voidaan mennä eduskuntavaaleihin ja voittaa ne, Näkkäläjärvi sanoo.

Näkkäläjärvi jatkaa, että ainoana tavoitteena on nousu suurimmaksi puolueeksi. Hän muistuttaa, että SDP on suurin oppositiopuolue ja hallitus on tehnyt sellaista politiikkaa, jonka voisi ajatella satavan SDP:n laariin. Hänkään ei osaa sanoa yksiselitteisesti, miksi näin ei ole tapahtunut.

Näkkäläjärven mukaan kannatukseen vaikuttaa puolueen linja, siitä viestiminen ja se, onko SDP aidosti sellainen puolue, joka haluaa uudistaa yhteiskuntaa.

– Meistä on tullut säilyttäjiä ja myös puolueen johto on yksi pala tässä asiassa ja näkyvimmät henkilöt siellä, Näkkäläjärvi kertoo.

Hän kaipaa puolueelta nykyistä enemmän aloitteellisuutta. On tehtävä ehdotuksia eikä säikähtää, vaikka siitä joku suuttuisi.

Riski toteutunut

Puheenjohtajaehdokkaana Lahden puoluekokouksessa ollut kansanedustaja Timo Harakka sanoo, että julkisuudessa käytävä keskustelu vaikuttaa tosi paljon puolueväen tunnelmiin eikä se synny tyhjästä.

– Muutostoivetta oli ilmassa, että pystyttäisiin parempaan ja se henki on vaan vahvistunut. Sanoin puoluekokouksessa, että riskittömyys on se suurin riski ja minusta tuntuu, että se on osoittautunut paikkansa pitäväksi.

Harakan mukaan on kuitenkin selvää, että tällä johdolla mennään ja se usko on yhä voimassa, että tällä johdolla voitetaan vaalit.

Vakava paikka

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari sanoo, että heikko galluptulos pitää ottaa vakavasti ja keskustella puolueen linjasta ja siitä, onko puoluejohto ajan tasalla. Hän muistuttaa, että puoluejohto on toiminut vasta puoli vuotta.

Lindtmanin, kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan sekä Sanna Marinin lisäksi puheenjohtajaspekulaatioissa on pyörinyt Skinnarin nimi. Hän ei torju ehdokkuutta.

– Se mikä minun tulevaisuuteni on mahdollisena SDP:n puheenjohtajakandidaattina, se nähdään tulevaisuudessa, Skinnari kertoo.

Parempaan pystyttävä

Kansanedustaja Harry Wallin kertoo olevansa vanhan liiton miehiä, joka tukee valittua puoluejohtoa. Hän sen sijaan sanoo, että eduskuntaryhmässä asiat ovat vähän sekaisin. Wallinin mukaan nyt ei ole kysymys asioista vaan mielikuvista. Asioihin pitää kiinnittää enemmän huomiota kuin puheenjohtajaan.

Myös kansanedustajat Jukka Gustafsson, Ilmari Nurminen ja Suna Kymäläinen korostavat, ettei suosiota pidä lähteä kasvattamaan puheenjohtajavaihdoksella. He korostavat kansanedustajien ja koko puoluejohdon vastuuta.

– Tällä porukalla pitäisi päästä parempaan kuin 15 prosenttiin eikä Antin päätä pidä panna pölkylle, Gustafsson tuskailee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .