Kansanedustajat ovat hyvin koulutettuja ja varakkaita – Tällaisia äänestettiin

Äänestäjät valitsivat kevään eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi "itseään parempaa porukkaa". Näin voi väittää – ainakin jos asiaa mitataan koulutus- ja tulotasolla. Näillä mittareilla uudet kansanedustajat edustavat eliittiä ja peittoavat selvästi keskivertosuomalaiset.

Valituista lähes 70 prosentilla on korkeakoulututkinto, kun äänioikeutetuista sellainen on joka viidennellä. Äänestäjistä reilulla neljänneksellä on pelkkä perusasteen tutkinto – kansanedustajista vain 3,5 prosentilla.

Naiset ovat nykyisin koulutetumpia kuin miehet. Sama pätee nyt myös uuteen eduskuntaan. Naiskansanedustajista korkeakoulututkinnon on opiskellut  76 prosenttia ja mieskansanedustajista 63 prosenttia.

Puolet kaikista kansanedustajaehdokkaista on valmistunut yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta. Puolueista parhaiten koulutetut ehdokkaat olivat kokoomuksella, vihreillä ja keskustalla. Vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja SDP:n ehdokkailla oli keskimäärin matalampi koulutustaso muihin ehdokkaisiin verrattuna.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tekemästä analyysistä. Siinä on vertailtu äänioikeutettuja, puolueiden ehdokkaaksi asettamia henkilöitä ja eduskuntaan valittuja eri taustatietojen mukaan.

Naisia valittiin aiempaa vähemmän

Vaalikampanjointi on kallista puuhaa. Siksi ei olekaan suuri yllätys, että valitut kansanedustajat ovat suhteellisen varakasta väkeä. Heillä on rahaa käytettävissään 2,7-kertaisesti kaikkiin äänioikeutettuihin verrattuna.

Kaikkien kansanedustajien käytettävissä olevien rahatulojen mediaani on 55 200 euroa vuodessa. Mediaanilla tarkoitetaan kansanedustajajoukon keskimmäistä henkilöä rahatuloilla mitattuna.

Kaikista ehdokkaista suurituloisimpia olivat kokoomuksen, keskustan, SDP:n, RKP:n ja perussuomalaisten ehdokkaat. Pienituloisimpia olivat vasemmistoliiton ehdokkaat, mutta hekin tienaavat selvästi enemmän kuin kansa keskimäärin.

Eduskuntaan valittiin 117 miestä ja 83 naista. Naisia on selvä enemmistö äänioikeutetuista, mutta kansanedustajista naisia on kuitenkin vain 41,5 prosenttia. Heidän määränsä väheni edellisvaaleista.

Naisia valittiin miehiä enemmän Lapin ja Varsinais-Suomen vaalipiireissä. Satakunnan, Savo-Karjalan ja Oulun vaalipiireissä naisia ja miehiä valittiin saman verran. Suhteellisesti vähiten naisia valittiin eduskuntaan Keski-Suomen ja Vaasan vaalipiireistä.

Puolueista suhteellisesti eniten naisia valittiin kristillisdemokraateista, SDP:stä ja vasemmistoliitosta. Pienimmät naisten osuudet valituista olivat keskustassa, perussuomalaisissa ja RKP:ssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.